DÜNYA - 31 Mart 2017 Cuma 19:17

Avusturyalılar Almanya'yı mahkemeye veriyor

A
A
A
Avusturyalılar Almanya'yı mahkemeye veriyor

Alman otoyollarının yabancı plakalı araçlardan yol ücreti talep etmesi Avusturya ile Almanya'yı karşı karşıya getirdi. Avusturya kararı "ırkçı ayrımcılık" olarak niteleyerek Avrupa Adalet Divanı'na taşımaya karar verdi.

Alman karayollarının yabancı plakalardan yol ücreti alması önce federal meclisten ardından eyaletler meclisinin oluşturduğu Federal Konsey'den de geçince Avusturya kararı Adalet divanına taşımaya karar verdi. Kararın Avrupa Birliği müktesebatına aykırı olduğunu belirten Avusturya Ulaştırma Bakanı Jörg Leichtfried, "Yabancılardan yol parası almak milliyet ayrımcılığı yapmaktır" diyerek Almanya'nın kararını protesto etti. 2019 yılında yürürlüğe girecek uygulamanın durdurulması için Avrupa Adalet Divanı Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını açıklayan Leichtfried, "Bu kabul edilebilir bir uygulama değildir. Benim inandığım Avrupa değerler buna müsaade etmez. Avrupa değerleri kuvvetli olanın haklı olduğu gösteren bir Avrupa değildir. Avrupa Komisyonunun Almanya'nın yabancı plakalardan yok ücreti almasının onaylaması da tam skandaldır" dedi. 

Öte yandan Avrupa Hukuku Uzmanı Walter Obwexe, Almanya'nın uygulamaya koymak istediği yabancı plakalı araçlardan yol ücreti alma girişimi Avrupa Birliği hukukuna aykırı olduğunu ve Adalet Divanına müracaat edilmesi halinde Almanya'nın mahkemeye kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Hız sınırı yok

Almanya hız sınırı olmayan 13 bin kilometre uzunluğundaki otobanları ile Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ABD’den sonra 2. en uzun otoyol ağına sahip ülke konumunda bunuyor. İstatistiklere göre Almanya’da yıllık 170 milyon dış ülkelerden gelen aracın geçiş yaptığını belirtiyor, bu sayının her yıl artığını ve Avusturya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde karayolu bakım ve yapım masrafı için otoban kullanım vergisi alınıyor. Alman Ulaştırma Bakanlığı yeni yol ve köprü yapımı ile gerekçelendiriyor ve yol vergisinden senede 800 milyon Euro elde edileceğini belirtiyor. Bu yüklü miktar Almanya’dan geçecek yabancı araçlardan elde edilecek. 

Mehmet Koca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.