ASAYİŞ - 26 Ekim 2014 Pazar 08:30

Ayı mezardan çıkardığı cesedi yedi

A
A
A
Ayı mezardan çıkardığı cesedi yedi

Kastamonu’da aç kaldığı için köye kadar inen ayı, 50 gün önce defnedilen bir cenazeyi mezardan çıkartıp yedi.

Kastamonu’nun Ağlı ilçesine bağlı Yağlıca Mahallesinde 50 gün önce yakalandığı bir hastalık sonucu hayatını kaybeden Halil Ünivar’ın (54) mezarı, sabah saatlerinde mantar toplamaya giden vatandaşlar tarafından tahrip edilmiş bir şekilde bulundu. Ceset ise mezardan 2-3 metre ileride bulundu. Köy halkı tarafından polis ekiplerine haber verilmesi üzerine olay yerine gelen emniyet güçleri, tutanak tuttu. Ardından ceset, yeniden kefenlenerek aynı mezara defnedildi.

Cesedin, mezardan 2-3 metre ileriye sürüklendikten sonra burada bir kısmı aç kalan ayılar tarafından yenildiği belirlendi. Ayrıca mezar etrafında ayının ayak izlerine rastlandı.
Cesedin yeniden defnedilmesinin ardından etrafa kötü koku salması ve hastalıklardan korunmak için kireç döküldü. Ayrıca mezarın üzeri, dikenli tellerle örtülerek mezar korunmaya çalışıldı. 

Yağlıca Mahallesi Cami İmamı Adem Demir, köylülerin kendisini arayarak mezarın tahrip edildiğini haber vermezi üzerine mezarın başına geldiğini belirterek, “Mevtayı mezardan çıkmış bir şekilde köylülerimizle birlikte gördük. Gördüğümüz manzara dehşetti. Mezar açılmıştı. Mezardaki tahtalarda insan gibi etrafa savrulmuştu. Cenazede mezardan 3-4 metre ileriye sürülmüştü.

İlk gördüğümüzde cenaze bakacak halde değildi. Karından başlanarak içerisine doğru bir elleşme vardı. Daha sonra haber vermemiz üzerine emniyetten görevli arkadaşlar buraya gelip, tutanaklarını tuttular. Belediyemize ait kepçe yardımıyla mezarı açıp, iki köylü arkadaşımızla birlikte cenazeyi yeniden kefenledikten sonra mezara geri defnettik.

Hastalıklardan korunmak içinde eldiven ve maske kullandık. Mezarın üzerini toprakla örttükten sonra etrafa hastalık bulaşmasın diye mezara ve etrafına kireç döktük. Ayrıca mezarı üzerine diken koyarak korumaya çalıştık” dedi. 

Mantar mevsimi olduğu için ormanlık alana mantar toplama gidemediklerini açıklayan Demir, “Köyümüzün dışına ormanlık alana gezmeye çıkmak istediğimizde çekiniyoruz. Şuanda mantar sezonu var. Herkes ormanlık alana mantar toplamaya gidiyor. Bu yüzden gezmek, dolaşmak veya mantar toplamak istiyoruz. Ama bu ayılar yüzünden evimizden dışarı çıkamıyoruz. Artık köyümüzde korkuyoruz. Bu ayılara devletimizce bir önlem alınmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Ağlı İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Sait Yulu ise, “Yağlıca Mahallesinde 50 gün önce ölen bir vatandaşların, cenazesinin mezardan ayılar tarafından çıkartılıp bir kısmının yenildiğini haberi üzerine buraya geldik. Ayılar, aç oldukları için köyümüze, evimizin yakınına kadar geliyorlar. Şimdiye kadar başımıza hiç böyle bir şey gelmedi.

Bu yıl doğada çok fazla meyve olmadığından aç kaldıkları için ayılar, köylerimize kadar gelip arıları, mezarları tahrip ediyorlar. Bunun en barız örneği de bugün aç kalan ayı, mezardan cenazeyi çıkartıp karnını doyurmak istemiş. Devletimizin bunlara bir önlem alması gerekiyor. Ayıların bir şekilde ormanlık alanda doyurulması gerekiyor. Ayılar, ormanlık alanda aç kaldıkları müddetçe köyümüzde, evimizde hayvanları da, arıları da hatta insanları da yakında yiyecektir. Bu yüzden devletimizden acilen bu konuda yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Ayrıca Yulu, “Bu yıl, birçok vatandaşımızın arısını aç kaldıkları için ayılar tahrip etti. Yine çevre köylerimizde aç kalan ayılar, hayvanları parçaladı. Halkımızın zararı büyük, en yakın zamanda bu ayılara önlem alınmasını istiyoruz. Devletimizi bu konuda göreve bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yağlıca Mahallesi Muhtarı Halil Cırman da, şunları söyledi: “Mezarlığa geldiğimizde mezarı yarı açık vaziyette, mevtayı da 3-4 metre mezardan ileriye çıkardığını gördük. Emniyetten gelinip, burada gerekli tutanaklar tutuldu. Vahşi hayvanın yaptığı belli oldu, izleri toprak üzerinde belli oldu. Tekrar belediyeden yardım istedik. Belediyenin kepçesi ile mevtayı tekrar geri defnettik” 

Halil Ünivar’ın kardeşi İsmail Ünivar ise, şunları kaydetti: “Ben, Halil Ünivar’ın kardeşi oluyorum. Kardeşimi defnedeli yaklaşık 50 gün oluyor. Kardeşim, hastalandı birkaç ay tedavi olup hayatını kaybetti. Ben, böyle bir olayı hiç ummazdım. Ama insanın başına her şey geliyor. Çok şaşkınım. Bu böyle olmaz. Komşuların arılarına falanda zarar verdi. Bu hayvanın bize zararı çok” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinden sokak hayvanları için sosyal sorumluluk projesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında toplum sağlığına ve hayvan refahına dikkat çeken bir etkinlik gerçekleştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Fulden Cantaş Türkiş yürütücülüğünde düzenlenen etkinlik, Dünya Sokak Hayvanlarını Koruma Günü öncesinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında hastaneye başvuran vatandaşlara sokak hayvanlarının doğru beslenmesi, bakım süreçleri ve bu hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklarla ilgili toplumda yaygın olan yanlış inanışlar hakkında bilgilendirme yapıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan broşürler eşliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme faaliyetleri, katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı. Ayrıca etkinlikte, vatandaşların sokak hayvanlarını destekleyebilmeleri amacıyla kuru mama dağıtımı da yapıldı. Etkinlik alanında kurulan standı, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Ercan Saruhanlı ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Demir ziyaret ederek öğrencilerden bilgi aldı ve yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Dr. Öğretim Üyesi Fulden Cantaş Türkiş, etkinliğin amacının yalnızca hayvan beslemeyi teşvik etmek değil, aynı zamanda bilinçli ve sağlıklı bir yaklaşım kazandırmak olduğunu vurgulayarak, toplumda doğru bilginin yaygınlaşmasının hem insan hem hayvan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Zonguldak Kendisini polis olarak tanıtıp kuyumcuyu soyan zanlı tutuklandı Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde girdiği kuyumcuda kendisini polis olarak tanıtıp belindeki silahı göstererek "Para arabada" bahanesiyle altın bilezik çalan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Zanlının daha önce de kendisini jandarma personeli olarak tanıtıp başka bir kuyumcuyu dolandırmaya çalıştığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre olay, Ereğli ilçesindeki bir kuyumcu dükkanında meydana geldi. İş yerine müşteri gibi gelen 25 yaşındaki İ.K., kuyumcuya belindeki tabancayı göstererek polis olduğunu söyledi. Altın bilezik almak için pazarlık yapan şahıs, "Para arabada, alıp geleyim" diyerek elindeki bilezikle birlikte dükkandan çıkıp izini kaybettirdi. İş yeri sahibinin durumu polis ekiplerine bildirmesi üzerine şüpheliyi yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı. Şüphelinin kaçma anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. İ.K.’nin, 24 Şubat’ta Zonguldak kent merkezinde de benzer bir senaryoyu devreye soktuğu belirlendi. Ancak iş yeri sahibinin şüphelenmesi üzerine kuyumcu dükkanından ayrıldığı ortaya çıktı. Kuyumcuların korkulu rüyası haline gelen İ.K., polis ekiplerinin Kozlu ilçesinde düzenlediği operasyonla kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunun ardından Ereğli Adliyesi’ne sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Zanlının kuyumcudan çaldığı altın bilezik ise polis ekiplerince dükkan sahibine teslim edildi.
Ankara Bakan Kacır: "Bugün 23 yıl öncesine göre bambaşka bir Türkiye var" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bugün 23 yıl öncesine göre bambaşka bir Türkiye var. Nükleer enerjiden yapay zekaya, biyoteknolojiden ileri üretime teknolojinin farklı sahalarında özgün, yerli, milli ürün ve hizmetler geliştiren bir Türkiye var" dedi. Bakan Kacır, Türkiye’nin teknoloji alanındaki insan kaynağını güçlendirmeyi hedefleyen 42 Türkiye programının ilk mezunları için düzenlenen törene katıldı. Teknoloji üretme, geliştirme kapasitelerinin, ülkelerin kalkınmasında günden güne, yıldan yıla daha büyük rol üstlendiğini belirten Kacır, bu anlayışla tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmek için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Son yılarda Türkiye’nin savunma sanayisinde yakaladığı başarıları anlatan Kacır, nitelikli insan kaynağına verdiklerini önemi vurgulayarak, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, ülkemizi teknoloji üretiminde dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu bir yetkinlik düzeyine taşıdık. Gökyüzünde gururla süzülen yerli ve millî insansız hava araçlarımız, mavi vatanda görev yapan millî platformlarımız, uzayda varlığımızı perçinleyen yerli haberleşme ve gözlem uydularımız, hava savunmamızı katmanlı ve entegre bir yapıya kavuşturan Çelik Kubbe sistemimiz, kara gücümüzün vurucu unsurlarını güçlendiren Altay tankımız ve yeni nesil zırhlı platformlarımız, Türkiye’nin teknoloji üretmede ulaştığı noktanın ispatı niteliğindedir." "Bugün 23 yıl öncesine göre bambaşka bir Türkiye var" Türkiye’nin bambaşka bir yere geldiğini vurgulayan Bakan Kacır, "Bugün 23 yıl öncesine göre bambaşka bir Türkiye var. Nükleer enerjiden yapay zekâya, biyoteknolojiden ileri üretime teknolojinin farklı sahalarında özgün, yerli, milli ürün ve hizmetler geliştiren bir Türkiye var. Bir zamanlar "hayal" olarak görülen nice projeyi artık gerçeğe dönüştüren, öğrenilmiş çaresizlikleri zihinlerden söküp atan bir Türkiye var. Sadece ağzında gümüş kaşıkla doğanların değil; alın teriyle, fikir teriyle, azimle ve emekle yol yürüyenlerin de hayallerini gerçeğe dönüştürebildiği bir Türkiye var. Bu tablo; Türkiye Yüzyılı’nda Millî Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmiş, teknolojide küresel şampiyonlar liginde yarışan, tam bağımsız Türkiye’nin yazacağı destanın yalnızca fragmanı, bir ön gösterimidir" diye konuştu. Yazılımda tam bağımsızlık ilkesini vurgulayan Bakan Kacır, "Küresel ölçekte rekabet edebilen, dinamik ve üretken bir yazılım ekosistemine sahip olmanın; teknolojinin her sahasında söz sahibi bir Türkiye için olmazsa olmaz olduğunun bilincindeyiz. Bugün Dünya’nın en değerli 10 şirketine baktığınızda 9’unun teknoloji ve yazılım odaklı şirketler olduğunu görürsünüz. Akıllı sistemlerden otonom araçlara, siber güvenlikten finans teknolojilerine, üretim hatlarından sağlık teknolojilerine kadar hayatın farklı alanlarında geliştirilen çözümlere katma değer sağlayan asli unsur bugünün dünyasında yazılımdır. Yeni dünyanın ekonomik düzeni yazılım kodlarıyla şekilleniyor. Ancak mesele sadece bir ekonomik yarıştan ibaret değil. Kriz anlarında, kaynak koduna erişemediğiniz, nasıl çalıştığını bütünüyle denetleyemediğiniz bir sistem; öncelikle onu yazanın tercih ve önceliklerine hizmet eder. İşte bu yüzden ’yazılımda tam bağımsızlık’ ilkesi, Türkiye’nin istikbali ve bekasıyla da doğrudan ilişkilidir" şeklinde konuştu. "Gençlerimizin hayallerini projelere dönüştürmesine şahitlik ediyoruz" Nitelikli insan kaynağı yetiştirmenin önemine değinen Kacır, "Böylesine kritik bir alanda kalıcı ve sürdürülebilir bir güç inşa etmenin yolu ise, her şeyden önce nitelikli insan kaynağı yetiştirmekten geçiyor. Çünkü yazılım çözümlerinde fark oluşturmanın asıl anahtarı; teknik bilgiyle birlikte analitik düşünmeyi, tasarım kabiliyetini, problem çözme becerisini ve stratejik öngörüyü bir araya getirebilen, nitelikli insan kıymetidir. Ülkemizden dünyaya örnek yazılım ve teknoloji çözümleri çıkarmak için genç ve dinamik nüfusumuzun sağladığı muazzam bir avantaja sahibiz. Bugün Millî Teknoloji Hamlemizin pek çok eserinin arkasında; hayal kuran, çalışan, araştıran, geliştiren ve ülkesine, insanlığa değer katmayı amaçlayan genç mühendislerimizin, yazılımcılarımızın ve girişimcilerimizin imzası var. Tarih yazan işlerin öznesi olmak için can atan; yılmadan, pes etmeden, yorulmadan çalışmaya hazır Türk gençliğini yenilikçi yetkinliklerle buluşturmak adına 2018’den bu yana dünyanın en büyük teknoloji festivallerini TEKNOFEST’leri düzenliyoruz. Biyoteknolojiden yapay zekaya, eğitimden tarıma, çevre ve enerjiden çip tasarımına, blokzincirden; drone yarışmalarına pek çok alanda, gençlerimizin hayallerini projelere dönüştürmesine şahitlik ediyoruz" sözlerini söyledi.
İstanbul Kağıthane’ye iki yeni okul daha kazandırılıyor Kağıthane Belediyesi, yeni okul projeleri kapsamında ilçeye iki yeni eğitim kurumu daha kazandırıyor. Kağıthane Belediyesi, İstanbul Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Proje Koordinasyon Merkezi iş birliğiyle yapımı gerçekleştirilen Gürsel Mahallesi’nde bulunan Osmangazi İlkokulu, bölgenin eğitim ihtiyacını karşılayacak şekilde projelendirildi. Toplam 20 derslikten oluşacak okulda 3 ana sınıfı, spor salonu ve konferans salonu yer alacak. Modern eğitim anlayışına uygun olarak tasarlanan okul, öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve fiziksel gelişimlerini de destekleyecek donatılara sahip olacak. Çağlayan Mahallesi’nde ise Kağıthane Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yeniden inşa edilen Vasfi Çobanoğlu İlkokulu’nda çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. 32 derslik kapasitesine sahip okulda atölyeler, yemekhane, konferans salonu ve kütüphane bulunacak. Spor alanları ve laboratuvarlarıyla dikkat çeken proje, öğrencilerin çok yönlü gelişimine katkı sunacak şekilde planlandı. Okulun kısa süre içerisinde hizmete açılması hedefleniyor. Kağıthane Belediyesi tarafından bugüne kadar ayrıca Yaşar Doğu İlkokulu, Talatpaşa Günebakan İlkokulu, Çamlıvadi İlkokulu, Çamlıvadi Özel Eğitim Uygulama Okulu, Osman Tevfik Yalman Ortaokulu, Seyrantepe İlkokulu, Seyrantepe Ortaokulu, Karayolları Meslek Lisesi ve BİLSEM Kâğıthane Bilim ve Sanat Merkezi ilçe eğitimine kazandırıldı. "Kağıthane’mizde okul yatırımlarını öncelikli çalışmalarımız arasında görüyoruz" Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, ilçede sürdürülen eğitim yatırımlarının, çocukların daha nitelikli ortamlarda eğitim alabilmesi için çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "Eğitim, geleceğimizin en önemli teminatıdır. Bu anlayışla Kağıthane’mizde okul yatırımlarını öncelikli çalışmalarımız arasında görüyoruz. Gürsel ve Çağlayan mahallelerimizde yapımı süren iki yeni okulumuzla birlikte çocuklarımız daha modern, güvenli ve donanımlı eğitim ortamlarına kavuşacak. İlgili kurumlarımızla güçlü bir iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Eylül ayında öğrencilerimiz yeni okullarında eğitimlerine başlayacak. İlçemize kazandırdığımız bu değerli eğitim yatırımlarının şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.