TEKNOLOJİ - 21 Haziran 2017 Çarşamba 11:39

71 yıllık makinesiyle teknolojiye meydan okuyor

A
A
A
71 yıllık makinesiyle teknolojiye meydan okuyor

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, 71 yıllık dikiş makinesiyle teknolojiye meydan okuyan, 81 yaşındaki terzi Ahmet Akgül, artık bu sanatın önemini yitirdiğini ve sadece paça ve gömlek kolu düzeltmekle uğraştığını söyledi.

81 yaşındaki terzi Ahmet Akgül, 10 yaşında çıraklığa başladığını ve ustasından kalan makine ile 71 yıldır terzilik yaptığını, makinesine uygun kayış bulamadığı için kendi hazırladığı ip düzeneği ile emektar makinesiyle hizmete devam ettiğini ve işini hala severek yaptığını söyledi.

1937 yılında Çavdarhisar'da doğduğunu ve 10 yaşında başladığı terzilik mesleğini hala severek yaptığını belirten Akgül, ''1947 yılında başladığım terzilik mesleğinde hem erkek hem bayan terziliği yapardım. Askerliğimi de terzi olarak yaptım. Askerden döndükten sonra mesleğime devam ettim. Çavdarhisar'a ziyarete gelen bir çok siyasetçiye gömlek dikip hediye ettim. Bunlardan biri de rahmetli Süleyman Demirel'dir. Çıraklık yaptığım dönemde eski Çavdarhisar'da dükkanımız vardı. Gediz depreminden sonra Çavdarhisar Mustafa Ertaş Caddesi'ndeki şimdiki dükkanıma taşındım. 18 yaşında evlendim, eşim hala hayatta çok şükür. Bu meslekle 2 kız 1 erkek evlat yetiştirdim. Kızlarımı evlendirdim. Oğlum 22 yıldır öğretmen olarak çalışmaya devam ediyor. Hiç bir zaman işimden, mesleğimden şikayetçi olmadım. Ancak son yıllarda bu meslek seri üretim fabrikaları kurulunca bitme noktasına geldi. Şimdilerde pantolon paçası ve gömlek düzeltme işinden başka bir iş yapamıyorum. Yaşım 81 ve çok şükür sağlığım yerinde. Ömrüm yettiğince bu işi, sadece pantolon ve gömlek düzeltme de olsa bırakmayı düşünmüyorum'' dedi.

Çavdarhisar'da tek terzi olduğunu, buna rağmen iş yapmanın gün geçtikçe zorlaştığını belirten Akgül, "Artık şimdilerde pantolon ve gömlek satan mağazalar paça ve gömlek düzeltme işlerini de kendileri yapıyor. Meslek hayatım boyunca sayısız çırak yetiştirdim ancak hepsi de bu işi bırakıp farklı işlere girdiler. Bizimkisi meslekten öte bir aşk, bir sevda oldu. Ömrüm bu meslekle başladı ve bu meslekle biter inşallah" ifadelerini kullandı. Emektar makinesine gözü gibi baktığını belirten Akgül, ''O benden torunlarıma armağan olarak kalacak'' diye konuştu. 

Yunus Daşdemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’nin unutulan türküleri 150 öğrencinin emeğiyle yeniden hayat buldu Denizli Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri, ilçe ilçe, köy köy gezerek derledikleri 15 özgün Denizli türküsünü resim, tiyatro ve koro gösterileriyle sahneye taşıdı. Denizli’de kültürel mirası yaşatmaya yönelik örnek bir çalışma hayata geçirildi. Denizli Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen "Anadolu’nun Özü Güzel Sanatlar Liselerinin Sözü" derleme projesi kapsamında önemli bir projeyi başarıyla tamamladı. Uzun süren saha çalışmaları kapsamında Denizli’nin Tavas, Acıpayam ve Çameli ilçeleri ile Tavas’ın Nikfer Mahallesi başta olmak üzere birçok mahalle ve köy ziyaret edildi. Ayrıca Burdur’un Gölhisar ilçesinde de derleme çalışmaları yapıldı. Proje ekibi, yöre halkı, yerel sanatçılar ve kaynak kişilerle bir araya gelerek canlı kayıtlar aldı, unutulmaya yüz tutmuş eserleri kayıt altına aldı. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış ya da zamanla unutulmuş 15 özgün Denizli türküsü tespit edilerek yeniden düzenlendi. Derlenen eserler sadece müzik alanında kalmadı, farklı sanat disiplinleriyle zenginleştirildi. Resim bölümü öğrencileri, türkülerin anlattığı hikâyeleri hayal ederek imgesel eserler hazırladı. Hazırlanan çalışmalar düzenlenen sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Türkülerin hikâyeleri tiyatro gösterilerine dönüştürülerek sahnede canlandırıldı. Öğrenci ve öğretmenlerin ortak çalışmalarıyla yeniden bestelenen eserler ise koro eşliğinde dinleyicilerle buluştu. Projede yaklaşık 35 ila 40 öğrenci aktif görev alırken, toplamda 150 öğrenci çalışmanın bir parçası oldu. Müzik, resim ve tiyatronun bir araya geldiği çalışma, Denizli’nin kültürel hafızasına önemli katkı sundu. Okul yönetimi, öğretmenler ve öğrenciler, Denizli’nin kültür hazinesine yeni bir nefes bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, kültürel değerleri gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceklerini ifade etti. (HA-MB-