ASAYİŞ - 02 Kasım 2019 Cumartesi 00:21

Kiralık hackerlarla soygun yapan şebeke Ankara’da çökertildi

A
A
A
Kiralık hackerlarla soygun yapan şebeke Ankara’da çökertildi

Kiraladıkları hackerlar ile vatandaşların kredi kartı bilgilerini çalarak soygun yapan şebekeye Ankara Emniyeti ‘Reset’ operasyonu düzenledi. Operasyonda yakalanan 5 kişiden 2’si tutuklandı.

Edinilen bilgilere göre, İstanbul merkezli şebeke üyeleri 2 ay önce Ankara’ya gelerek ev kiraladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, alınan istihbarat sonucunda yaptıkları incelemede şüphelilerin, 13 ayrı mağdurun kredi kartı/mail order bilgilerini sosyal medya hesaplarından ve telefonlara gönderdikleri e-devlet logolu linkler tıklanınca çalarak hesaplarını boşalttıklarını tespit etti. Ekipler, yaptıkları teknik ve fiziki takip sonucunda şüphelilerin ‘CEO’ lakabıyla anılan şahsın direktifleriyle Ankara’da işbaşı yaptıklarını belirledi.

Hacker kiralamışlar

Polis ekiplerinin yaptığı araştırmalarda, örgüt üyelerinin hacker kiraladıkları ve hackerlar aracılığıyla mağdurların kredi kartı ve mail order bilgilerini ele geçirerek internet üzerinden alışveriş yaptığı öğrenildi. İnternet üzerinden dizüstü bilgisayar ve cep telefonu gibi pahalı cihazları satın alan şebeke üyeleri, kurye olarak kullandıkları şüphelilerin isimlerini teslim alacak kişi kısmına yazdırarak mağazalardan ürünleri teslim aldı.

Kuryelerin cihazları teslim aldığı anlar kameralara yansıdı

Öte yandan ele geçirdikleri kredi kartları için limit arttırma talebinde bulunan zanlılar, kredi kartlarının limitlerini zorladılar. Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin güvenlik kameralarını detay incelemeleri sonucunda şebeke üyelerinin rahat bir şekilde mağazalara girerek cihazları teslim aldığı ve mağazadan uzaklaştığı görüldü. Güvenlik kameralarının anbean kaydettiği alışverişi yapan şüphelilerin kimliklerinin tespit edilmesiyle polis, operasyonun düğmesine bastı. Belirlenen adreslere ekipler tarafından yapılan baskınlarda yakalanan 5 kişi yakalandı. Vatandaşların kart bilgilerini kullanarak haksız kazanç elde eden şüpheliler, verdikleri beyanda bu işlemi kendi aralarında ‘Reset’ diye tabir ettiklerini söyledi. Ayrıca ifadelerinde kredi borçlarını ödemek için kredi kartı bilgilerini çaldıklarını beyan etti.

2 ayda 48 cihaz saklandı ve satıldı

Polis ekiplerinin yaptığı araştırmada son 2 ayda bilişim dolandırıcılığı yolu ile elde edilen 48 cihazın satıldığı ve saklandığı tespit edildi. Öte yandan ‘Digital Ergin’ lakaplı şüphelinin iş yerinde yapılan aramada, satın alınan ve saklanan cihazlardan bir kısmı ele geçirildi. Operasyon sonucu yakalanan ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli Kayra K. ile Haydar E. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Muhammet Mücahit Dereli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.