ÇEVRE - 06 Haziran 2021 Pazar 11:50

Antalya’nın gizli güzelliği 'Uçansu Şelalesi'

A
A
A
Antalya’nın gizli güzelliği 'Uçansu Şelalesi'

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde Toroslar’ın zirvesinden doğan Uçansu Şelalesi, ormanın içinde adeta saklı bir güzellik oluşturuyor. Birkaç koldan dökülerek Alara Çayı’na ulaşan ve "Ormanın içindeki saklı cennet" olarak bilinen şelale, özellikle yaz aylarında serinlemek isteyen günü birlik ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Kayabükü ve Eskibağ köylerinin sınırlarında Toros Dağları’nın ortasında yer alan Uçansu Şelalesi, gizemli güzelliğiyle ilgi çekiyor. Yaklaşık 50 metre yükseklikten birkaç koldan dökülerek Alara Çayı’na hayat veriyor. Şelale, rafting de yapılan Alara Çayı’nın kaynaklarından biri olmasıyla biliniyor.

Uçansu Şelalesi’nin suyu, ulu çınarlar ve el değmemiş ormanın içinden yaklaşık 100 kilometrelik bir yolculuğun sonunda Manavgat’ta Akdeniz’le buluşuyor. 1992 yılında birinci derece doğal SİT alanı ilan edilen Uçansu, Akdağ ve Geyik dağlarının karlarının erimeye başlamasıyla birlikte mart-haziran ayları arasında en görkemli görünümüne kavuşuyor.

Gündoğmuş ilçesine 25 kilometre, Alanya’ya 100 kilometre ve Antalya’ya 175 kilometre uzaklıktaki Uçansu, yılın 12 ayı alternatif turizm imkanı sunuyor. Bu eşsiz güzelliği görmek için gelenler, bol bol fotoğraf ve görüntü çekerek bu anları ölümsüzleştiriyor. Bazı ziyaretçiler ise serin suların ve yemyeşil doğanın içerisinde kamp kuruyorlar.

Antalya’nın gizli güzelliği 'Uçansu Şelalesi'

"Toroslar’da saklı bir hazine"

Antalya’nın İbradı İlçesi Ormana mahallesinde alternatifturizm işletmecisi Tolga Özgüven, şelalenin turistlerin vazgeçilmezi Alara Çayı’nın çıkış noktası olduğunu söyledi. Kar sularıyla beslenen şelalenin "saklı bir hazine" olduğunu ifade eden Özgüven, şöyle konuştu:

“Uçansu şelalesi yaklaşık 50 metreden aşağıya inen ve Torosların kışın yağan karların erimesi ile beslenen bir şelaledir. Burası aynı zamanda Alara Çayının ilk çıkış noktasıdır. Burası ormanın içerisinde bulunan gizli bir cennet gibi. Bu pandemi sürecinde suyun huzur veren sesiyle güzel vakit geçirmek isteyen misafirler burada çok güzel zaman geçirebilirler” dedi.

“Bu yıl önceki yıllara göre su az”

Biz bölgede alternatif turizm turları yapan bir acenta olaraktan buraya büyük bir keyifle geldiklerini anlatan Özgüven, “Uçansu Şelalesine gruplarımızı getiriyoruz. Her zaman olduğu gibi Uçansu şelalesi bizi gerçekten büyülüyor. Ancak busene biraz daha kuraklık sebebiyle suyunu daha az gördüm. Her ne kadar geçen yıllara göre suyu birazcık azalmış olsa da yine görülmeye değer büyük bir keyif veriyor. Burası yayla seviyesinde bir nokta olduğundan yazın Antalya’nın kavurucu sıcağında bile gündüz 15 dereceler seviyesinde serin güzel vakit geçirebilirsiniz. Akşam vaktinde ise üzerinize üşümemeniz için şal bile alabilirsiniz” diye konuştu.

Antalya’nın gizli güzelliği 'Uçansu Şelalesi'

“Uçansu Şelalesine beş yıldır geliyorum”

Dört yıldır Antalya’dan Uçansu Şelalesine gelen doğasever Erhan Güler, bu yıl tekrar geldiğini söyledi. Uçansu Şelalesine hayran kaldığını belirten Güler, “Ben beşinci kez Uçansu Şelalesine Antalya’dan geliyorum. Doğa hayranıyım. Buraya daha önceki yıllarda 4 kez geldim. Bu beşinci gelişim. Antalya’dan sabah 30 deece sıcaklıkta çıktım. Burası şu anda 15 derece. Buraya kamp yapmak için geldik. Buraya her sene geliyorum. Bu yıl şelalenin geçen yıllara göre az olduğunu gördüm. Buda Toros dağlarına bu yıl karın az yağdığından olduğunu sanıyorum” dedi.

Antalya’nın gizli güzelliği 'Uçansu Şelalesi'

Ayşe Çatlı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Prysmian işçileri Mudanya’da yürüdü Bursa’da Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Prysmian fabrikası işçileri, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin alınan eylem kararları kapsamında Mudanya’da yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Edinilen bilgilere göre, Prysmian fabrikasından çıkan işçiler Mudanya BUDO Meydanı’na kadar yürüyerek eylemlerini sürdürdü. Yürüyüşün ardından meydanda toplanan işçiler, taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Eyleme; Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı, Bursa Şubesi yöneticileri, Prysmian İşyeri Sendika Başkanı Ekrem Şaş, işyeri temsilcileri ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. Yürüyüş boyunca işçiler, "Metal işçisi direnişin simgesi", "İşçiler açken patronlara huzur yok", "Direne direne kazanacağız" ve "Sadaka değil, toplu sözleşme" sloganları attı. Birleşik Metal-İş Sendikası, yürüyüş ve basın açıklamasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 24 Aralık’ta açıklanan eylem kararlarının kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Açıklamada, Genel Başkan Özkan Atar’ın, metal işçilerinin patronların dayattığı sefalet şartlarına boyun eğmeyeceğini, kazanılmış hakların gasp edilmesine izin verilmeyeceğini ve haklı talepler için mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğini vurguladığı ifade edildi. Eylem, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.
Kütahya Potada Kütahya’nın zirvesi Zafertepe 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Yıldız Erkekler Basketbol Ortaokullar Arası İl Birinciliği müsabakalarında Kütahya Zafertepe Ortaokulu, Kütahya şampiyonu oldu. Final maçında Cumhuriyet Ortaokulu ile karşılaşan Zafertepe Ortaokulu, mücadeleyi 49-30’luk skorla kazanarak şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. Karşılaşmaya Aras, Hasan, Melih, Kerem ve Kerimcan beşiyle başlayan Zafertepe Ortaokulu, dengeli geçen ilk periyodu 6-5 önde tamamladı. İkinci periyotta hücum temposunu artıran mavi-siyahlı ekip, etkili oyunuyla soyunma odasına 23-11’lik avantajla gitti. İkinci yarıya istekli ve inançlı başlayan Zafertepe Ortaokulu karşısında, bazı oyuncularının sakatlanması nedeniyle ritmini kaybeden Cumhuriyet Ortaokulu farkı zaman zaman altı sayıya kadar indirse de, üçüncü periyot 34-22 Zafertepe üstünlüğüyle tamamlandı. Maçın dördüncü ve son periyodunda oyunun kontrolünü tamamen eline alan Zafertepe Ortaokulu, mücadeleyi 49-30 kazanarak Kütahya şampiyonluğunu ilan etti. Karşılaşmanın ikinci yarısında oyuna dahil olan İbrahim, Numan ve Yusuf da takımlarına katkı sağladı. Tribünlerden Büyük Destek Karşılaşmayı Zafertepe Ortaokulu Müdürü Enver Bodur, Beden Eğitimi Öğretmeni Oğuz Akalan ve okul öğretmenleri tribünden takip etti. Yaklaşık 100 Zafertepe Ortaokulu öğrencisinin oluşturduğu coşkulu tribünler, maç boyunca takımlarına büyük moral verdi. Şampiyonluk kupasını Okul Müdürü Enver Bodur’un elinden alan Zafertepe Ortaokulu sporcuları, maç sonunda rakip takım, öğretmenler ve taraftarlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Takımın antrenörü Barış Korkmaz ve yardımcı antrenörü Cevdet Melih Salman, sporcu aileleri ve öğretmenler tarafından tebrik edildi. Zafertepe Ortaokulu’nun bu önemli başarısı, Kütahya’da okul sporlarının yükselen değerini bir kez daha ortaya koyarken, şampiyon ekip Kütahya’yı iller arası grup müsabakalarında temsil edecek. Grup maçlarının, eğitim öğretim yılının ikinci yarısında oynanması bekleniyor.