DÜNYA - 26 Ekim 2012 Cuma 14:38

70 ülkeden milyonlar hacı oldu

A
A
A
70 ülkeden milyonlar hacı oldu

Dünyanın değişik kıtalarından hacı olmak için kutsal topraklara gelen milyonlar hacı oldu.

İRFAN ALTIKARDEŞ

Perşembe günü akşam saatlerine kadar kaldıkları Arafat Ovasından güneş batımından sonra 15 kilometre uzaklıktaki Müzdelife'ye inen müslümanlar burada taş toplayıp vakfelerini yaptıktan sonra sabaha karşı Mina'da şeytan taşladı sonra Mekke-i Mükerreme'ye geri döndü. Temeddü haccı yapanların sabah kurbanlarını kesip traş olarak ihramdan çıkması ile hac ile alakalı büyük bir sorumluluk yerine getirildi. Bazı hacılar ihramlı olarak bazıları ihramsız olarak haccın son farzı olan ziyaret tavafı ve vaciplerinden say'ını da Kabe-i Muazzama da yaparak hacı oldu. Hacılar sabah Kurban Bayramı namazı öğle vakti Cuma namazı için Kabe-i Muazzama'yı doldurdu.

Dünyanın değişik ülkelerinden kutsal topraklara gelen yaklaşık 4 milyon kişi, dün sabaha karşı büyük bir kalabalıkla Müzdelife'den Mina'ya şeytan taşlamaya geldi. Her ülkenin Arafat Ovası'ndan Müzdelife'ye geçiş için kendilerine ayrılan yolları kullanması ile müslüman ülke grupları 9 ayrı cenahtan Mekke'ye doğru iniş gerçekleştirdi. Müzdelife'de Türk hacıları 9. yolun sonunda kendilerine ayrılan alanlar ve çadırlarda akşam ve yatsı namazlarını cem (birleştirme) ederek kıldı. Burada fındık büyüklüğünde 70 taş toplayan hacı adayları, şeytana ilk gün atacakları 7 adet taşı yıkayarak hazırlık yaptılar. Gece yarısından sonra yürüyerek Mina'ya doğru harekete geçen hacılar, kendilerine tahsis edilen yollardan yürüyerek veya araçlarla Mina'daki şeytan taşlama noktasına geçti. Bu yıl 4. katında hizmete alınması ile 3.katı Türk ve Endonazyalı hacılara tahsis eden Suud hükümeti, burası için özel yeni tünelleri de devreye aldı.

Yeni açılan iki tünelden geçirip cemaratın 3. katına giren Türk hacı adayları rahatlıkla ilk gün büyük şeytana 7 taş attılar. Besmele ve tekbirler ile yapılan taşlamadan sonra ihramlı bir şekilde otellerine giden Türk hacıları şükür kurbanlarının kesilmesini bekledi. Kurban kesildi haberi üzerine, traş olup ihramdan çıkan hacılar ziyaret tavafı için Kabe-i Muazzama'nın yolunu tuttu.
Milyonlarca ihramlı hacı adayının Mekke-i Mükerreme sokaklarında insan seli oluşturması, dünyanın en ilginç sahnelerinden birini oluşturdu. Mina'daki şeytan taşlama mekanından çıkan milyonlarca hacı akın akın Mekke sokaklarına dağıldı. Trafiğin kısmen de olsa yol alabildiği sokaklarda hacılar Harem-i Şerif'e koştu. Mekke'de bulunan hacı adaylarına vacip olmamasına rağmen birçok hacı adayı sabah ve bayram namazı için günün ilk ışıklarında Kabe'de bulundu. Hacıların yarısı ihramdan çıkmak ve iki günlük Arafat ve Müzdelife programının yorgunlugundan otellerine gitti.

Türk hacıların çoğu ihramdan çıktıktan sonra haccın son farzı olan ziyaret tavafı ile vaciplerinden olan Say'ını yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'da bayramın ilk günü olan Cuma günü geceyarısına kadar ziyaret tavaflarını yapıyor.

Özellikle Afrika ülkelerinden kara ve denizyolu ile gelip hac için günlerini zor şartlarda geçiren hacı adayları da ziyaret ve veda tavaflarını yaptıktan sonra şehirden ayrılıyorlar. Türk hacılarının da büyük kısmı bayramın 4. gününden itibaren Mekke'den ayrılıp Medine'ye veya ülkelerine dönecekler. 9 Kasım'a kadar Türk hacılar Mekke-i Mükerreme'yi büyük oranda terk edecekler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.