RAMAZAN - 14 Eylül 2008 Pazar 11:37

En uygun sahur yemeği kahvaltılık

A
A
A
En uygun sahur yemeği kahvaltılık

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için sahurda kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için sahurda tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto gibi kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Enstitü, iftar ve sahurda aşırı yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar hastalıkları görülebileceği uyarısında bulundu.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunlarını en aza indirgemek ve verimliliği arttırmak amacıyla "Ramazan'da Beslenmeye Dikkat" başlıklı bir rapor hazırladı.

Güncel hayatta kişilerin 3-6 öğün olan yeme alışkanlıklarını Ramazan ayında iki öğüne düşürmek durumunda kaldıkları belirtilen raporda, bu düşüşün kişilerde paniğe yol açtığı vurgulandı.

Kişilerin yemedikleri öğün sayılarını 2 öğüne sıkıştırmaya çalıştığı belirtilen raporda, "Günde ister 6 kez beslenilsin, ister 2 kez beslenilsin midenin belli bir hacmi vardır. Bu kapasiteyi zorlamak çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Kişiler aç karnına iftar ve sahurda tüketecekleri yiyecekleri düşünmeye başlarlar. Böylece mide asit salgısı arttığı için menüde daha fazla çeşidin bulunmasına özen gösterilir. Fakat bu durum Ramazan ayı boyunca gastro intestinal sisteme yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar sistemi hastalıklarında artışa ve kilo alımına yol açmaktadır.

Vücut açlık durumunda metabolizmayı yavaşlatır ve daha az kalori harcar. Ramazan'da gereksiz kilo alımı buna bağlıdır. Bu nedenle aşırı ve yanlış beslenmeden kaçınıp dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz" ifadelerine yer verildi.
Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için öneri ve uyarılarda da bulundu.

İftarda dikkat edilmesi gereken kurallar

 - Gün boyu vücut susuz kaldığı için orucu az miktar su ile açıp, günlük 2-2,5 litre olan su ihtiyacı zaman aralıklarına yayarak giderilmelidir.

- Uzun süren açlık döneminden sonra düşen kan şekerinin ani yükselmesini engellemek için glisemik indeksi düşük olan posalı gıdalar tercih edilmelidir.

- Zeytin, hurma, çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, salata tüketilmelidir.

- Çiğ yenen sebze ve meyveler parazit ve enfeksiyonları önlemek açısından sirkeli suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletilmeli, 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke konularak yıkanmalıdır.

- Salatalarda oluşabilecek vitamin kaybını önlemek için iftar saatine yakın hazırlanmalıdır.

- 15-20 dakika aradan sonra az yağlı etli yemekler, kompostolar ve kepekli ekmek tercih edilmeli, bu geçen süre zarfında tokluk merkezi uyarıldığından aşırı yemek yeme ve kan şekerinin ani yükselmesi engellenmiş olur.

- Yaklaşık 1 saat sonra meyve ve hafif sütlü tatlılar yenebilir.

- Demir emilimini engellememesi için çay veya kahve yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir.

Sahurda dikkat edilmesi gereken kurallar

- Aç geçen süreyi en aza indirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır.

- Kahvaltı tarzı hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto ile sahur tamamlanabilir.

Ramazan'a özel öneriler

 - Gıdaların hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilerek, kızartmadan kaçınarak haşlama, ızgara ve buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

- Ağır kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.

- Yiyecekler yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yenilmelidir.

- Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.

- Kuru yemişler yerine 1 avuç kadar fındık veya 2-3 adet kadar ceviz tercih edilmelidir.

- Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmelidir.

- Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir.

- Aşırı tuz ve baharatlardan kaçınılmalıdır.

- Yemekler çok soğuk ve aşırı sıcak tüketilmemelidir.

- İftar ve sahurda et, süt, sebze, meyve ve tahıl grubunun bulunmasına dengeli beslenme açısından dikkat edilmelidir.

- Mümkün olduğunca kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir.

YUSUF ZİYA ERARSLAN-ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19 ilde düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 ilde nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik jandarma tarafından düzenlenen "SİBERGÖZ-38" operasyonlarında 51 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Paylaşımında operasyonun, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İl Jandarma Komutanlıklarınca Şırnak, Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde, Sakarya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, Siirt ve Malatya’da düzenlendiğini ifade eden Yerlikaya, il il şu bilgileri paylaştı: "Şırnak İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan ortak çalışma sonucu, Şırnak merkezli Mersin, İstanbul, Ankara, Denizli, Adana, Muğla, Hatay, Batman, İzmir, Gaziantep, Niğde ve Sakarya’da düzenlenen operasyonlarda; internet siteleri üzerinden sahte araç ilanı, kiralık villa ve yüksek kazançlı yatırım vaadiyle vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 32 şüpheli yakalandı. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Manisa merkezli Adana, Mersin, Muğla, Gaziantep, Diyarbakır, Kütahya ve Trabzon’da düzenlenen operasyonlarda, yüksek kazançlı yatırım vaadiyle forex üzerinden vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 şüpheli yakalandı. Siirt İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucunda Siirt merkezli Adana ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde edip ’FETÖ silahlı terör örgütüne adınız karıştı’ iddiası ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Diyarbakır merkezli Denizli, Malatya ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda; internet sitesi üzerinden ’sahte araç ilanı’ ile vatandaşlarımızı dolandırarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 3 şüpheli yakalandı." Bakan Yerlikaya, yapılan ilk belirlemelere göre şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon Türk Lirası tutarında para hareketliliği tespit ettiklerini kaydetti. Yapılan operasyon sonucu ise çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.