DÜNYA - 04 Ocak 2026 Pazar 15:18 | Son Güncelleme : 04 Ocak 2026 Pazar 15:23

İngiliz medyasından dikkat çeken iddia: "Maduro’ya yakın bir isim CIA için çalıştı"

A
A
A

İngiliz haber ajansı Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD’nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşini yakalamak için gerçekleştirdiği operasyon için planlamalar aylar öncesinden yapılmaya başlandı ve Maduro’ya yakın bir ismin CIA için çalıştığı iddia edildi.

ABD’nin Venezuela’ya hava saldırıları düzenlediği ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşini yakalayarak ülke dışına çıkardığı operasyona ilişkin detaylar ortaya çıktı. İngiliz haber ajansı Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, operasyon için planlamalar aylar öncesinden yapılmaya başlandı ve detaylı tatbikatlar yapıldı. ABD ordusunun seçkin özel kuvvetler birimi "Delta Force" operasyona hazırlık kapsamında Maduro’nun sığınağının birebir kopyasını oluşturdu ve güçlü bir şekilde korunan konuta nasıl girecekleri konusunda kapsamlı toplantılar yaptı.

Maduro’ya yakın bir isim CIA için çalıştı

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ise Ağustos ayından itibaren sahada küçük bir ekip bulundurarak, Maduro’nun günlük rutinini inceledi. Reuters’a konuşan farklı iki kaynak, CIA’nın Maduro’ya yakın bir kaynağının olduğunu ve bu ismin operasyon sırasında onun kesin konumunu bildirmek için hazır beklediğini söyledi.

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Trump dört gün önce operasyonu onayladı ve Florida’daki Mar-a-Lago konutunda danışmanlarıyla birlikte operasyonu canlı takip etti.

Operasyon kapsamında bir uçak gemisi, 11 savaş gemisi ve ondan fazla F-35 uçağı bölgeye sevk edildi

Reuters’ın haberinde, ABD’nin operasyon öncesinde Karayipler’de büyük bir askeri hazırlık yürüttüğü, bir uçak gemisi, 11 savaş gemisi ve ondan fazla F-35 uçağının bölgeye sevk edildiği bildirildi. Toplamda 15 binden fazla askerin, ABD yetkililerinin uzun süredir uyuşturucu karşıtı operasyonlar olarak tanımladığı görev için bölgeye gönderildiği aktarıldı. İngiliz haber ajansına konuşan kaynaklardan biri, Trump’ın İç Güvenlik Danışmanı Stephen Miller, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth ve CIA Başkanı John Ratcliffe’in, konu üzerinde aylar boyunca düzenli toplantılar ve telefon görüşmeleri yaptığını, çoğu zaman da başkanla bir araya geldiklerini söyledi. Kaynaklar ayrıca, Pentagon’un bölgeye sessizce yakıt ikmal tankerleri, insansız hava araçları (İHA) ve elektronik harp uçakları yerleştirdiğini aktardı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral John Daniel Caine yaptığı açıklamada, operasyonun 20 üsten kalkan 150’den fazla uçak ile yapıldığını, bunlar arasında F-35 ve F-22 savaş uçakları ile B-1 bombardıman uçakları bulunduğunu belirtti. Caine, operasyon kapsamında yerel saatle 03.20 sıralarında Maduro ve eşinin içinde bulunduğu ABD ordusuna ait helikopter denizin üzerinde uçuyordu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Milletvekili Öztürk "Akçakoca’mızın yarınlarını inşa etme iradesini ortaya koyduk" AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Akçakoca Belediye Başkan vekilliği görevine seçilen Alev Balcı Ünal’ı tebrik ederek ", Akçakoca’mızın yarınlarını inşa etme iradesini ortaya koyduk" dedi. Düzce’nin Akçakoca ilçesinde mevcut belediye başkanı Fikret Albayrak’ın, İçişleri Bakanlığı’nın, ’icbar suretiyle irtikap’ suçu nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılmasının ardından yerine başkan vekili seçimi yapıldı. Meclis üyeleri tarafından yapılan seçimde 9 oy olan Alev Balcı Ünal başkan vekili seçildi. Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Ünal’ı tebrik ederek "Akçakoca Belediye Meclisi’nde gerçekleştirilen seçim sonucunda, 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde milletimizin iradesiyle seçilmiş meclis üyelerimizin teveccühleriyle Belediye Başkan Vekilliği görevine seçilen Alev Balcı Ünal’ı tebrik ediyorum. Akçakoca’mıza hizmet yolunda önemli çalışmalara imza atacağına, ilçemizi daha ileriye taşıyacağına ve hemşehrilerimizin beklentilerine en güzel şekilde karşılık vereceğine yürekten inanıyorum. Milli iradenin desteğiyle çoğunluğun AK Parti’mizde olduğu Belediye Meclisi’nde bugüne kadar Akçakoca’mızın menfaatlerine göre hareket ettik. Gerek yerel gerekse merkezi idare olarak her alanda büyük destek verdik. Hükümet olarak ilçemizde çok sayıda eseri hayata geçirdik, Akçakoca’mızın yarınlarını inşa etme iradesini ortaya koyduk. Yine aynı anlayışla Akçakoca’mıza eserler kazandıracak, hak ettiği hizmetleri milletimizle buluşturacağız. Yeni görevinde Alev Balcı Ünal başkanımıza muvaffakiyetler diliyor, Akçakoca’mız için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerinde bulundu.