KÜLTÜR SANAT - 02 Ocak 2010 Cumartesi 18:14

"Cumhuriyet Yazarları İmza Günü"

A
A
A
"Cumhuriyet Yazarları İmza Günü"

Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Cumhuriyet Yazarları İmza Günü"ne katılan Prof. Dr. Süheyl Batum, "Düşünsel anlamda ürünlerini veren insanların, romancıların eserlerinin, sanatçıların sanat eserlerinin korunmasının çok büyük önemi olduğunu yavaş yavaş Türkiye anlamaya başladı" dedi.

Bab-ı Ali Kitabevi tarafından Bodrum Belediye Başkanlığı'nın katkılarıyla "Cumhuriyet Yazarları" adı altında kitap imza günü düzenlendi. İmza gününe Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süheyl Batum'un yanı sıra yazarlar Zeynep Oral ve Ümit Zileli katıldı. İmza gününe ilgi gösteren okurlarına kitap imzalayan yazarlar bir süre onlarla sohbet etti.

 

Fikir ve sanat eserlerinin korunmasıyla ilgili basın mensuplarının sorularını Prof. Dr. Süheyl Batum, "Türkiye maalesef bu sanat ürünlerinin, fikir eserlerinin korunması konusunda biraz, bazı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri gibi bir korsanın cenneti olarak algılanıyordu. Bu büyük ihtimalle, büyük ölçüde yasaların yetersizliğinden ama aynı zamanda denetimin yetersizliğinden kaynaklanan bir şeydi. Türkiye'de bu yönde yasalardan önce belli bilincin gelişmesi lazım. Bu bilinç çok önemli. Çünkü Türkiye'de veya herhangi bir ülkede yasaları yapabiliyorsunuz ama bu yasaların denetlenebilir ve uygulanabilir olmaları lazım. Bunu sağlayamadığınız takdirde dünyanın hiçbir ülkesinde hele hele düşünce eserlerinin fikir eserlerinin ve sanat eserlerinin korunmasında, gerçek anlamda korumayı sağlayabilmek mümkün değil" diye konuştu.


Mevzuatlar yapmalarına rağmen bunu Ortadoğu ülkelerinde Uzakdoğu ülkelerinde koruyabilmenin mümkün olmadığının görüldüğü söyleyen Prof. Dr. Batum, "Hele hele fikir eserlerinde bu önemli. Bu bakımdan Türkiye'de ben ilk önce düşünsel anlamda yani insanların kafasında bu sanatın, bilimin yerinin öneminin ortaya çıkmasıyla mevzuatla tamamlanarak da bu korsanın çözülebileceğine inanıyorum. En azından insanlar şunu düşünmesi lazım. 'Bu en önemli emeklerden bir tanesi'. Türkiye'de yakın bir zamanda korsanın önüne geçilebilmesi zorunluluğunun olduğuna inanıyorum. Bu yönde mevzuat değişti yeni bir yasa değişikliği de var. Ama dediğim gibi Türkiye'de bunun bilincine varmak çok uzun bir zaman aldı" şeklinde konuştu.


Düşünsel anlamda ürünlerini veren insanların, romancıların eserlerinin, sanatçıların sanat eserlerinin korunmasının çok büyük önemi olduğunun yavaş yavaş anlamaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Süheyl Batum şunları söyledi:


"Bu işin yarısıdır. Hatta yüzde 60'ıdır diye düşünüyorum. Bunun Türkiye'de tamamıyla ortadan kalkacağı bir mevzuat, bir bilinç düzeyi gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Umuyorum."


Eşi Çiçek Bozoğlu ile Bab-ı Ali Kitapevi'nin işletmeciliğini yapan Fatih Bozoğlu, okurların imza gününe olan ilgisinden memnun kaldıklarını belirtti. Bozoğlu, imza günlerinin devam edeceğini söyledi.

 

OSMAN URAS / MUĞLA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te “Tarla Günü” etkinliği Devrek İlçesinde çiftçilere yönelik “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen “Tarla Günü” programında ilçe protokolü bir araya geldi. Devrek’in Dedeoğlu Köyünde düzenlenen programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yenilik Yayım Projesi kapsamında Yem Bitkileri Gülü Gelemen Üçgülü’nün tarladaki temsili hasadı gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan,” Tarla günü etkinliği düzenlememizin temel amacı çiftçiliğin ve tarımın önemini gündemde tutmak, hem de tarımdaki yeni gelişmeleri ve bakanlığımızın getirdiği yenilikleri size aktarmak amacıyla burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Değişen iklim koşullarına uygun verimi yüksek, kaliteli üretim hedefiyle ekim yapmaktayız. Bugün burada hep birlikte ekimi yapılan baklagil yem bitkisi olan Gelemen Üçgülü’nün biçimini ve hasadını yapacağız. Gelemen üçgülü Yenilik Yayım Projesi kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tescil edilen, tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Ortalama bir metreye kadar uzar yeşil ve kuru ot verimi yüksek olan bir bitkidir. Gelemen Üçgülünün avantajı erken gelişme gösterir ve değişik toprak tiplerinde yetişebilmekte, yüksek oranda tohum üretme yeteneğine sahiptir. Gelemen Üçgülü yabancı tozlaşma ile tozlanır. Bunun için bambus ve balarısı kolonileri için iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Tozlaşma arıların etkinliği büyük önem arz etmektedir. Dedeoğlu Köyümüzde 153 adet büyükbaş hayvan bulunmakta köyümüz bazında 2023 yılı destekleme ödemesi yapılmıştır.2022 yılı buzağı desteklemesinde 26.000 TL ödeme yapılmıştır” diye konuştu. Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan Hızarcı’nın yanı sıra çok sayıda daire müdürleri vatandaşlar katıldı
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.