GÜNDEM - 08 Mart 2016 Salı 17:35

Eyşan Özhim’in Hatice’si Dünya Kadınlar Günü mesajını İAÜ’de verdi

A
A
A
Eyşan Özhim’in Hatice’si Dünya Kadınlar Günü mesajını İAÜ’de verdi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların yaşadığı sorunlara erkek bakış açısıyla değinen İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) ‘’Dünya Kadınlar Gününde Erkek Aklıyla Kadın’’ söyleşisi düzenledi. Panelde 4 erkek konuşmacıya, oyuncu-model Eyşan Özhim’in canlandırdığı Hatice tiplemesi eşlik etti.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, İAÜ Kadın Araştırmaları Koordinatörlüğü, İAÜ Türkiye Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Dünya Kadınlar Gününde Erkek Aklıyla Kadın” söyleşisine İAÜ Florya Yerleşkesi ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü İAÜ Türkiye Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Başkanı ve İAÜ Kadın Araştırmaları Koordinatörü Öğretim Görevlisi Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı etkinliğin konuşmacıları; Berhan Şimşek (T.C. 24. Dönem Milletvekili, Sanatçı), Eyşan Özhim (Oyuncu, Model), Yalçın Bayer (Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı, Gazeteci), Prof. Mehmet Birkiye (Türk Tiyatro Yönetmeni ve Oyuncusu İAÜ Öğretim Üyesi) ve Yrd. Doç. Dr. Hakan İşözen (İAÜ Öğretim Üyesi, Felsefeci) oldu. Erkekteki kadın algısını ve farklı bakış açılarını açığa çıkarmanın amaçlandığı etkinliğin sonunda ise moderatör Zeynep Banu Dalaman ile Eyşan Özhim tarafından ‘’Eşitlikten Farklılığa Kadın Hareketi’’ isimli bildiri okundu.

HATİCE KARAKTERİ NASIL DOĞDU?
Etkinlikte, canlandırdığı Hatice karakteriyle yer alan oyuncu-model Eyşan Özhim bu karakterin nasıl ortaya çıktığını ve amacını ‘Hatice olarak’ şu şekilde anlattı: ‘’Bundan 4 sene evvel Hatice olarak doğdum. Nedeni ise Eyşan ablamın kendisine yapılan zihinsel, fikirsel baskılara dayanamayıp beni ortaya çıkarmasıydı. Ben şiddete ve baskıya karşı eylem yapan Hatice olarak ne söylemek istersem çok kolay bir şekilde ifade edebiliyorum. Ancak bu sözleri Eyşan ablam söylediği zaman sadece çok güzel bir kadın olduğu için dinliyorlar. İnsanlar boyuyla, kilosuyla daha çok ilgileniyorlar. Bu yüzden de söyledikleri bir kulaktan giriyor diğer kulaktan çıkıyor. Ama o sözleri Hatice olarak söylediğim zaman hafızalarda kalıyor. O yüzden bu etkinliğe de Hatice olarak geldim. 4 senedir bütün kadınların arkasındayım ve kadınlarla ilgili bütün eylemlere katılıyorum’’ dedi.

Konuşmaya Eyşan Özhim olarak devam eden ünlü oyuncu, ‘’Kadın hakları, şiddet ve savaşla ilgili her türlü konuşmaya, eyleme Hatice’yi gönderiyorum. Çünkü o dikkat çekmek istediği noktaları herkesi gülümseterek anlatıyor. Onun söyledikleri, dinleyenler tarafından daha fazla sempati ile karşılanıyor. İnsanlar birbirine ön yargı ile yaklaştığı için herkes bir şeyler söylüyor. Ben de böyle bir farkındalık oluşturmak istiyordum o yüzden Hatice karakteri ortaya çıktı. Çıktığı günden beri de ne yapmak, ne söylemek istediğini gayet güzel anlattı’’ ifadelerinde bulundu. Kadınlar Günü ile ilgili de bir mesaj veren Özhim, ‘’8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Tüm kadınlarımızın her günü kutlu olsun. Tüm insanlarımızın kadın erkek hiçbir ayrım olmadan bütün insanların, ‘’İnsanlık Günü’’ kutlu olsun’’ dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de 2025 yılında hırsızlık yüzde 39.6 azaldı Kayseri’de 2025 yılında ‘hırsızlık’ olaylarında yüzde 39.6 oranında düşüş sağlanarak, olayların yüzde 85.6’sı aydınlatıldı. Çalışmalarda, 4 milyon 420 bin TL’lik çalıntı malzeme sahiplerine teslim edildi. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipler tarafından 2025 yılı içerisinde yapılan çalışmalar sonucu, kentte meydana gelen ‘hırsızlık’ olayları yüzde 39.6 oranında azaldı. Bahse konu ’hırsızlık’ olaylarının yüzde 85.6’sı aydınlatıldı. Kayseri’de gerçekleşen ‘evden hırsızlık’ olaylarında yüzde 47.5 düşüş sağlanarak, olayların yüzde 82.4’ü aydınlatılırken, ‘otodan hırsızlık’ konusunda yapılan çalışmalarda, yüzde 48.9 oranında düşüş sağlanıp, olayların yüzde 89.4’ü aydınlatıldı. Bir başka konu olan ‘motosiklet hırsızlık’ olaylarında yüzde 48.8 düşüş sağlanarak, olayların tamamı aydınlatıldı. Ekipler tarafından ‘işyerinden hırsızlık’ konusunda ise yüzde 12.3 düşüş sağlanırken, olayların yüzde 96.4’ü gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan operasyonlarda yakalanan şüphelilerden; 141’i adli kontrol şartıyla serbest kalırken, 177’si de sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Öte yandan, yakalanan şüphelilerden toplam 4 milyon 420 bin TL değerinde altın, ziynet eşyası, para, cep telefonu, bisiklet, elektrikli bisiklet, scooter ve muhtelif eşyalar ele geçirilerek, sahiplerine teslim edildi.