GÜNDEM - 05 Ekim 2013 Cumartesi 12:30

Gaziantep'te tarihi anıt mezar kurtarılmayı bekliyor

A
A
A
Gaziantep'te tarihi anıt mezar kurtarılmayı bekliyor

Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı Hasanoğlu Köyü sakinleri, köylerindeki tarihi anıt mezarın kurtarılması için yetkililerden yardım istedi.

Hasanoğlu Köyü’ndeki Roma döneminde kalma tarihi anıt mezarın kurtarılmasını isteyen Hasanoğlu köyü sakinlerinden Hüseyin Çevik, “Roma döneminde yapılan ve bu güne kadar tüm dış tahribatlara dayanarak günümüze kadar gelmeyi başarmış ancak bir kısmı tahrip olmuş olan, geri kalan kısmının da yıkılıp tamamen yok olmadan gerekli koruma ve restorasyon çalışmaları yapılmazsa yakın bir gelecekte tamamen yok olacağını düşündüğümüz köyümüzün meydanındaki ve bölgenin önemli tarihi eserlerinden olan Hasanoğlu köyü tarihi anıt mezarın bir an önce koruma altına alınıp restorasyon, çevre ve peyzaj çalışmaları yapılıp tarih turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Elif beldesindeki Roma döneminden kalma tarihi anıt mezarda restorasyon, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışması başlatılması için 7 yıl boyunca yoğun çaba gösteren Gaziantep AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın girişimleriyle Elif beldesindeki tarihi anıt mezarda 1 Kasım 2012 tarihinde başlatılan ve 2 Ekim 2013 tarihinde restorasyon, çevre düzenlemesi ile peyzaj çalışmaları tamamlanarak Gaziantep Valisi Erdal Ata tarafından turizme açılan Elif beldesindeki tarihi anıt mezar gibi restorasyon çalışması başlatılarak kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Köse: "Çarpık ilişkiler toplumu zehirliyor" Televizyon ekranlarında yayınlanan gündüz kuşağı programlarında toplumun ahlaki değerlerini zedeleyen çarpık ilişkilerin sürekli gündeme getirilmesine tepki gösteren Düşünce Derneği Rotası Genel Başkanı Fatih Köse, söz konusu yayınların özellikle gençler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi. Gündüz kuşağı programlarında aile içi ihanetler, gayrimeşru ilişkiler, şiddet ve özel hayatın ifşasına dayalı içeriklerin sıradanlaştırıldığını belirten Köse, bu yayınların toplumsal yapıya zarar verdiğini ifade etti. Köse açıklamasında, "Toplumun temelini oluşturan aile kurumunu yıpratan, ahlaki değerleri aşındıran içeriklerin reyting uğruna ekranlara taşınması kabul edilemez. Özellikle çocukların ve gençlerin bu programlara maruz kalması, değerler dünyalarında ciddi tahribat oluşturuyor. Aile yapısını hedef alan bu yayın anlayışına karşı toplum olarak daha duyarlı olunmalıdır" dedi. Televizyon yayıncılığının topluma örnek olması gerektiğini dile getiren Köse, medya kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Köse, "Şiddetin, aldatmanın ve çarpık ilişkilerin sürekli gündeme getirildiği programlar toplumun psikolojisini olumsuz etkiliyor. Medyanın toplumu ayrıştıran değil, birleştiren ve değerleri güçlendiren içerikler üretmesi gerekiyor" diye konuştu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na da çağrıda bulunan Köse, toplumun manevi değerlerini koruyacak daha hassas denetim mekanizmalarının uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Amasya Amasya’da Yeşilırmak’ın debisi 130 metreküpe kadar düştü: Vatandaşlar güneşli havada nehri izledi Amasya’da bir hafta önce taşkınların yaşandığı Yeşilırmak Nehri’nde saniyede geçen su miktarı yaklaşık 250 metreküpten 130 metreküpe düştü. Amasyalılar, güneşli havada nehrin akışını izledi. Yeşilırmak’ın kıyısından geçtiği 8 köy, 1 belde ve 1 mahallede bir hafta önce yaşanan taşkınları endişeyle izlediklerini belirten vatandaşlardan Halis Aydın, "O zaman çok yağış oldu. Seralar da battı. Turhal’da da çok zarara yol açtı. Amasya şehir merkezi şu anda iyi, sıkıntı yok. Eğer birkaç hafta daha yağmurlar devam ederse ileride risk olabilir" dedi. "Milletin gözü Almus Barajı’nda" Tokat’taki Almus Barajı’nın tam doluluğa ulaşması sonrası taşmasının Yeşilırmak Nehri’nin geçtiği komşu il Amasya’da tedbirlere neden olduğunu hatırlatan Kaygusuz Köse ise, "Şu anda milletin gözü Almus Barajı’nda. Allah’a yalvarıyoruz sebzeler, meyveler su altında kalmasın" diye konuştu. Çocukluğunda tertemiz olan nehirde yüzdüklerini anlatan Köse, 1980 yılında da benzer bir taşkınla karşılaştıklarını söyledi. "Umarım bundan sonra yağış olmaz" Nehirdeki su seviyesinin bir hafta içinde giderek düştüğünü ifade eden İlayda Gür ise, "İnşallah böyle devam ederse taşkın riskiyle karşılaşmayacağız. Bugün Amasya’da hava çok güneşli. Umarım bundan sonra da yağış olmaz, şehzadeler şehrinde felaketle karşılaşmayız. Yaz boyunca da herkesi bu şehri görmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.
Antalya Alanya’da kurban pazarının gözdesi 1 ton 200 kilogramlık dana 450 bin TL’ye alıcı buldu Antalya’nın Alanya ilçesinde 2026 yılı Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarları hareketlenmeye başladı. İlçede kurulan kurban satış alanlarında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar görücüye çıkarken, üreticiler alıcılarını bekliyor. Pazarda küçükbaş hayvan fiyatları 15 bin TL’den başlayıp 35 bin TL’ye kadar çıkarken, büyükbaş hayvanlarda ise fiyatlar 100 bin TL’den başlayıp 450 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Pazarın en dikkat çeken kurbanlığı ise 1 ton 200 kilogramlık dev dana oldu. Özel olarak beslenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği dana, 450 bin TL’ye satıldı. Alanya’da Kurban Bayramı öncesi kurulan pazarlarda besiciler, aylarca emek vererek yetiştirdikleri hayvanları satışa sundu. Sabahın erken saatlerinden itibaren pazara gelen vatandaşlar hem fiyat araştırması yaptı hem de kurbanlıkları yakından inceleme fırsatı buldu. Pazarda özellikle büyükbaş hayvanlar yoğun ilgi görürken, üreticiler yem ve bakım maliyetlerindeki artışın fiyatlara yansıdığını söyledi. Küçükbaş hayvanlarda koyun ve keçilerin fiyatı ortalama 15 bin TL ile 35 bin TL arasında değişirken, büyükbaş hayvanlarda fiyatlar hayvanın kilosu ve cinsine göre farklılık gösteriyor. Pazarda en düşük büyükbaş hayvanın 100 bin TL’den satışa sunulduğu öğrenildi. Öte yandan, pazarın yıldızı haline gelen dev dana ise boyutu ve heybetiyle vatandaşların ilgi odağı oldu. Yaklaşık 1 ton 200 kilogram ağırlığında olduğu belirtilen dana, pazarın en yüksek fiyatla satılan kurbanlığı olarak dikkat çekti. Besicisi tarafından özenle yetiştirilen dana, 450 bin TL’ye alıcı buldu. Diyarbakır’dan Alanya’ya kurbanlık getiren Abdullah Elligül, satışlardan memnun olduklarını belirterek, "Diyarbakır’dan geliyorum. 25 kurbanlık getirdim. Allah’a şükür 22’sini sattım. 3 tane düve hala duruyor, müşteri var ama ben vermedim. Bu sene iyi verdik. Her şeyi ikiye katlamışlar ama biz hayvanımıza iyi fiyat verdik. En düşüğü 100 bin TL’ye verdim, en yükseği 315 bin TL’ye verdim" dedi. Demirtaş Mahallesi’nde çiftliği bulunan Zeki Tunç ise pazarın en büyük kurbanlığını sattığını ifade ederek, "Benim çiftliğim Demirtaş’ta. 1 ton 200 kilogramlık danayı 450 bin TL’ye sattım. Normalde değeri 600 bin TL’ydi. Bu danayı doğudan, Diyarbakır’dan getiriyorum ve Alanya’da bakıyorum. Allah’a çok şükür satışlarımız iyi geçti. İnşallah seneye de herkesi bekliyoruz" diye konuştu. Aksaray’ın Kutlu köyünden geldiğini söyleyen Aydın Bolakar da Alanya kurban pazarına 5 yıldır katıldığını belirterek, "Aksaray Kutlu köyünden geliyorum. Alanya pazarına 5 yıldır hayvan getiriyorum. Bu yıl 150 tane hayvan getirdim, 10 tanesini sattım. Kurbanlıklarımız her bütçeye uygundur. Fiyatlar 20 bin TL’den başlar 12- 13 bin TL’ye kadar kurbanlıklar var" ifadelerini kullandı.