DÜNYA - 29 Haziran 2021 Salı 18:01

Gamaleya Enstitüsü: 'Sputnik V Delta mutasyonuna karşı yaklaşık yüzde 90 etkili'

A
A
A
Gamaleya Enstitüsü: 'Sputnik V Delta mutasyonuna karşı yaklaşık yüzde 90 etkili'

Gamaleya Enstitüsü Direktör Yardımcısı Denis Logunov, Rusya’nın korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Covid-19'un Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının yüzde yaklaşık 90 etkili olduğunu duyurdu.

Rusya’da, korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Rus bilim insanları tarafından Covid-19'a karşı geliştirilen Sputnik V, CoviVac ve EpiVacCorona aşıları uygulanmaya devam ederken, tüm aşılama ve tedbirlere rağmen Covid-19'un Delta mutasyonunun vaka ve can kaybı sayılarında artışa neden olması yetkilileri harekete geçirdi.

Dünyanın ilk tescilli aşısı olma özelliğini taşıyan Sputnik V aşısının geliştiricisi Gamaleya Enstitüsü’nün Direktör Yardımcısı Denis Logunov yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının Covid-19'a karşı etkinlik oranının yüzde 92, Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının ise yüzde 90 dolaylarında olduğunu kaydetti. Logunov, "Delta mutasyonunda aşının etkisinde hafif bir azalma görüyoruz. Bu, Sputnik V aşısında yüzde 2,6 dolaylarında bir azalma. Bu oran, yabancı aşılarda 3 ile 5 oranları arasında değişiyor. Aşının Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranı yüzde 90 dolaylarında" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Logunov, enstitü olarak tüm verileri topladıklarını ve toplanan verileri istatistiksel olarak devletin sağlık sistem veri tabanına işlediklerini belirtti.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri AK Partili vekil kızının diplomasını kendi elleriyle verdi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi’nin 51. dönem mezuniyet töreninde AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, kızı Ravzagül Özsoy’un diplomasını kendi elleriyle verdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan mezuniyet törenine AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, protokol üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Programda konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, "Bugün mezuniyet günü ama ben mezun yerine çok kıymetli doktor evlatlarımız diyeceğim. Çok kıymetli doktorlarım, bugün burada ülkemizin geleceği için çok kıymetli bir adıma şahitlik etmek üzere toplandık. Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde bulunmak, aranızda kızımın da bulunduğu bu törene yakından tanıklık etmek beni ayrıca gururlandırmakta ve heyecanlandırmaktadır. Bugün yıllar süren bir emeğin meyvesini alıyorsunuz. Sadece bir diplomayı değil, insan hayatına dokunacak aynı zamanda mesleğin ağır sorumluluğunu da omuzlarınıza alıyorsunuz. Unutmayın tıp sadece bir bilim değil, aynı zamanda vicdan, sabır ve fedakarlıkla yapılan kutsal bir hizmettir. Bu zorlu süreçte gece gündüz demeden çalışan sizleri yürekten tebrik ediyorum. Aynı şekilde sizlerin bu başarısında büyük pay sahibi olan kıymetli ailelerinizi de can-ı gönülden kutluyorum" dedi. Daha sonra fakülteden mezun olan Ravzagül Özsoy, babası AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy’un elini öperek diplomasını aldı.
Muş Müdür Kılıç: "Çocuklarınızı yaz tatilinde spor okullarına mutlaka getirin" Muş Gençlik ve Spor İl Müdürü Yusuf Kılıç, sporun gençleri kötü alışkanlıklardan koruyan en etkili araçlardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Muş’ta sporun her branşında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Velilerimizi, çocuklarını bu imkânlardan faydalanmaya davet ediyorum" dedi. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürü Yusuf Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açılan GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları’nın yeni döneminde velilere önemli bir çağrıda bulundu. Yaz aylarının çocuklar için hareketli ve verimli geçmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, tüm aileleri çocuklarını spor okullarına yönlendirmeye davet etti. Müdür Kılıç, "Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleriyle Muş’ta açılan spor okullarımız, çocuklarımızın sporla buluşması için kapılarını açtı. Tesislerimiz tam donanımlı ve eğitimlere hazır. Velilere sesleniyorum; bu yaz çocuklarınızı evde yalnız bırakmayın, onları spor okullarımıza getirin. Spor, hem fiziksel hem de sosyal gelişimleri için çok önemli" dedi. Kılıç, çocukların kötü alışkanlıklardan uzak kalmasının en etkili yolunun spor olduğunu belirterek, "Spor yapan çocuk özgüven kazanır, disiplinli olur ve arkadaşlıklar kurar. Bu da onları olumsuz etkilerden korur. Bizim amacımız; çocuklarımızın hem sağlıklı büyümesi hem de kötü alışkanlıklardan uzak kalmasıdır. Aileler, çocuklarıyla daha çok ilgilenmeli ve onları spora teşvik etmelidir" diye konuştu. Müdür Kılıç, Muş’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hizmete sunulan birçok merkez bulunduğunu belirterek, "Sporun yanı sıra müzik, sanat, tiyatro ve dijital kodlama gibi etkinliklerle çocuklarımızı yaz boyunca aktif tutmayı amaçlıyoruz. Bu imkanlardan yararlanmak isteyen tüm aileler, çocuklarını tesislerimize bekliyoruz" ifadelerini kullandı.