YEREL HABERLER - 17 Temmuz 2017 Pazartesi 12:25

Ev hanımları cevizden sonra organik çam kozalağı reçeli üretimine başladı

A
A
A
Ev hanımları cevizden sonra organik çam kozalağı reçeli üretimine başladı

Türkiye'nin ceviz ihtiyacının yüzde 3’ünün karşılandığı Çorum’un Oğuzlar ilçesinde ceviz reçelinden sonra şimdi de çam kozalağı reçeli üretimine başlandı.

Ülke ekonomisine sağladığı katkı ve binlerce ailenin geçim kaynağı olan Oğuzlar 77 cevizi ev yapımı organik reçelinden sonra şimdi de çam kozalağı piyasaya sunulmaya hazırlanıyor.
Oğuzlar Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilçede açılan “Reçel ve Marmelat Kursu"na yoğun ilginin gösterildiği kursa katılan ev hanımları ürettikleri reçellerle marka olmayı hedefliyorlar.

Kursiyerler daha önce üretimini yaptıklarını ceviz reçeline çeşitlerine Çorum ve Türkiye’nin bazı illerinden talepler gelmeye başlamasıyla kendilerini yeni yeni reçel çeşidi üretimi yapmaya yöneldiklerini ifade ettiler.
Çeşitli sebze ve meyvelerden reçel yaptıklarını, ceviz reçelinde ise ciddi bir başarı elde ettiklerini dile getiren kursiyer Şükriye Gerçek, “Ceviz reçelinden sonra çam kozalağından reçel yapmaya karar verdik. Ormanlık alanda yaşıyor olmamız bu konuda bizi teşvik etti. Önceden yakacak olarak kullandığımız çam kozalağı şu an kahvaltı sofralarımızda doyumsuz lezzeti ve sayısız şifalarıyla bizleri beklemektedir. Bundan sonra da üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Oğuzlar Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Gıda Mühendisi Erhan Doğan ise Reçel ve Marmelat Kursu'nda 15 çeşit reçel üretimi yaptıklarını belirterek, kursta ilk yaptıklarında en çok ceviz reçeli üretimine yoğun ilgi olduğunu ve reçel çeşitlerini çoğalttıkça ise kursiyerlerin üretim için heyecanlarının arttığını, yeni çeşitler üretmek için heveslendiklerini açıkladı.

Bu ilginin ve hevesin kursa katılan ev hanımlarının ceviz reçelinde elde ettikleri başarıdan sonra çam kozalağı reçelinde de bu başarıyı elde etmelerinden kaynaklandığını anlatan Doğan, "Alternatif ürünler içerisine giren çam kozalağı reçeli üretimine başladık. Kozalak reçeli üretimine başlamamızın nedeni burada halk kozalağı yakacak olarak bilir ve kullanırdı. Şimdi ise reçele dönüştürdük. Kozalak reçelinin sağlık açısından birçok faydaları var. Çam kozalağı içinde bulunan pinen maddesinin özellikle de üst solunum yolları enfeksiyonları için iyi geldiği bilinmektedir. Bundan dolayı da çam kozalağı reçelini üretmeye karar verdik. Kursiyerlerimizle birlikte başarılı bir çalışma elde ettik. Çorum Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek olan Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve Elsanatları Festivali'nde ürünlerimizle yerimizi alacağız. Ürünlerin tamamı kendi el emeğimiz. Ürünlerimizin kalitesi ve doğallığını yansıtacak görsellik kazandırarak stantta görücüye çıkaracağız. Ürünlerimizi alanların üzerine iliştirdiğimiz etiketin arka kısmında bulunan yazıyı dikkatli okumalarını isteriz. Çünkü bu bir emektir. Emeğin sonucunda da tüm yapmak istediğimiz işin özetini bu etikete yazmış bulunmaktayız" açıklamasını yaptı.

İsmail Kabakdere

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Fuhuşta yakalanan kadınlarda cinsel yollarla bulaşan hastalık çıktı Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde düzenlenen fuhuş operasyonunda 34 yabancı kadın ve 6 zanlı yakalandı. Yapılan sağlık kontrolünde kadın şahıslardan 2’sinin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdığı tespit edildi. Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığınca, Marmaraereğlisi ilçesinde faaliyet gösteren 3 işletmeye yönelik, fuhşa teşvik ve aracılık etme, yer ve imkan sağlama suçları çerçevesinde operasyonu düzenlendi. icra edilen eş zamanlı operasyonda, fuhşa teşvik, aracılık ve yer temini yapan 9 şüpheliden 6’sı yakalandı. Şüphelilerden 4’ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari diğer şüphelilerin aranmasına ise devam ediliyor. Cinsel yollarla bulaşan hastalık tespit edildi Olaylara karışan 34 yabancı uyruklu kadın Tekirdağ İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Yapılan sağlık kontrolünde kadın şahıslardan 2’sinin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdığı tespit edildi. İşletmelerde yapılan aramalarda, 1 adet tabanca, 3 adet tabanca fişeği, 7 adet cep telefonu, 1 adet harddisk, 2 gram esrar, 3 adet uyuşturucu hap, 3 litre kaçak içki, suçtan elde edilen çok miktarda para ve cinsel içerikli materyaller ele geçirildi. Ayrıca işletmeler hakkında kimlik bildiriminde bulunmama, kapalı alanda sigara içme ve diğer kabahatler nedeniyle idari işlem başlatıldı.
Ardahan Ardahan’da lise öğrencileri gıda zehirlenmesi nedeniyle hastanelik oldu: Valilikten açıklama geldi Ardahan’da Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle Ardahan Devlet Hastanesine kaldırıldı. Valilikten konuyla ilgili açıklama geldi. Ardahan merkezde bulunan Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrenci; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetler nedeniyle öğretmenleri nezaretinde hastaneye kaldırıldı. Hastanede kan tahlili alınarak tedavileri yapılan öğrencilerin tamamı taburcu edilerek pansiyonlarına gönderildi. Ardahan Valiliği konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada konunun yakından takip edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "29 Nisan 2024 tarihinde ilimiz merkez Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrencimiz; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetlerle öğretmenleri nezaretinde Ardahan Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvuran öğrencilerimizin tamamı acil servislerde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ciddi olan ve yatarak tedavi gören öğrencimiz bulunmamaktadır. Pansiyonda öğrencilere verilen gıda numuneleri ve su numuneleri gerekli incelemelerin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Valiliğimiz tarafından başlatılan idari inceleme devam etmekte olup, konu yakından takip edilmektedir."