SPOR - 03 Temmuz 2014 Perşembe 14:31

Cesare Prandelli kimdir?

A
A
A
Cesare Prandelli kimdir?

Galatasaray’ın görüşmelere başlandığını borsaya bildirdiği Cesare Prandelli’nin kariyerinde en göze çarpan unsur İtalya dışında görev almamış olması.

Sarı-kırmızılı kulüpte Roberto Mancini’nin görevden ayrılmasının ardından uzun süredir teknik direktör arayışları devam ediyordu. Bugün Galatasaray’dan yapılan açıklama ile İtalya Milli Takımı’ndan yaklaşık 1 hafta önce istifa eden Cesare Prandelli ile görüşmelere başlandığını borsaya bildirdi.

CESARE PRANDELLİ KİMDİR ?

1957 doğumlu Cesare Prandelli, profesyonel futbol yaşamına 1974'te Serie C takımlarından US Cremonese'de başladı. 1976-77 sezonunda takımıyla şampiyonluk yaşayarak Serie B'ye yükseldi. Ertesi sezon ise tekrar alt lige düşen takımından ayrılarak 1978-79 sezonu başında Serie A'da yer alanAtalanta'ya transfer oldu ve bir sezon orada oynadı. Prandelli, Atalanta'nın küme düşmesiyle birlikte 1979'da Juventus'a alındı. Altı sezon oynadığı siyah-beyazlı ekipte üç Serie A şampiyonluğunun yanı sıra UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu da yaşadı. Prandelli bu başarılarının ardından 1985-86 sezonu başında tekrar eski kulübü Atalanta'ya transfer oldu. Beş sezon da orada oynadıktan sonra 1990'da futbol kariyerini noktaladı.

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

Prandelli, futbolu bıraktıktan sonra Atalanta'nın genç takım antrenörlüğünü yapmaya başladı. 1993 yılının Kasım ayında Atalanta Teknik Direktörü Francesco Guidolin'in görevinden alınmasının ardından geçici olarak sezon sonuna kadar takımın başına getirildi. Daha sonra Prandelli mavi-siyahlıların küme düşmesini engelleyemedi. Üç sezon daha genç takımı çalıştırdıktan sonra 1997-98 sezonu başında US Lecce'nin başına geçti. Burada beklentileri karşılayamayan Prandelli, Ocak 1998'de takımdan kovuldu. İtalyan teknik direktör 1998-99 sezonu başında Serie B takımlarından Verona'yı çalıştırmaya başladı. Takımdaki ilk sezonunda sarı-mavilileri 66 puanla şampiyonluğa taşıyarak, Serie A'ya yükseltti. Ertesi sezon ise takımını ligde 9. yaptıktan sonra Verona'dan ayrılarak, küme düşen Venezia ile anlaştı. Prandelli, Venezia'yı da üst lige çıkardıktan sonra, 2001-02 sezonunun başında ligde alınan kötü sonuçların ardından görevine son verildi.

PARMA KARİYERİ

İtalyan teknik adam Cesare Prandelli, Mayıs 2002'te Pietro Carmignani'nin kovulmasından sonra Parma'nın başına getirildi. Prandelli'nin Parma kariyeri başarısız sonuçlarla başlamasına rağmen daha sonra alınan üst üste galibiyetler sonrasında çıkışa geçti. Aralık 2002'de takımıyla olan sözleşmesini 2004 yazına kadar uzattı. Prandelli lig sonunda Parma'yı 5. yapmayı başardı ve kulübü UEFA Kupası'na götürdü. Ertesi sezon ise Adriano'nun sakatlığı, Adrian Mutu'nun satılması, Parmalat skandalı gibi olumsuzluklara rağmen takımını bir kez daha ligde beşinci yaptı ve sezon sonunda Parma'dan ayrıldı.
Prandelli, Parma'daki görevinden sonra AS Roma'nın başına geçmesine rağmen, eşinin kanser olmasından dolayı sezon başlamadan görevi bıraktı.

FİORENTİNA KARİYERİ

Cesare Prandelli, Roma'dan ayrıldıktan sonra bir yıla yakın bir süre takım çalıştırmadı. 2005 yazında Dino Zoff'un yerine Fiorentina'nın teknik direktörlüğüne getirildi. Yeni takımına Frey, Fiore, Toni gibi futbolcuları transfer ettiren başarılı teknik adam, bir önceki sezon ikili averajla küme düşmekten kurtulan Menekşeler'i, Şampiyonlar Ligi elemelerine götürmeyi başardı. Ancak sezon sonunda yaşanan 'Calciopoli' skandalı sonucunda Fiorentina'nın 30 puanı silinerek 9. sıraya düşürüldü. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nden men edilerek, ligde 2006-07 sezonuna eksi 19 puanla başlamasına karar verildi. Prandelli, puan cezası daha sonra eksi 15'e düşürülen Viola'yı lig sonunda 6. yaparak, UEFA Kupası'na götürmeyi başardı.
Fiorentina'nın yükselişi 2007-08 sezonunda da devam etti. İlk 12 hafta mağlubiyet yüzü görmeyen Mor Menekşeler, ligi 66 puanla 4. sırada tamamladı ve üçüncü eleme turundan itibaren Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı. UEFA Kupası'nda ise yarı finale kadar çıkılmasına rağmen, finale yükselme şansı Rangers karşısında penaltılarda alınan 4-2'lik sonuçla kaybedildi. İtalyan teknik adam bu başarılarının ardından İtalya'da 2008 yılının 'En İyi Teknik Direktör' ödülüne layık görüldü.

Prandelli yönetimindeki Fiorentina, 2008-09 sezonunu da bir önceki sezon olduğu gibi 4. sırada noktaladı. Takım o sezon Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında üçüncü olarak, UEFA Kupası'nda yoluna devam etmesine karşın son 32 turunda Ajax'a elenmekten kurtulamadı. Ertesi sezon ise Prandelli, takımına Fiorentina'nın başında olduğu süre boyunca en kötü lig performansını yaşattı. Ligi 47 puanla 11 sırada tamamlayan Menekşeler, Şampiyonlar Ligi'nde ise aralarında Liverpool ve Olympique Lyon'un da bulunduğu E Grubunu 15 puanla lider tamamlayarak üst tura yükseldi. Fiorentina grup aşamasında Liverpool'u her iki maçta da mağlup etmeyi başardı. Son 16 turunda karşılaştığı daha sonra finale kadar yükselecek olan Bayern Münih'e ise deplasman golü dezavantajı nedeniyle elendi.
Carlo Ancelotti'nin 2009 yazında Chelsea'ye gitmesinden sonra, Prandelli Serie A'daki mevcut teknik direktörler arasında en uzun süre görevde kalan teknik direktör konumuna yükseldi. Ayrıca Mor Menekşeler'de de kulüp tarihindeki en uzun süre görev yapan teknik direktör olarak da tarihe geçti. İtalyan teknik adamın sözleşmesi İtalya Milli Takımı'yla anlaşmasından sonra 3 Haziran 2010'da karşılıklı olarak feshedildi.

İTALYA MİLLİ TAKIM KARİYERİ

İtalya Futbol Federasyonu 30 Mayıs 2010'da İtalya Milli Takımı'nın başına dünya kupasının ardından Marcello Lippi'nin yerine Cesare Prandelli'nin 4 yıllığına getirileceğini açıkladı. Prandelli, 1 Temmuz 2010'da Roma Olimpiyat Stadı'nda yapılan bir basın toplantısı ile gök mavililerdeki görevine başladı. Prandelli ilk açıklamasında Gianluigi Buffon'u takım kaptanlığına getirdiğini ve İtalyan vatandaşı olan yabancı oyuncuları da milli takıma çağırabileceğini belirtti. Prandelli'li Çizme ilk maçına 10 Ağustos 2010'da Fildişi Sahili ile oynanan dostluk maçında çıkarken, bu karşılaşmadan 1-0 yenik ayrıldı.
Cesare Prandelli, 2014 Dünya Kupası’nda İngiltere, Uruguay, Kosta Rika’nın bulunduğu ve ölüm grubu diye adlandırılan D Grubu'nda Kosta Rika ve Uruguay’a mağlup oldu. İngiltere’yi ilk maçta yenmesine rağmen gök mavililer grupta 3. sırada yer alarak elendi. Bu başarısızlık sonrası İtalya Teknik Direktörü Cesare Prandelli görevinden istifa etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir ’Dur’ ihtarına uymadı, 122 bin lira ceza yedi Nevşehir’de polisin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki motosiklet sürücüsü, önce motosiklet ile daha sonra da yaya kaçmaya çalıştı. Yakalanan sürücüye 122 bin lira para cezası kesildi. Güzel Yurt Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde uygulama yapan trafik polisi ekiplerinin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki plakasız motosiklet sürücüsü İbrahim P., kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Sevk edilen ekiplerin de ’dur’ ihtarına uymayan sürücü, mahalle aralarına girerek izini kaybettirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin kendilerini takip ettiğini fark eden sürücü tekrar kaçmaya başladı. Ürgüp Caddesi üzerinde ters şeritten kaçan ve kavşaklara ters şeritten giren çocuk sürücü kırmızı ışıklarda da durmadı. Polis ekipleri motosikletin gidiş istikametinde gerekli tedbirleri alarak motosiklet sürücüsünü durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 15 dakika kadar polis ekiplerinden kaçan sürücü Cevher Dudayev Mahallesi Aksaray Caddesi üzerinde yakalanacağını anlayınca motosikleti yol kenarına bırakarak, motosiklette yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki arkadaşı ile birlikte kaçmaya devam etti. Ekiplerin kovalamacası sonrasında yakalanan sürücü ve motosiklette yolcu olarak bulunan arkadaşı ekipler tarafından gözaltına alınarak çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Yapılan sorgulamada çocuk sürücünün ehliyetinin olmadığı ve bu nedenle kaçtığı belirlendi. 15 yaşındaki sürücüye çeşitli maddelerden 122 bin lira ceza yazıldı. Motosiklet trafikten men edildi.
Kütahya Kütahya’da şehir içi toplu taşıma ücretlerine zam Kütahya’da şehir içi toplu taşımada uygulanacak yeni bilet ücretleri, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. Kütahya Belediye Meclisi’nin 3. Dönem 1. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek ele alınırken, şehir içi ulaşımı doğrudan ilgilendiren ücret tarifesi görüşmeleri öne çıktı. Toplantının üçüncü gündem maddesinde, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı tarafından sunulan fiyat artışı talebi müzakere edildi. Söz konusu talep, Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2025 tarihli ve 354 sayılı kararıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Eşel Mobil Sistemi kapsamında değerlendirilen talep doğrultusunda hazırlanan komisyon raporu, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, şehir içi toplu ulaşımda tam biniş ücreti 30 lira olarak belirlendi. İlkokul ve lise öğrencileri için indirimli kart ücreti 17 liraya, üniversite öğrencileri için biniş ücreti 24 liraya yükseltildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ikamet kartı ücreti 22 lira olarak güncellenirken, üniversite hattı olarak bilinen 16 numaralı hatta biniş bedeli 12 lira oldu. Basın kartı kullanan yolcular için ücret 20 lira olarak belirlenirken, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 30 lira, banka komisyonu ise 6 lira olarak uygulanacak. NFC ve QR kod ile yapılan temassız ödemelerde biniş ücreti 38 lira olarak belirlendi. Aktarma ücretinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve bu bedel 10 lira olarak korunmaya devam edecek. Yeni ücretlerin, belediye tarafından belirlenecek tarihten itibaren uygulanacağı bildirildi.