SAĞLIK - 23 Haziran 2010 Çarşamba 10:17

Kleopatra güzelliği için deve kuşu yağı

A
A
A
Kleopatra güzelliği için deve kuşu yağı

Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın sıcak ve çöl ikliminde cildinin güzelliğini korumak için kullandığı deve kuşu yağı, güzelliğine önem veren kadınların tercihi olmaya aday.

YUSUF SERKAN YILMAZ
BURSA 

Dana etine yakın bir tadı olan deve kuşu eti, kolestrol oranının düşük olması nedeniyle yurt dışında fazla rağbet görüyor. Derisi kalite açısından dünyada timsahın ardından tercih edilen deve kuşunun tüyleri de elektrostatik özelliği ile toz tutuyor. Tekstil sektöründe devekuşu tüyü süsleme için kullanılırken, yağından mum ve krem yapılıyor.

Farmas isimli firma, 2003 yılında sadece 6 anaçlık devekuşu ile başladığı faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Devekuşunun yumurtası, eti, derisi ve tüyünün yanı sıra kozmetik sektöründe önemli bir yeri olan yağıyla ilgili çalışmalar da yürüten Dr. Aslı Artvinli ve Mehmet Faruk Çekinmez, sandıklarından daha da zorlu geçen süreçte üretim konusunda bazı çalışmalara imza attı.

Merkezi İngiltere'de olan Dünya Devekuşu Birliği Türkiye Temsilciliği'ni yürüten Dr. Artvinli, devekuşu etinin dana etine yakın bir tadı olduğunu kaydetti. Devekuşu etinin özellikle demir oranının yüksek, kolesterol oranının ise düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Artvinli, "Devekuşu yumurtası yağda ya da haşlanarak pişirilip yenebiliyor. Ortalama 1.5 kilo ağırlığındaki bir devekuşu yumurtası, yaklaşık 45 dakika haşlanabliyor. 

Devekuşu derisi, kalite açısından dünyada timsah derisinin ardından ikinci sırada yer alıyor. İşlenmesi zor olan devekuşu derisi dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Devekuşu tüyü de elektrostatik özelliği ile toz tutuyor. Tüy, tuttuğu tozu ancak yıkandığında bırakıyor. Bu sebeple tozluk olarak kullanılıyor. Otomobil fabrikalarında da araç son kat boyaya girmeden önce devekuşu tüyünden geçiyor. Tekstil sektöründe de devekuşu tüyünden süsleme için yararlanılıyor" dedi.

Sağlık koşullarına uygun, tamamen steril ortamda üretim yaptıklarını ifade eden Artvinli, devekuşu yağından üretilen mum ve krem yapıldığının da altını çizdi. Artvinli, "Kleopatra'nın sıcak ve kuru çöl ikliminden cildini korumak için kullandığı devekuşu yağı, günümüz kadınının da tercihi olmaya adaydır. Saf devekuşu yağı güzelliğine önem veren kadınlara doğal ve farklı bir seçenek sunuyor. Hücre yenileyici özelliği ve kolay emilimi sayesinde devekuşu yağı kadınların tercihi oluyor. Mum yakıldıktan sonra arta kalan yağ da krem olarak sektöre kazandırılıyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir