POLİTİKA - 18 Şubat 2021 Perşembe 21:58

Bakan Akar'dan 'NATO Savunma Toplantısı' değerlendirmesi

A
A
A
Bakan Akar'dan 'NATO Savunma Toplantısı' değerlendirmesi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "NATO'nun Irak'taki misyonunun genişletilmesi çalışmaları sürerken PKK terör örgütünün, NATO misyonu önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdik. Ortak bir tehdit olarak terörle mücadelede müttefiklerin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesinin öneminin altını çizdik" dedi.

Video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen ve iki gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı tamamlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda savunma ve caydırıcılık konuları, Afganistan ile Irak'taki NATO'nun faaliyetleri ve küresel gelişmelerin konuşulup görüşüldüğünü belirtti.

Başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere müttefiklerin, Gara operasyonundaki şehitler için taziye dileklerini ilettiğini ifade eden Akar, şunları söyledi:

"DEAŞ, PKK/YPG/PYD ve FETÖ başta olmak üzere birçok terör örgütü ile mücadelemizin kararlılıkla devam ettiğini vurguladık. Irak’ın kuzeyinde terörle mücadele kapsamında, PKK terör örgütüne yönelik icra edilen Pençe Kartal-2 Harekatı'na ilişkin kısa bilgilendirme yaptık. Eldeki tüm imkanlar seferber edilerek icra edilen bu harekatın, Irak'ın kuzeyindeki PKK tehdidinin boyutunu gözler önüne serdiğini, PKK'nın, terör örgütünün 13 vatandaşımızı vahşice katlettiğini, şehit ettiğini; PKK ve YPG’nin aynı terör örgütü olduğunun bir kez daha görüldüğünü açıkça ifade ettik. İlaveten NATO'nun Irak'taki misyonunun genişletilmesi çalışmaları sürerken PKK terör örgütünün, NATO misyonu önündeki en büyük engel olduğunu da dile getirdik. Ortak bir tehdit olarak terörle mücadelede müttefiklerin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesinin öneminin altını çizdik."

Şehitlerimize bir kez daha rahmet, yaralılarımıza acil şifa dileklerini ileten Bakan Akar, başta aileleri olmak üzere TSK'ya ve tüm millete başsağlığı dileklerini de yineledi. Şehitlerin kanının yerde kalmadığını vurgulayan Akar, "Herkes şunu bilmeli ki terörle mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Afganistan'daki gelişmeler ve ittifakın önündeki seçeneklerin değerlendirildiğini ifade eden Akar, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede Türkiye'nin, Afgan kardeşlerimizin huzur ve refahı ile barış sürecinin başarıyla yürütülmesi için üzerine düşen sorumlulukları bugüne kadar yaptığını, bundan sonra da aynı dikkat ve hassasiyetle yapacağını belirttik. Diğer taraftan, NATO'nun 2021 yılında bir kriz durumunda ihtiyaç duyabileceği hazır kuvvetin VJTF'in, sorumluluğunun Türkiye'de olduğunu, mevcut katkılarımıza ilave olarak siber imkan ve kabiliyetler ile hava polisliği ve bölgesel güvenlik uçuşlarına da kara, deniz ve hava unsurlarımız ile ilave katkıda bulunacağımızı müttefiklerimizle paylaştık. Bu arada yeni teknolojilerin ve müşterek olarak bu konudaki yeteneklerimizin geliştirilmesinin önemini bir kez daha vurgulama fırsatı bulduk."

"Bazı gelişmelerin olabileceğini değerlendiriyoruz"

Akar, 2030'lu yıllara giden süreçte NATO'nun adaptasyon çalışmalarına desteklerini de ifade ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ayrıca sorunlar karşısında dayanışmanın sadece sözle değil, fiilen gösterilmesinin ve güvenliğin bölünmezliği ilkesinin titizlikle muhafaza edilmesinin, ittifakın savunma ve caydırıcılığı bakımından önemli olduğuna dikkat çektik. Son olarak, eğer müttefikler güçlü olursa ittifakın da güçlü olacağını ifade ederek Türkiye'ye, ülkemize yönelik lisans kısıtlamaları ile yaptırım girişim ve tehditlerinin ittifakı zayıflattığını da açıkça müttefiklerimizin dikkatine getirdik. Önümüzdeki dönemde; bugüne kadar yapılan ve bundan sonra da yapılacak temaslarla bu konuda bazı gelişmelerin olabileceğini değerlendiriyoruz.

Türkiye'nin, NATO'ya üyeliğinin 69'uncu yıl dönümünü kutlarken; İttifak içinde aktif rol oynamaya ve İttifak içerisindeki taahhütlerini eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edeceğini belirttik. Sonuç olarak savunma ve güvenlik konularındaki görüş, öneri ve beklentilerimizi dile getirdiğimiz iki gün süren bu toplantının yapıcı ve olumlu bir havada geçtiğini söyleyebiliriz. Gelişmeleri hep birlikte yakından takip edeceğiz.”

Musa Erdoğan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 18 yaşındaki kızı öldürüp kaza süsü vermişti, tutuklandı Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde boynuna ip bağlı cansız bedeni devrilen kamyonetin altında bulunan 18 yaşındaki genç kızın ölümü ile ilgili gözaltına alınan 5 kişiden 1’i tutuklandı. Olay, pazar günü gece saatlerinde Halıdere eski köy yolu caddesinde meydana geldi. Kamyonetin uçuruma düştüğü ihbarı üzerine bölgeye giden polis ve sağlık ekipleri, kamyonetin altında 18 yaşındaki Rümeysa Meriç Özcan’ın boynuna ip bağlı haldeki cansız bedeniyle karşılaştı. Özcan’ın cansız bedeni, olay yerindeki incelemelerin ardından otopsi için morga kaldırıldı. Hasar gören kamyonet ise çekici yardımıyla bölgeden kaldırıldı. Polis ekipleri, T.A. (22), E.K. (20), Y.A. (20) isimli erkekler ile C.Ç. (20) ve K.N. (17) isimli kızları gözaltına aldı. Rümeysa Meriç Özcan’ın ölümünün ardındaki korkunç gerçek de emniyette ortaya çıktı. Kaza süsü vermiş T.A., E.K., Y.A., C.Ç., K.N. ve Rümeysa Meriç Özcan’ın cumartesi günü akşam saatlerinde buluştukları ve birlikte alkol aldıkları öğrenildi. T.A’nın bir süre sonra Rümeysa Meriç Özcan’ı da yanına alarak kamyonetle Yukarı Hereke bölgesine hareket ettiği, T.A’nın bu ıssız bölgede Rümeysa Meriç Özcan ile cinsel birliktelik yaşamak istediği, genç kızın bunu kabul etmemesi üzerine zanlının korkutmak için kızın boynuna ip bağladığı, ipin bir ucunu da kamyonete bağladığı ve Özcan’ı tartakladığı belirlendi. Rümeysa’nın bu sırada baygınlık geçirdiği, T.A’nın ise genç kızın öldüğünü zannederek cesetten kurtulmak amacıyla hareket ettiği ve kamyonetin el frenini indirmesi neticesinde aracın yaklaşık 100 metrelik uçuruma düştüğü ortaya çıktı. Gözaltına alınan 5 şüpheli, emniyette tamamlanan işlemlerinin ardından Gölcük Adliyesi’ne sevk edildi. T.A. tutuklanırken, E.K., Y.A., C.Ç. ve K.N. savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Bingöl Bingöl’de ‘Sesimin Yankısı’ yarışmasında dereceye girenler belli oldu Bingöl’de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen ‘Sesimin Yankısı’ yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı. Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle Gençlik Hizmetleri Birimi’nin koordinesinde “Sesimin Yankısı” yarışmasının ön elemeleri geçtiğimiz haftalarda yapılmıştı. Bingöl’ün yanı sıra Elazığ, Ağrı, Hakkari, Diyarbakır gibi çevre illerden de başvuruların yapıldığı yarışmada 12 kişi finale kaldı. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen final gecesinde, finalistler sahnede şarkılarını söyledi. Müzik öğretmenleri Yunus Elhazar, Fatma Polatoğlu, Almila Ulusoy ve Bahar Zorlu’nun jüri olarak görev aldığı yarışmada iki kategoride dereceye girenler belli oldu. İki kategoride dereceye girenler açıklandı Halk müziği kategorisinde Hamza Can birinci, Nurullah Dalga ikinci ve Baver Sarıtağ üçüncü oldu. Popüler müzik kategorisinde ise Şiyar Bayin birinci, Muhammed Tuma ikinci ve Ramazan Kaya üçüncü oldu. Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserlerin seslendirildiği yarışmada, dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı. Projenin Bingöl’de ilk defa yapıldığını belirten Gençlik Hizmetleri Birimi Müdürü Yunus Bulmuş, “Havası, suyu ve insanıyla güzel şehrimizin ilk ses yarışması olma özelliğini taşıyan Sesimin Yankısı ödüllü ses yarışması yaklaşık 3 aydır uğraş verdiğimiz bir projedir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzce hayata geçirilen projemizin paydaşı İl Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Projemizin amacı, gençlerimizin birbirleriyle olan iletişim dilini en üst seviyeye taşımak, yeni arkadaş ortamıyla müzik alanında yeni fikirleri ve projelerin devamını sağlamak” dedi. Yarışmada dereceye girenlere plaketleri ve ödülleri takdim edildi. Geceye vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi final serisinde Beşiktaş 1-0 öne geçti 2023-2024 Hentbol Erkekler Süper Ligi Play-off Final Serisi ilk maçında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni 37-36’lık skorla yenen Beşiktaş seride 1-0 öne geçti. Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısını Beşiktaş 16-13 önde kapatırken, müsabakayı da 37-36’lık skorla kazandı. Siyah-beyazlılar bu sonuçla seride 1-0 öne geçti. Final serisi ikinci maçı 22 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’de yine Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanacak. Kadınlar Süper Ligi’nde Konyaaltı Belediyesi üçüncü oldu 2023-2024 sezonu Kadınlar Süper Ligi Sıralama Etabı Üçüncülük serisinde bugün oynanan maçı kazanarak rakibi Kastamonu Belediyesi’ne karşı 2-0’lık üstünlük sağlayan Konyaaltı Belediyesi, Kadınlar Süper Ligi’ni üçüncü olarak tamamladı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Mavi Salon’da bugün oynanan maçta Konyaaltı Belediyesi, Kastamonu Belediyesi’ni 43-39 yendi ve seride 2-0 yaparak lig üçüncüsü oldu. Müsabaka sonrasında yapılan tören ile Konyaaltı Belediyesi’ne plaket ve madalyaları THF Asbaşkanı Ediz Erkovan ve THF Genel Koordinatörü Zeki Pehlivan takdim etti. Kadınlar Süper Ligi’nde 5/6 Sıralama serisinde bugün oynanan maçta ise Görele Belediyesi, Bursa BBSK’yı 33-32’lik skor ile mağlup ederek seride durumu 1-1 yaptı. Serinin galibi üçüncü maçta belirlenecek. Galip olan takım Kastamonu Belediyesi ile lig dördüncülüğü için karşılaşacak. Serinin mağlubu ise ligi altıncı sırada tamamlayacak. Sıralama Etabı’nda bugün oynanan yedincilik serisi maçında ise Üsküdar Belediyesi, İzmir BBSK’yı 41-35 yenerek seride 2-0’lık üstünlük yakaladı ve Kadınlar Süper Ligi’ni yedinci sırada tamamladı.