EĞİTİM - 29 Kasım 2008 Cumartesi 11:16

Kara tahtanın yerine akıllı tahta

A
A
A
Kara tahtanın yerine akıllı tahta

Okullarda "kara tahta" dönemini sona erdiren "akıllı tahta" kullanımının giderek yaygınlaştığı bildirildi.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki "Doğu Akdeniz Bilişim Fuarı"nda ürünlerini sergileyen Elektroman Büro Makineleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Baykal Uslu, son 2 yıldır "akıllı tahta" satışlarında hızlı bir artış yaşandığını söyledi. Uslu, "akıllı tahta" sisteminin ABD ve AB ülkelerinde çok yaygın bir şekilde kullanıldığını, piyasaya 1997 yılında çıkmasına rağmen Türkiye'deki okullarda son 2 yıldır kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Teknolojinin eğitim alanındaki kullanımının son örneği olan "akıllı tahta" sisteminin bilgisayara bağlanarak öğrencilere görsel ve dokunsal olarak hitap ettiğini belirten Uslu, "En önemli özelliği, tahtanın bilgisayar ekranına dönüştürülmüş olması. Bu tahtalarda, özel bilgisayar programları sayesinde, matematik, müzik, coğrafya, resim ve Türkçe gibi dersler uygulamalı olarak görsel işlenebildiği için, derslerin öğrencilerin hafızasında daha kalıcı olarak yer alması mümkün hale geliyor" dedi.

Akıllı tahta sistemiyle öğrencilerin okula gelemedikleri günlerde internet üzerinden akşam evde ders tekrarı yapabilme imkanına kavuştuğuna dikkat çeken Uslu, şunları kaydetti:

"Bu sistemle birlikte bir diğer teknolojik yenilik ise içinde binlerce animasyon, soru, harita, resim film ve dokümanın bulunduğu 'Mobides Bilgi Bankası'nın yer almasıdır. Eğitimde yeni bir dönem başlatan akıllı tahta ile öğrencilerin derse ilgisi artarken, öğretmenin dikkatinin dağılması da önlendi. Öğrenme sürecinin görsel öğelerle birleştirilerek derslerin görüntülü olarak işlendiği sistemde ders anlatma ve ders dinleme kolaylaştı. Sınıfın başarı düzeyi artarken, öğrenciye daha çok bilgiye ulaşma imkanı sunuldu."

Word, Excel, PowerPoint, Pdf gibi birçok farklı dosya türüyle çalışabilen sistemde derslerin internet üzerinden konferans bağlantısıyla dünyanın herhangi bir noktasından naklen yayınlanabildiğini vurgulayan Uslu, "Ayrıca, tahtaya uzaktan erişim olanağı sağlayan özel şifre sayesinde derse aynı anda onlarca sınıftan katılım sağlanabiliyor. Sunum arşivleme seçeneği sayesinde daha önce işlenmiş dersler kaydedilip kaçırılan ders veya konular gerektiğinde tekrar gözden geçirilebiliyor. Sunduğu cazip olanaklar ve pratik kullanımı sayesinde Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan akıllı tahta; üniversitelerden dershanelere, okullardan iş dünyasına kadar birçok kullanım alanına sahip" diye konuştu.

Uslu, sistemin bir bilgisayar ve projeksiyon cihazı aracılığıyla çalıştığını, çoğunlukla tahta-bilgisayar-projektör bağlantılı üçlü kullanım tercih edilirken, yalnızca tahta-bilgisayar bağlantılı kullanım veya yalnızca tahta-yazıcı bağlantılı kullanımın da tercih edilebildiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Projeksiyonla kullanımda, kullanıcı bilgisayar ekranını tahta üzerine yansıtmalıdır. İnteraktif modda tahta yüzeyi dokunmatik ekranlar gibi çalışır. Tahta üzerinde gördüğünüz bilgisayar ekranınıza, tahtaya ait interaktif kalem ile müdahale edilir. İnteraktif kalem, kalem görevinin yanı sıra mouse görevinde de kullanılmaktadır. Kaliteli bir tahtanın yüzeyi projektörle kullanım için parlaklığı minimuma indiren özel yüzey olmalı, ayrıca sert, yanmaz, çizilmez ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Özellikle okullar için tercih edilecek interaktif tahtanın menü kısmı öğrencilerin kullanabileceği yüksekliğe göre ayarlanabilir olmalıdır."
Uslu, son 2 yılda akıllı tahta kullanımının hızla arttığını ve kendilerinin yaklaşık 500 satış rakamına ulaştıklarını belirterek, ileriki yıllarda kara tahtanın tahtını akıllı tahtanın alacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.