KÜLTÜR SANAT - 30 Haziran 2022 Perşembe 10:59

Eğitimci Yazar Purut: 'İlk romanımda bu başarıyı elde etmek gurur verici'

A
A
A
Eğitimci Yazar Purut: 'İlk romanımda bu başarıyı elde etmek gurur verici'

Eğitimci Yazar Deniz Erkin Purut, “Ben Zaten Âşıktım Sen Üstüne Geldin” adlı romanının İngilizceye çevrildiğini duyurarak, sektöre ilişkin eleştirilerde de bulundu.

Okuma oranlarının düşük olduğunu ve günümüzde kitaba mesafeli yaklaşıldığını dile getiren yazar Deniz Erkin Purut, “Bir yazar olarak ne yazık ki Türkiye’deki okuma oranlarını sorgulamak zorunda kalıyorum. Eskisi gibi dünya çapında edebi eser veremeyişimizin sebebi de çok üzgünüm ama halkımızın kitaba olan bakış açısıyla ilgili. Karacaoğlanların, Mevlânâların, Hacı Bektaşların, Yunusların diyarındayız ama yeni bir efsane çıkaramıyoruz” dedi.

''Yazarlık ülkemizde meslek olarak tanınmıyor”
Genç yazarların desteklenmediğine dikkat çeken genç yazar, “Marifet iltifata tabidir diye muhteşem bir atasözümüz var. Gerçekten de marifeti, ancak iltifat açığa çıkarabilir. Ancak bırakın iltifat etmeyi, marifeti görecek gözlere bile muhtaç durumdayız bugünlerde” dedi. Yazarlığın meslek olarak görülmediğinden de yakınan Purut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arkadaşlarım soruyor mesela; ‘Deniz şimdi ne iş yapıyorsun?’ diye. Üstelik bunu soranlar, yazar olduğumu bilen arkadaşlarım. Trajikomik, öyle değil mi? ‘Yazarlık’ meslekten bile sayılmıyor ülkemizde.”

“Amanda hocking’in dijital başarısı”
Genç meslektaşlarına tavsiyede bulunan Deniz Erkin Purut, okura ulaşmak için teknolojinin imkanlarından yararlanabileceklerini ifade etti. Purut, “Yazdığınız kitabı İngilizceye çevirip Amazon’un bir alt uygulaması olan Kindle’a yükleyerek sınırları aşıp tüm dünyadan okurlara ulaşabilirsiniz. Türkiye’de istediğiniz rakamlara ulaşamayan kitabınız kim bilir belki de Kindle aracılığıyla milyonlarca satar. Şaka yapmıyorum, bunu 26 yaşındaki Amerikalı yazar Amanda Hocking başardı. Ülkesinde yayınevi bulamayan Hocking bu dediğimi yaptı ve e-kitap olarak yayınladığı eseri tam 900 bin adet sattı. Milyoner olması da cabası'' şeklinde konuştu.

“Olumsuzluklar başka bir dünyanın kapısını aralayabilir.”
Şu anda dünyada en çok satan 100 kitabın 20’sinin e-kitap olarak yayınlandığını belirten Deniz Erkin Purut, kendi romanı “Ben Zaten Âşıktım Sen Üstüne Geldin”i de İngilizceye çevrildiğini duyurdu. Purut, “Tüm bu anlattıklarımdan sonra kitabımı İngilizceye çevirdiğimizi söylemem herhalde şaşırtıcı olmayacaktır. Kitap tutkunlarına son sözüm; pes etmek yok! Görüldüğü gibi bazı olumsuzluklar size bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayabilir. Bahane üretmeden yaşayanlara daima başarılar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Patnos’ta trafik ışıkları yeniden faaliyete geçti Patnos ilçe merkezinde birkaç gündür devre dışı olan trafik ışıklarının yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte hem sürücüler hem de yayalar rahat bir nefes aldı. Özellikle yoğun araç ve yaya trafiğinin yaşandığı kavşaklarda ışıkların çalışmaması zaman zaman aksamalara ve tehlikeli anlara neden olurken, sorunun çözümü için İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri yoğun bir çalışma yürüttü. Patnos İlçe Emniyet Müdürü’nün koordinesinde Trafik Şube Birimi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, arızanın kaynağı kısa sürede tespit edildi. Trafik güvenliğini önceleyen ekipler, gerekli teknik incelemeleri yaparak sorunun giderilmesi için Karayolları ekipleriyle koordinasyon sağladı. Karayolları yetkililerinin de destek verdiği çalışmalar kapsamında trafik ışıklarının altyapısı kontrol edildi, gerekli bakım ve onarımlar titizlikle gerçekleştirildi. Yapılan teknik müdahalelerin ardından trafik sinyalizasyon sistemi yeniden devreye alınarak sağlıklı şekilde çalışır hale getirildi. Yetkililer, trafik ışıklarının yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte ilçe merkezinde trafik akışının normale döndüğünü, olası kazaların önüne geçildiğini belirtti. Vatandaşlardan gelen geri bildirimlerin dikkate alındığını ifade eden Trafik Şube yetkilileri, benzer durumlarda hızlı müdahale için ekiplerin 7/24 görev başında olduğunu vurguladı. Sürücü ve yayaların trafik kurallarına uyması çağrısında bulunan yetkililer, yapılan çalışmaların temel amacının can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu ifade etti. Patnos İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ile Karayolları ekiplerinin iş birliği içerisinde yürüttüğü bu çalışma, ilçe genelinde memnuniyetle karşılandı.
Ağrı Denetimli serbestliğin toplumdaki rolü Patnos’ta ele alındı Patnos Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Patnos Meslek Yüksekokulu arasında yapılan iş birliği protokolü kapsamında, Türk Denetimli Serbestlik Sisteminin 20. yılı dolayısıyla kapsamlı bir konferans programı düzenlendi. "Denetimli Serbestliğin Toplumdaki Rolü ve Önemi" konulu konferans, 22 Aralık 2025 tarihinde Patnos Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa yargı mensupları, akademisyenler, emniyet personeli, kamu kurum temsilcileri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını Patnos Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Çıplak yaptı. Çıplak konuşmasında, denetimli serbestlik sisteminin sadece bir denetim mekanizması olmadığını, aynı zamanda bireyin topluma kazandırılmasını amaçlayan önemli bir sosyal adalet uygulaması olduğunu vurguladı. İş birliği protokollerinin bu anlayışın sahaya yansıması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Konferans kapsamında Cumhuriyet Savcısı Emin Burak Sürezli, Türk Ceza Hukukunun temel amacı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Patnos Denetimli Serbestlik Müdürü Volkan Fırat Çoban, denetimli serbestlik sisteminin yapısı, işleyişi ve uygulamada yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Programda ayrıca Psikiyatrist İrem Hacısalihoğlu Aydın bağımlılık ve ruh sağlığı konularını ele alırken, Polis Memuru Mesut Bekir Nevik "Narko Gençlik" başlığı altında özellikle gençlerin korunmasına yönelik yürütülen mücadele ve farkındalık çalışmalarını anlattı. Sosyal Hizmet Uzmanı Zafer Can ise denetimli serbestlik sürecinde eğitim, iyileştirme faaliyetleri ve gönüllülük çalışmalarının bireyin yeniden topluma kazandırılmasındaki rolüne dikkat çekti. Bilgi ve deneyim paylaşımlarının yapıldığı konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. Programın, denetimli serbestlik sistemine yönelik toplumsal farkındalığın artırılmasına önemli katkı sunduğu ifade edildi.
Sakarya Akyazı’da 5 mahallenin altyapısı baştan sona yenilendi SASKİ, Akyazı’da 5 mahalleyi içine alan altyapı projesini planlanan tarihten önce tamamladı. Toplam 9 bin metrelik hattın yenilendiği projeyle, bölge kesintisiz içme suyu ve güvenli atık su ağı ile buluştu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), ‘Sağlam altyapı, güvenli gelecek’ vizyonu doğrultusunda Akyazı’nın kronikleşen altyapı sorunlarına neşter vurdu. 6 farklı noktada eş zamanlı yürütülen çalışmalar çerçevesinde proje kısa sürede tamamlandı. Bölgeye 5 bin metresi içme suyu, 4 bin metresi ise kanalizasyon olmak üzere toplam 9 bin metrelik güçlü bir altyapı hattı kazandırıldı. Projenin içme suyu kısmında Altındere Osmanağa, Altındere Cumhuriyet, Altındere Gündoğan, Yağcılar ve Gazi Süleyman Paşa mahallelerindeki ekonomik ömrünü tamamlamış hatlar yenilendi. 5 bin metrelik yeni isale hattı ve yenilenen abone bağlantıları sayesinde, bölgede yaşanan basınç düşüklüğü ve su kesintileri tarihe karıştı. Ayrıca kayıp-kaçak oranının minimize edilmesiyle mevcut su kaynaklarının korunması sağlandı. Çevresel sürdürülebilirliği ön planda olduğu projede, Altındere Cumhuriyet, Altındere Gündoğan ve Altındere Osmanağa mahallelerine 4 bin metrelik yeni kanalizasyon hattı inşa edildi. Bu sayede atık suların doğrudan doğaya karışma riski ortadan kaldırıldı. Güçlü hatlarla toplanan atık sular, güvenli bir şekilde arıtma tesislerine iletilerek bölgenin ekolojik dengesi güvence altına alındı.