DÜNYA - 05 Mayıs 2021 Çarşamba 20:06

Napolyon Bonapart 200. ölüm yıldönümünde Fransa’da anıldı

A
A
A
Napolyon Bonapart 200. ölüm yıldönümünde Fransa’da anıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Napolyon Bonapart’ı 200. ölüm yıldönümünde Invalides Anıtı’nda andı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Savunma Bakanı Florence Parly, Genelkurmay Başkanı François Lecointre ve Napolyon Bonapart’ın soyundan olan Jean-Christophe Napoléon ile birlikte Napolyon Bonapart’ı 200. ölüm yıldönümünde Invalides Anıtı’nda andı. Bonapart’ın mezarına çelenk bıraktıktan sonra bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Napolyon Bonapart 200. ölüm yıldönümünde Fransa’da anıldı

Institut de France'da (Fransa Enstitüsü) konuşma yapan Macron, "Napolyon Bonapart, bizim bir parçamızdır. Her şeyi üstleniyoruz. Bu heyecanlı bir kutlama değil, bir heyecanlı anmadır" ifadelerini kullandı.

Bonapart, askeri kararlarında yüz binlerce ölüme neden olduğu ve özellikle 1802’de yeniden köleliği tesis ettiği için eleştiriliyor. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada ise, "Anmak, kutlamak değildir" ifadeleri kullanılırken, Macron’un bu yıldönümünü kutlayarak "tarihin yüzüne bakmak" istediği belirtildi.

Napolyon Bonapart 200. ölüm yıldönümünde Fransa’da anıldı

Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Bonapart, Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir. 1. Napolyon 5 Mayıs 1821'de 51 yaşındayken ailesinden ve ülkesinden uzakta, Waterloo'daki son yenilgisinin ardından İngilizlerin onu sürgüne gönderdiği Güney Atlantik'in Saint Helena Adası'nda hayatını kaybetmişti.

Melike Yazır
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ataşehir’de DEAŞ operasyonu: Yılbaşı öncesi saldırı hazırlığındaki şüpheli yakalandı Ataşehir’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda, yılbaşı ve Noel dönemine yönelik saldırı hazırlığında olduğu değerlendirilen 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından, DEAŞ silahlı terör örgütünün yaklaşan Noel ve yılbaşı etkinlikleri kapsamında başta gayrimüslim şahıslar olmak üzere tüm ülkeyi hedef alan eylem çağrıları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında operasyon gerçekleştirildi. Muhtemel saldırı planlarının önlenmesi amacıyla yürütülen çalışma çerçevesinde; hakkında soruşturma başlatılan 1 şüpheliye yönelik 26 Aralık günü saat 06.30’da Ataşehir ilçesinde operasyon düzenlendi. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin adresinde yapılan aramalarda; 1 adet Baretta marka 7.65 mm çapında tabanca, 1 adet 7.65 mm şarjör, 25 adet fişek, 1 adet tabanca kılıfı, 13 adet bıçak ve çakı, 1 adet teleskopik jop, üzerinde Arapça yazı bulunan 1 adet komando beresi, 1 adet akımölçer, 5 adet cep telefonu, 1 adet sim kart, 1 adet dizüstü bilgisayar ile toplatma, yasaklama ve el koyma kararı bulunan 33 adet örgütsel kitap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin adliyedeki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
Siirt Siirt’te karla mücadelede 200 araç ve 600 kişi sahada Siirt’te karla mücadele kapsamında 200 araç ve 600 personelden oluşan ekiplerin, ulaşımın güvenli ve kesintisiz şekilde sağlanması için 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtildi. Siirt il genelinde etkili olan kar yağışının yol açtığı olumsuzlukların giderilmesi amacıyla, Siirt Valiliği bünyesindeki Kriz Koordinasyon Merkezinde Karla Mücadele Koordinasyon toplantısı Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, il genelinde devam eden kar yağışı kapsamında alınan mevcut tedbirler ve sahada yürütülen çalışmalar değerlendirilerek, ihtiyaç duyulan ilave önlemler ele alındı. Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, ulaşımda yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi ile vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik yapılacak çalışmalar görüşüldü. Karla mücadele kapsamında 200 araç ve 600 personelden oluşan ekiplerin, ulaşımın güvenli ve kesintisiz şekilde sağlanması için 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtildi. Kar yağışının devam etme ihtimaline karşı tüm ekiplerin teyakkuz halinde sahada çalışmalarını sürdüreceği vurgulandı. GAMER’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Birkan Tatlısöz, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen ile emniyet, jandarma, belediye, İl Özel İdaresi, Karayolları, AFAD, sağlık ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.