DÜNYADAN FUTBOL - 11 Haziran 2010 Cuma 09:06

Dünya kupası başladı

A
A
A
Dünya kupası başladı

Güney Afrika'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan organizasyon 1 ay boyunca dünyayı kilitleyecek.

KITA=ŞAMPİYON

Tüm dünyanın merakla beklediği 2010 Dünya Kupası bugün oynanacak iki maçla başlıyor. Güney Afrika'da düzenlenecek ve tarihin 19. kupası olacak dev organizasyon 11 Temmuz'daki final maçıyla son bulacak. Bu turnuva ayrıca ilk kez Afrika kıtasında gerçekleştirilecek 'Dünya Kupası' olması açısından da büyük önem taşıyor. Bu arada kupa hangi kıtada düzenlenirse, şampiyon o kıtadan çıkıyor.

MAÇLAR TRT'DE

Turnuvanın açılış maçında A Grubu'nda yer alan ev sahibi Güney Afrika ile Meksika Johannesburg'daki 88 bin 460 kişi kapasiteli Soccer City Stadı'nda saat 17.00'de karşılaşacak. Bu grubun bir diğer karşılaşmasında Uruguay ile Fransa, Cape Town'daki 66 bin kişi kapasiteli Green Point Stadı'nda saat 21.30'da mücadele edecek. Her iki karşılaşma da TRT 1'den naklen ekranlara gelecek.

KESENİN AĞZINI AÇTI

Güney Afrika hükümeti, organizasyon için 1.2 milyar dolar (stadyum inşaatları) ve 962 milyon dolar (altyapı yatırımları) tahsis etti. Ek bütçelerle toplam yatırım yaklaşık 2.5 milyar dolara kadar yükseldi.

5 ÜLKE KAZANDI

Şampiyon takıma verilen kupa, hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra FIFA görevlileri tarafından bir kopyasıyla değiştiriliyor. Kupayı şimdiye kadar beş ülke kazanabildi. 156 bin euro değerindeki kupanın altında şampiyon takımların isimleri yazıyor.

* * *

1930 yılında Uruguay'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nda Fransa, Meksika'yı 4-1 mağlup ederken Fransız oyuncu Lucien Laurent kupa tarihinin ilk golünü attı ve tarihe geçti.

* * * 

1938'de Fransa'daki Dünya Kupası'na Almanya tarafından işgal edilen Avusturya katılmadı.
2. Dünya Savaşı nedeniyle 1938'den, 1950'ye kadar Dünya Kupası düzenlenmedi.

* * *

İsviçre'de düzenlenen 1958 Dünya Kupası'nda İsveç'i finalde 5-2 yenen Brezilya şampiyon oldu. Turnuvada 6 gol kaydeden 'Pele' ilk kez bu turnuvada futbolseverlerin karşısına çıktı.

* * *

İngiltere

1966 finallerinden 4 ay önce Dünya Kupası çalındı. Altın kaplama kupa çalındıktan bir hafta sonra Londra'nın güneyinde Pickles adlı melez köpek tarafından bulundu.

* * *

Meksika 1986'da çeyrek finalde İngiltere'yi 2-1 mağlup eden Arjantin'de, Maradona eliyle attığı gol için 'Tanrı'nın eli' yorumunu yaparak tarihe geçti. Kupayı tangocular kazandı.

* * *

ABD 1994'te Rusya'nın Kamerun'u 6-1 yendiği karşılaşmada Rus futbolcu Oleg Salenko, attığı 5 golle Dünya kupaları tarihinde bir maçta en fazla gol atan oyuncu unvanını kazandı.

* * * 

Japonya-Güney Kore 2002'deki kupada Hakan Şükür, Güney Kore ile oynanılan 3.'lük maçının 11. saniyesinde attığı gol ile Dünya kupaları tarihinin en hızlı golüne imza attı. FOTOMAÇ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul CHP Genel Başkanı Özel: "İstanbul aynı anda en çok metro inşaatının olduğu il oldu" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisi tarafından Beşiktaş’ta düzenlenen mitingde konuştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisi tarafından Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı’nda düzenlenen mitinge katıldı. Mitinge Özel’in yanı sıra milletvekilleri, belediye başkanları ve partililer katıldı. Partililere seslenen Özel, "Beşiktaş’ımızın güzel insanları, bu saatte herkesin evinde, barkında olması beklenir. Burada olanlar, bir de yüreği burada olanlar var. Bu meydanda olanları ve gönlü bu meydanda olup bu meydana gelemeyenleri saygı ile selamlıyoruz" dedi. Özel, "10 metronun 10’unu da biz harekete geçirdik. 3 tanesi bu yıl içerisinde açılıyor. 7 tanesinin inşaatı devam ediyor. Bitenlere test sürüşüne ben gidiyorum. Üçü açıldı. Birini Ekrem Başkan ile ben açmıştım. 3’ünü bu sene açıyoruz. 4 tanesinin de inşaatı gelecek sene devam edecek. Duran bir metro yok. Şu anda açıkça söylüyorum. Önümüzdeki günlerde metro açılışına başvurduk, Guinness Rekorlar Kitabını getiriyoruz. İstanbul aynı anda en çok metro inşaatının olduğu, bir günde en çok metro ilerlemesi yapan il oldu. Rekorlar kitabına geçiyoruz. Beşiktaş’ta ulaşımı kolaylaştırmak için Yıldız-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattını ve Boğaziçi Üniversitesi Hisarüstü Aşiyan Füniküler Hattı’nı açtık. Karanfilköy’de 60 yıllık mülkiyet sorununu çözdük, hak sahiplerini depreme dayanıklı evlerine kavuşturmak için adım attık. Kabataş Transfer Merkezi’ni açtık. Bebek ve Kuruçeşme sahillerini yeniledik, güçlendirdik, parklarımızı yeniledik. Beşiktaş’ın altyapı sorunlarını çözdük. Çocuklarımıza, gençlerimize, annelerimize çok büyük sosyal destekler verdik. Bütün bunları aziz milletimizin emrine amade olduğumuz için yaptık" diye konuştu.