DÜNYA - 26 Ekim 2025 Pazar 16:48 | Son Güncelleme : 26 Ekim 2025 Pazar 17:41

Gazze’de bir çadır, hayvanat bahçesinin kalan canlarına sığınak oldu

A
A
A

Gazze Şeridi'nin en eski hayvanat bahçesinin sahibi Fathi Jumaa kurduğu küçük çadırı, İsrail saldırılarından kurtarabildiği hayvanlar için sığınak yaptı.

Gazze Şeridi’nin en eski hayvanat bahçesinin sahibi Fathi Jumaa, yıkımın ve açlığın ortasında hayvanlarını yaşatmak için direniyor. Jumaa, İsrail saldırıları nedeniyle bölgenin güneyindeki Refah kentinden orta kesimindeki Deir el-Balah kentine doğru göç etmek zorunda kalırken, çok sayıda hayvanı da saldırılardan korudu. Fathi Jumaa, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deir el-Balah kentinde kurduğu küçük çadırı, sadece kendisi için değil, İsrail saldırılarından kurtarabildiği hayvanlar için de sığınak yaptı.
Fathi Jumaa yaptığı açıklamada, "Refah Hayvanat Bahçesi, 1999 yılında Gazze Şeridi’nde kurulan ilk hayvanat bahçesiydi. İsrail güçleri 2004 yılında hayvanat bahçesini yerle bir etti. Hiçbir hükümetten ya da organizasyondan tazminat alamadık. Hayvanat bahçesini tamamen kendi başıma, hiçbir yardım almadan yeniden inşa ettim ve bu savaş patlak verene kadar her şey yolunda gidiyordu" dedi.


"Savaş sırasında yiyeceği ailem ile hayvanlar arasında bölüştürmek zorunda kaldım"

İsrail tarafından yerinden edildiğini belirten Fathi Jumaa, "İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaş nedeniyle, Refah’tan Han Yunus’a ve ardından Deir el-Balah’a göç etmek zorunda kaldım. Yerinden edilme son derece zordu. Eşyalarımızı, kafesleri ve hayvanları güvenli bir bölgeye taşımak için birçok kamyona ihtiyacımız vardı. Nakliye maliyetleri nedeniyle çok fazla borç biriktirdik. Ekonomik durum son derece vahim. Yiyecek eksikliği nedeniyle hayvanlar çok zor zamanlar geçirdi. Savaş sırasında ölmemeleri için yiyeceği ailem ile hayvanlar arasında bölüştürmek zorunda kaldım. Şu anda Amerikan kuruluşu hayvanları besliyor" diye konuştu.

Göç ederken yeterli zamanı olmamasından dolayı Refah ve Han Yunus’ta çok sayıda hayvanı geride bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Jumaa, "Yanıma alamadığım hayvanlar arasında kurtlar, tilkiler, devekuşları, av köpekleri, bekçi köpekleri, kaplumbağalar ve daha birçokları vardı" ifadelerini kullandı. Fathi Jumaa, uluslararası kurumlara, kendisinin, ailesinin ve hayvanların güvenli bir yere tahliye edilmesi için çağrıda bulundu.
Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılarında 68 bin 519 sivil hayatını kaybederken, 170 bin 382 sivil yaralandı.


Gazze'de ateşkes süreci

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim tarihinde İsrail ile Hamas’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes planı üzerinde anlaşma sağladığını bildirmiş, İsrail ise 10 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girdiğini açıklamıştı. Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde "Gazze'deki ateşkesin korunması ve barış amacıyla" 13 Ekim’de düzenlenen Barış Zirvesi kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, diğer adı "Niyet Belgesi" olan "Kalıcı Barış ve Refah İçin Trump Deklarasyonu"nu imzalamıştı.

Muhammed Rabah

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 0 - Alanyaspor: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası A Grubu ilk maçında Trabzonspor, sahasında Corendon Alanyaspor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk ekibin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 17. dakikada Efecan Karaca’nın sağ taraftan ortasında ceza sahası içinde Güven Yalçın’ın kafa vuruşunda top kaleci Onuralp Çevikkan’ın solundan ağlarla buluştu. 0-1 42. dakikada Sikan’ın ceza sahası içinde indirdiği topa gelişine vuran Auguston’nun şutunda meşin yuvarlak kaleci Viktor’da kaldı. 44. dakikada sağ taraftan ceza sahası içine giren Ogundu’nun vuruşunda kaleci Onaralp Çevikkan topu çeldi. Hakemler: Mehmet Türkmen, Serkan Çimen, Suat Güz Trabzonspor: Onuralp Çevikkan, Pina, Serdar Saatçi, Batagov, Arif Boşluk, Ozan Tufan, Bouchouari, Cihan Çanak, Olaigbe, Augusto, Sikan Yedekler: Ahmet Doğan Yıldırım, Ernest Muçi, Stefan Savic, Onuralp Çakıroğlu, Turan Deniz Tuncer, Oleksandr Zubkov, Yakuphan Sarıalioğlu, Taha Emre İnce Teknik Direktör: Fatih Tekke Alanyaspor: Victor, Nuno Lima, Fidan Aliti, Fatih Aksoy, Hadergjonaj, Baran Moğultay, İbrahim Kaya, Makouta, Efecan Karaca, Ogundu, Güven Yalçın Yedekler: Mert Furkan Bayram, Batuhan Yavuz, Pereira Duarte, Hagi, Mehmet Öz, Hwang Ui-jo, Nicolas Janvier, Yusuf Can Karademir, Ümit Akdağ, Semih Doğanay Teknik Direktör: Joao Pereira Gol: Güven Yalçın (dk. 17) (Alanyaspor) Sarı kart: Nuno Lima (Alanyaspor)
Antalya Tescillenip dünya pazarında yerini alan Antalya portakalları tanıtıldı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından geliştirilen ve tescillenerek dünya pazarındaki yerini alan portakal çeşitleri Vali Hulusi Şahin’in katıldığı etkinlik ile tanıtıldı. BATEM’in Muratpaşa ilçesindeki merkez yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Antalya’nın iklimiyle narenciye üretimi için uygun bir il olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, "BATEM ile beraber portakal başta olmak üzere narenciye bölgenin ana tarımsal üretimi, ana gelir ve geçim kaynağı haline geldi. Antalya’nın sembolü portakal oldu, şehrimizi portakalla tanıtıyoruz. Özellikle Finike portakalı tadıyla aromasıyla çok özel. Bunlar, emekle bilimle araştırmayla alın teriyle oluyor." diye konuştu. Şahin, mühendislerin, teknikerlerin omuzlarında büyüyen sektör sayesinde Türkiye’nin, dünyanın en önemli narenciye üreticisi ülkelerinden biri olduğunu ve bu alanda ihracat yaptığını vurguladı. Antalya’nın özel bir şehir olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, "Finike portakalının da Avrupa Birliği tescil süreci devam ediyor, inşallah onu da alacağız, bunu başaracağız. Antalya’da ne üretirseniz en iyisi ortaya çıkıyor. Ürünlerimiz o kadar değerli ki ciddi ihracat kalemine de ulaşıyor. Antalya, hem miktar hem kalite itibarıyla dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri. Türkiye’yi besliyor, üstüne ciddi ihracat da yapıyor. Bu büyük başarı hikayesidir. Antalya tarımı büyük emeklerle buraya geldi. Antalya turizm şehri ama aynı zamanda tarım şehri. Tarım, gelir adaletini sağlıyor, yani geliri tabana yayıyor. Her eve bir tarladan, bahçeden gelir giriyor. Bu da bölge insanın ekonomisini büyük oranda güçlendiriyor. Tarım stratejik bir ürün, milli güvenlik meselesidir. Paranızla dahi alamazsınız, pandemide bunu gördük. O yüzden tarımı korumak, kollamak geliştirmek çok önemli" dedi. Etkinlikte, enstitünün geliştirerek tescillendirdiği "Finike Yerli", "Alanya dilimli", "BATEM Şekeri", "BATEM Fatihi", "BATEM Baharı", "Navelina", "Valencia Late", "Moro", "Yafa" ve "Washington Navel" olmak üzere 10 portakal çeşidi tanıtıldı. Programda, portakallardan yapılan tatlılar ve atıştırmalık, davetlilere ikram edildi. Etkinlik, portakal koleksiyon bahçesi gezisiyle sona erdi. Etkinliğe Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara Kepez Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İl Tarım Orman Müdürü Fırat Erkal, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, kurum müdürleri, STK ve kooperatif temsilcileri katıldı.