KÜLTÜR SANAT - 11 Temmuz 2017 Salı 12:14

Kar şerbetinin öyküsü

A
A
A
Kar şerbetinin öyküsü

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Menteş köyünde yaşayan Süleyman Levent isimli vatandaş, yüzyıllardan bu yana devam eden “kar şerbeti” geleneğini yaşatmak için sıcak yaz aylarında gün aşırı olarak Akdağ’daki yaklaşık 40 metrelik kuyuya inerek sırtında doğal kar çıkarıyor.

Menteş köyünde yaşayan Süleyman Levent, yüzyıllardır devam eden bir geleneği yaşatmak ve ekmek parası için bir çok insanın inmek bir tarafa, bakmaya bile cesaret edemediği 40 metre yükseklikteki kuyu diye tabir edilen yere inerek sırtında kar kütlesi çıkarıyor. Çıkardığı karı kendisine ait kahvehanede bardakları doldurup üzerine vişne reçelinden elde ettiği şurubu döktükten sonra 1 TL’ye satan Levent, ekmek parasını da bu şekilde kazanıyor. Kimi zaman at, kimi zaman katır ile ama çoğunlukta motosiklet ile 17 kilometrelik zorluk bir yolculuktan sonra bin 600 metre rakımlı Akdağ’da ki Kocayayla’ya çıkan Levent, sonrasında ise kuyuya yürümek için tepelerdeki yaklaşık 8 kilometrelik zorluk bir patika yolculuğu yapıyor. Levent, dağdaki patika yoldan dinlene dinlene kuyuya ulaşırken sonrasında ise en büyük zahmet ve tehlikenin bir arada olduğu kuyuya iniyor. Bir çok insanın yüksekliğinden ve engebeli yapısından dolayı bakmaya dahi cesaret edemeyeceği kuyuya büyük bir ustalık ve kıvraklıkla inmeyi başaran Levent daha sonra yanındaki kürek ve testere ile işe koyuluyor.

Zorlu bir o kadarda zahmetli

Levent, rakımın fazla olması ve sıcaklığın geceleri sıfırın altına düştüğü bölgede biriken karı yılların getirdiği tecrübe ve büyük bir ustalıkla temizledikten testere ile sonra küp şeklinde kesiyor. Ardından kestiği kar kütlesinin erimemesi için 2 kat beze saran Levent, son işlem olarak ise karı keçeden yapılan çuvala koyuyor. Keçe çuvalındaki karı iple sırtına bağlayan Levent, profesyonel dağcıların dahi halat gibi ekipmanlar olmadığında çıkmakta zorluk çekeceği kuyudan yaklaşık 15 dakika süren bir uğraş sonrasında çıkarıyor. Zorlu bir o kadarda tehlikeli olan bir uğraş sonrasında kuyudan karı çıkarmayı başaran Levent, yine kar çuvalını sırtına alarak köye götürmek için yaylanın yolunu tutuyor.

“16 kilometre yol yürüyoruz”

Karı çıkardığı kuyunun başındaki İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı iş ile ilgili bilgiler veren Levent, yaptıkları işin adının doğal kar çıkarmak olduğunu ifade etti. Vatandaşa hizmet için bu işi yaptıklarını aktaran Levent, “Doğal karı buradan götürüp vişne suyu ve şekerle karıştırıp halkımıza hizmet ediyoruz. Tabi birazda kendimiz para kazanıyoruz bu işten. Menteş köyünden genelde at ile çıkıyoruz orman yolundan ve 1,5 saat sürüyor buraya gelmemiz. Buraya geliyoruz karı kesip poşet, çuvalla sırtımıza sarıyor ve köyümüze götürüyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz, anne ve baba herkes bunu içiyor. Bunun zararlı hiçbir şeyi yok. 16 kilometre yol yürüyoruz. Girdiğimiz kuyunun derinliği en az 40 metre. Karı sırtımıza ip ile sıkıca bağlıyoruz ve yavaş yavaş panik yapmadan yukarıya çıkarıyoruz. Eğer panik yağarsan kendi canından olursun. Böyle kazalar hiç olmadı çünkü çok tedbirli çıkmaya çalışıyoruz. Bizim köyün halkının büyük bir çoğunluğu inmez oraya gelir bakar ve geri gider inmezler aşağıya” diye konuştu.

“Herkes bu tadı tatmalı”

Büyük bir zahmetle çıkarılan kar kütlesi köye getirildikten sonra önceden hazırlanan vişne şerbeti ile bardak içerisinde karıştırılarak müşterilere, vatandaşlara servis ediliyor. Vatandaşları içip, yedikleri kar şerbetini ise bir nevi doğal dondurma olarak nitelendiriyorlar. Tadının çok güzel olduğunu söyleyen vatandaşlar kar şerbetini herkese önerdiklerini ve herkesin bu tadı tatmasını önermeyi de ihmal etmediler. 

Gökten Ceylan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.