SAĞLIK - 08 Ekim 2015 Perşembe 16:48

Estetik burun ameliyatlarında mevsimsel etkilere dikkat

A
A
A
Estetik burun ameliyatlarında mevsimsel etkilere dikkat

Dünyada ve Türkiye’de insanların büyük sorunlarından biri olan burun estetiği, en sık yaptırılan estetik ameliyatların başında geliyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktüf ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, burun estetiği ameliyatlarında nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kemal Fındıkçıoğlu, yüze yapılacak olan estetik müdahalelerin yüz iskelet gelişiminin tamamlanmasının ardından yapılmasının doğru olduğunu belirtti. Fındıkçıoğlu, 16 yaşından sonra teorik olarak yüze yapılan müdahalelerin daha uygun olduğunu ancak söz konusu ameliyatın estetik bir prosedür olması durumunda birçok cerrahın hastanın 18 yaşını doldurmasını beklemesi gerektiğini söyledi.

“Kendi pratiğimde hastanın 18 yaşını doldurmasını istiyorum” diyen Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, “Daha erken yapılan müdahaleler ebeveyn rızası gerektirdiğinden, hastanın vücudunda gerçekleştirilecek böylesi bir işlemde kendi onayının ve imzasının olmasının daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi.
Estetik burun ameliyatlarında kullanılan açık ya da kapalı teknik tercihinin hastanın burnunda düzeltilmek istenen deformeye göre değiştiğini kaydeden Fındıkçıoğlu, hangi tekniğin kullanılacağına hastayı detaylı olarak muayene ettikten ve neleri düzeltmesi gerektiğini saptadıktan sonra karar verdiğini söyledi.Ameliyatları gerçekleştirmeden önce hastayı burun fonksiyonları açısından değerlendirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Fındıkçıoğlu, “Değerlendirmedeki amacımız hastanın ameliyat öncesi burun fonksiyonunu ortaya koymak ve ameliyat esnasında düzeltilebilecek problemleri tespit etmek” diye konuştu.

Estetik burun ameliyatlarında bir komplikasyon olarak burundan nefes alma kalitesinin bozulması ile karşılaşılabildiğini belirten Kemal Fındıkçıoğlu, bu komplikasyonların eski tekniklerde daha sık görüldüğünü, modern teknikte ise görülme sıklığının bir hayli azaldığını söyledi.
Estetik burun ameliyatlarında her mevsimin kendine göre avantajının ve dezavantajlarının olabileceğini ifade eden Fındıkçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yazın gerçekleştirdiğimiz bir ameliyatta hastanın bir süre güneşten sakınmasını önermekteyiz. Bu kış ayları için daha kolay yerine getirilebilen bir öneri.Kış aylarında da gerçekleştirilen ameliyatlarda, bazı hastalarda ameliyat sonrasında geçirilebilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu biraz rahatsız edici olabiliyor.Aslında böyle bir ameliyat için en önemlisi, hastanın kendisi için ameliyat sonrası dinlenebileceği bir haftalık bir zaman ayırabilmesi.”
Ameliyat sonrası hastaların erken dönemde göz kapaklarında morluk ve şişlik olmasının beklenen bir durum olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu, bunun sadece gerçekleştirilen cerrahi ile ilgili olmadığını aynı zamanda hastanın cilt yapısı ile de ilgili olduğunu söyledi.
“Şişliğin ya da morluğun az yada çok olması cerrahinin başarısı için bir gösterge değildir” diyen Fındıkçıoğlu, “Şişlik ve morluk genellikle de bir hafta içinde tamamen iyileşen bir durumdur” şeklinde konuştu.

Uzun dönem sorunlarının ise burun derisindeki ödeme bağlı olduğunu, sonucu görmek için biraz sabretmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Fındıkçıoğlu, ödemin çözülmesinin hastadan hastaya değişmekle birlikte altı ay ile bir yıl arası bir zaman gerektirdiğini, bazı hastaları ameliyat öncesindebilgilendirmesine rağmenhastaların sonuç için sabırsızlanabildiğini ifade etti.
Kemal Fındıkçıoğlu, burundan nefes alma sorunu olan bir hastanın estetik burun ameliyatı olmayı istemesi durumunda anestezinin olası yan etkileri düşünüldüğünde iki ameliyatı birlikte olmanın daha akıllıca olduğunu söyledi.Kemal Fındıkçıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Burun içinde tıkanıklık yaratan bir hadise varsa, biz bunu ameliyat esnasında düzeltiyoruz. Aynı zamanda tıkanıklığa sebep olduğu için burun içinden çıkardığımız kıkırdak ve kemik parçalarını, burnu şekillendirirken kullanıyoruz. Dolayısıyla bu iki ameliyatın eş zamanlı ve tek bir cerrah tarafından yapılması daha uygundur.”
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de 2025 yılında 375 şahsa fuhuştan işlem yapıldı Kayseri’de polis ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan çalışmalarda 375 şahsa fuhuştan işlem yapılırken, 2 milyon 47 bin TL idari para cezası uygulandı. Öte yandan yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 6 masaj salonu mühürlenirken, 683 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Edinilen bilgiye göre, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından 2025 yılı içerisinde yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 21 kez adli işlem yapılırken, adli işlemler neticesinde 33 şahsa şüpheli olarak işlem yapıldı. 375 şahsa fuhuştan idari işlem yapılarak 2 milyon 47 bin 192 TL idari para cezası uygulanarak, 87 ikamet ve oda mühürlendi. Ekipler tarafından ‘kumar oynanması için yer ve imkan sağlama’ suçundan, 41 kumar olayında şüpheli olarak 43 şahsa adli işlem yapılırken, yapılan işlemler neticesinde 1 milyon 507 bin 261 TL idari para cezası uygulandı. Konuyla alakalı 41 yer mühürlendi. Ayrıca ekipler tarafından masaj salonlarına yönelik yapılan denetlemelerde; 67 iş yeri denetlenirken, denetlemede belge eksikliklerinden dolayı 60 masaj salonuna idari işlem uygulandı. 6 masaj salonuna ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan yapılan adli işlemlerde 12 şüpheli şahıs yakalanırken, masaj salonunda tespit edilen 20 yabancı uyruklu şahıs, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Denetimlerde 42 masaj salonu mühürlendi. Öte yandan, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan sanal devriye çalışmalarında müstehcen paylaşımlar yaptığı tespit edilen 683 sosyal medya hesabına erişim engeline getirildi.