"Nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu bir ülkede yaşıyoruz, dolayısıyla et ve et ürünleri ile diğer gıda ürünleri üretiminin zaten İslami şartlarda yapıldığı biliniyordur umarız. Bu noktada da Türk Standartları Enstitüsü, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve diğer kurumların uygulamayı planladığı "Helal Gıda" sisteminin gerekliliğine inanmıyoruz, çünkü zaten ülkemizdeki tüm gıda üretimi ''Helal'' olmak zorunda" diyen Görener sözlerine şöyle devam etti:
Kesimlerimiz İslama uygun
"Farklı ülkelerde ve dini toplumlarda birtakım ek standartların uygulandığını, arandığını bilmekteyiz. Ülkemizde de çok uzun yıllardan bu yana markalı üretim gerçekleştiren gıda üreticileri ürünlerin ambalajı üzerinde "Ürünlerimizde domuz eti ve yağı yoktur" veya "Ürünlerimiz İslami koşullara göre üretilmektedir" ibarelerine yer verir. Bu ürünler ise gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, Arap ülkeleri de dahil olmak üzere pazarlanır. Sonuçta ihracat yapılacaksa zaten "Helal" belgesini ''Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan'' almakta ve beyan etmekteyiz. Bugüne değin bizden şu şekilde "Helal" belgesi istiyoruz talebinde bulunan müşterimiz olmadı, çünkü zaten müşterek İslami şartlara uygun kesmekteyiz ve Müslüman ülkelere yaptığımız ihracatlarda verdiğimiz Diyanet Başkanlığı "Helal" belgesi hep kabul edildi.
Ayrı bir haraç mekanizması
Bu yeni uygulama girişimini destekleyenler maalesef ortaya bazı komik sorular atmaktadırlar. Mesela: "Bugüne değin Tarım Bakanlığı yönetmelikleri sonucunda, bizler mundar gıda yedik de bundan sonra mı helal gıda yiyebileceğiz?" veya "Yıllardır uygulanmakta olan TSE'nin ürün standartları müşterek İslami şartlar gözetilmeden mi hazırlandı ve kullanılıyor ?" Tabii ki bu soruların cevapları kocaman bir hayır. Tarım Bakanlığımızın tüm sistemleri zaten dinimiz gözetilerek müşterek İslami şartlara uyularak hazırlanmaktadır. Dolayısıyla uygulanması planlanan sertifikalandırma düzenini üreticilerin sırtına yüklenecek ayrı bir haraç mekanizması olarak görüyoruz.
Maliyet ilave etmek istemiyoruz
Türkiye Müslüman bir ülke, tüm çalışanlarımız Müslüman, üretimimiz de zaten müşterek İslami koşullara uyularak yapılmakta, dolayısıyla zaten ülkemizde tüm gıda üreticilerinin uygulamakta olduğu müşterek "İslami Şartlara" göre olan üretimlerimizin maliyetine "Helal Gıda" altında yeni bir etiket rüsumu, haracı ilave etmek istemiyoruz".








