TEKNOLOJİ - 09 Eylül 2014 Salı 09:12

Google’dan Tolstoy'a özel doodle

A
A
A
Google’dan Tolstoy'a özel doodle

Google, dünyanın en ünlü yazarlarından Lev Tolstoy’u doodle yaptı.

Arama motoru Google, dünyanın en ünlü yazarlarından Lev Tolstoy’u doodle yaptı. Doodleda, Tolstoy’un önemli eserlerinden ‘Savaş ve Barış’, ‘Anne Karenina’, ‘İvan İlyiç’in Ölümü’, grafiklerle gösteriliyor.

TOLSTOY KİMDİR?
Zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı.

Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı.Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi.

Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs 16 yaşında idi. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilkten 12 çocukları oldu; bu çocuklardan 5'i öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir.

Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır.

Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular.

82 yaşında vefat eden Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda Kemal Çam güven tazeledi Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde faaliyet gösteren Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın olağan genel kurulunda mevcut başkan Kemal Çam, delegelerin oylarıyla yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi. Türkiye genelinde meslek odalarında devam eden seçim süreci kapsamında Alaplı’da gerçekleştirilen genel kurul, Alaplı Fiskomar Düğün Salonu’nda saat 11.00’de başladı.Yoğun katılımla gerçekleşen kongrede tek listeyle seçime gidildi. Genel kurulda divan başkanlığına Muharrem Coşkun seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından faaliyet, denetim ve gelir-gider raporları okunarak ayrı ayrı ibra edildi. Raporların kabul edilmesinin ardından söz alan Başkan Kemal Çam, delege ve katılımcıları selamlayarak kongrenin tüm şoför esnafına hayırlı olmasını diledi. Çam, şunları söyledi: "Tırcı ve kamyoncu esnafımızın sorunlarını yakından biliyoruz. Bir çatı altında daha iyi şartlarda çalışmalar yapılması için elimizden geleni yapacağız. Sorunlarımızı ortak akıl çerçevesinde çözeceğiz. Otobüsçü, minibüsçü ve taksici esnafımızın yaşadığı zorlukları ve sıkıntıları en aza indirmek için gayret göstereceğiz." ifadesini kullandı. Tek listeyle gidilen seçimde 190 delegenin imzasını alan mevcut başkan Kemal Çam, yeniden Alaplı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkanı oldu. Odanın yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Recep Uymaz, Celal Sarkın, Aydoğan Şentürk, Savaş Yaman ve Adem Durmuş.
İstanbul Sergen Yalçın’dan kadroda 4 değişiklik Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, son oynadıkları Alanyaspor müsabakasının 11’ine göre kadroda 4 değişiklik yaptı. Trendyol Süper Lig’in 22. haftasında Beşiktaş, deplasmanda RAMS Başakşehir ile karşı karşıya geliyor. Siyah-beyazlılarda Teknik Direktör Sergen Yalçın, son oynadıkları Alanyaspor maçının 11’ine göre 4 değişiklikle sahaya çıktı. Yalçın; Gökhan Sazdağı, Emirhan Topçu, Wilfred Ndidi ve Cengiz Ünder’in yerine Amir Murillo, Tiago Djalo, Kristjan Asllani ve El Bilal Toure’ye görev verdi. Beşiktaş’ın 11’i Beşiktaş, Başakşehir mücadelesine; Ersin Destanoğlu, Amir Murillo, Emmanuel Agbadou, Tiago Djalo, Rıdvan Yılmaz, Kristjan Allani, Vaclav Cerny, Orkun Kökçü, Junior Olaitan, El Bilal Toure ve Hyeon-Gyu Oh 11’i başladı. Yedeklerde ise Devis Vasquez, Milot Rashica, Salih Uçan, Cengiz Ünder, Felix Uduokhai, Kartal Kayra Yılmaz, Gökhan Sazdağı, Emirhan Topçu, Jota Silva ve Mustafa Hekimoğlu bekledi. Murillo ve Asllani, ilk kez 11’de Siyah-beyazlılarda Panamalı savunma oyuncusu Amir Murillo ve Arnavut orta saha Kristjan Asllani, Başakşehir maçında ilk kez 11’de maça başladı. Teknik Direktör Sergen Yalçın, geçtiğimiz hafta Alanyaspor ile oynanan müsabakada sonradan oyuna dahil olan Murillo ile 20. haftada oynadıkları Konyaspor müsabakasında kırmızı kart gören ve cezasını dolduran dolduran Kristjan Asllani’ye bu maçta 11’de şans verdi. Devis Vasquez kadroda Beşiktaş’ta kış transfer döneminde kadroya dahil edilen Devis Vasquez, Başakşehir müsabakasında ilk kez 21 kişilik kadroda yer aldı. 19 yaşındaki Kolombiyalı kaleci, teknik heyetin kararı doğrultusunda Ersin Destanoğlu’nun yedeği olarak forma bekleyecek. Kartal’da 4 eksik Siyah-beyazlılarda teknik heyetten özel izinli olan Wilfred Ndidi’nin yanı sıra Taylan Bulut, Yasin Özcan ve Devrim Şahin, Başakşehir karşılaşmasının kadrosunda bulunmuyor.
İzmir Muhammed Türkmen: "En zorlu deplasmanda oynadık" Kayserispor Teknik Sorumlusu Muhammed Türkmen, Göztepe maçının ardından, Türkiye’nin en zorlu deplasmanlarından birinde mücadele ettiklerini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 22. haftasında Kayserispor, deplasmanda Göztepe ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Kayserispor Teknik Sorumlusu Muhammed Türkmen, açıklamalarda bulundu. Rakibin oyun yapısı, taraftar bütünlüğü ve puan sıralamasındaki konumu nedeniyle zor bir maç beklediklerini kaydeden Türkmen, "Nitekim öyle de oldu. Ancak bizim için buradan puan ya da puanlarla dönmek oldukça kıymetli ve önemliydi. Sezon başından bu yana taraftarlarımızı üzdüğümüz bir tablo söz konusu ve biz de bu durumdan ötürü derin bir üzüntü içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz durum nedeniyle kendilerinden özür diliyorum" dedi. Kayserispor’un bu süreçten çıkmasını sağlayacak yegane unsurun taraftar desteği olduğunu vurgulayan Türkmen, "Önümüzdeki hafta sahamızda çok kritik bir maça çıkacağız. Taraftarımızın desteğini arkamıza alarak hedeflediğimiz galibiyeti almak ve bu sıkıntılı süreçten kurtulmak istiyoruz" şeklinde konuştu. "Taç ve kornerlere özel olarak hazırlandık" Maçın teknik analizine ve savunma stratejilerine değinen Türkmen, Göztepe’nin oyun içinde orta sahayı üçlü kuran ve ileri ucu uzun toplarla yoğun şekilde kullanan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Özellikle taç ve korner atışları için özel hazırlıklar yaptık. Savunmadaki üç oyuncumuzun iletişimi; baskı, kademe ve denge unsurlarıyla birleşince bugün aldığımız skorun temelini oluşturdu" açıklamasında bulundu. Oyunun gidişatına göre yaptıkları taktiksel değişiklikleri de paylaşan Türkmen, şu ifadeleri kullandı: "Orta sahada oyuna dörtlü bir yapıyla başladık. Alanı daraltarak kaptığımız toplarla, hızlı oyuncularımızı rakip savunmanın arkasına sarkıtmayı planladık. İlk yarıda bu stratejimiz karşılık buldu ancak oyuncularımızın bu yoğun baskı ve tempoya fiziksel olarak maç boyu dayanması mümkün değildi. Bu nedenle oyunun bir bölümünde tekrar orta saha üçlüsüne döndük, ardından çift santrfora geçiş yaptık. Buradaki amacımız baskıyı kırıp direkt toplarla gol bulmaktı. Her iki takımın da pozisyonlar bulduğu maçın sonunda, taraflar sahadan birer gol ve birer puanla ayrıldı."