GÜNDEM - 27 Ekim 2014 Pazartesi 12:42

'Göğe Islık Çalan Kadınlar' belgesel oldu

A
A
A
'Göğe Islık Çalan Kadınlar' belgesel oldu

"Göğe Islık Çalan Kadınlar” belgesel film oldu. Film Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çanakçı ’Kuş’ köyünde köylü kadınlarla birlikte çekildi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen 4. AB-Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali 31 Ekim 2014 cuma günü başlıyor. Üç gün sürecek festival süresince AB ve Türkiye yapımı belgesel filmler Trabzonlu sanatseverlerle buluşacak.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, etkinlik kapsamında oluşturulan Belgesel Sinema Atölyesi’nin bu yıl yönetmen Erdal Eksert’in eğitmenliğinde Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çanakçı ’Kuş’ köyünde köylü kadınlarla birlikte “Göğe Islık Çalan Kadınlar” isimli ortak bir belgesel film çektiğini belirtti.

Karbuz, her sene ilginç filmlerle festival kapsamında düzenlenen film atölyesi sahnesinde insanlara seslenme imkanı bulduklarını belirterek şöyle konuştu: "Geçen yıl Tonyalı kadınlar ondan önceki yıl kendi filmlerini çeken kadınların belgesel filmlerini yapmıştık. Bu yıl yine Karadeniz’in köylerinde devam ediyor belgesel film atölyesi. Giresun’un Çanakçı ilçesi Kuş köyü diye bilenen köydeydik. Kuş köyünde bulunan kadınlar Karadeniz’in bütün köylerinde olduğu gibi ön planda. Bu köyün ilginç bir yanı var günlük yaşamlarında Kuş dili dediğimiz ıslıkla çalan bir dil konuşuyorlar. Karadeniz yüksek bir kısım olduğu için ya bağırarak konuşmak gerekiyor ya da ıslıkla bir dil geliştirmişler. Bu filmi anlatıyoruz, kadınlar yine başrolle oynuyor. Bu köyde kuşdili kursları açılıyor. Köyün büyükleri köydeki okulda kuş dili kursu açarak çocuklara bu dili öğretiyor. Dil unutulmasın yaşasın diye bu dili öğretiyorlar. Bu filmde Karadeniz’in o müthiş doğasını görüyoruz. Tabi Avrupa Birliği’nin bir etkinliği olduğu için köylü kadınlar AB’ye de selam söylemeyi ihmal etmedi. Kuş dili AB’nin resmi dili olsun diye çağrıda bulundular. Şakayla karışık göndermeler yaptılar”

GÜNLÜK YAŞAMLARINDA KUŞ DİLİYLE ANLAŞIYORLAR

Kuş dili konuşarak çekilen belgesel filmin baş rolünde oynayan Muazzez Köçek, köylü kadınlarla birlikte köydeki günlük yaşamlarından birer kesit sundu. Köylüler, günlük yaşamlarında ıslıkla anlaştıkları Kuş dilini çok sık kullandıklarını çocuklarına da bu dili öğretmek için kurs açtıklarını belirterek, Avrupa Birliği’ne seslenmeyi de ihmal etmedi. Belgesel filmde konuşan köylü kadınlar dillerini yaşatma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. “Kuş dilini AB’nin resmi dilleri arasında görmek istiyoruz” diyen filmin başkarakteri Muazzez Çanakçı, farklılıkların zenginlik olduğunu belirtti.

Filmin ilk gösterimi 31 Ocak Cuma günü saat 19.00’da Trabzon’da Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Isınmak için arabaya girdi araç yanınca feci şekilde can verdi Kağıthane’de ısınmak için tamirhanenin önünde tamir için otomobile giren evsiz şahıs, otomobilde çıkan yangın sonucu feci şekilde hayatını kaybetti. Olay 03.00 sıralarında Kağıthane Seyrantepe Mahallesi Çavdar Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre sokakta yaşayan evsiz bir kişi soğuk havada ısınmak için tamirhane önünde tamir edilmesi için bırakılan otomobilin kırık camından içeri girdi. Bir süre sonra araçta henüz bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Edinilen bilgiye göre karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu bilincini kaybeden şahıs yanan otomobilin içinde feci şekilde hayatını kaybettiği öğrenildi. Yangını gören çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye sevk edildi. Yangını söndüren itfaiye otomobilin içindeki cansız bedeni görünce polis ekiplerine haber verdi. Yanan aracın olduğu yere çok sayıda polis, sağlık ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi. Yanan otomobilin sahibi ve tamirhanede çalışan tamirci çağrıldı. Olay yerinde alınan ilk ifadelere göre otomobilin 1 aydan fazla süredir tamirhanede beklediği, camının kırık olduğu öğrenildi. Isınmak için araca girdi yanarak hayatını kaybetti Olay yeri inceleme ekipleri yangının neden çıktığını ve hayatını kaybeden sokakta yaşayan kişinin hayatını neden kaybettiği üzerine incelemede bulundu. Yapılan ilk incelemelerin ardından hayatını kaybeden şahsın bedeni Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otomobilin içinde cenin pozisyonunda bulunan evsiz şahsın civarda sokakta yaşadığı ısınmak için daha önce başka arabaların da içine girdiği öğrenilirken yanan aracın içine de soğuk havadan korunmak için girdiği tahmin ediliyor. Yetkililer hem yangın hem de hayatını kaybeden şahıs için inceleme başlattı.