GÜNDEM - 27 Nisan 2022 Çarşamba 11:50

'Ne ekersen onu biçersin' atasözü bu topraklarda gerçek oldu

A
A
A
'Ne ekersen onu biçersin' atasözü bu topraklarda gerçek oldu

Her dönem üreticiyi mutlu eden verimli Düzce topraklarında "Ne ekersen onu biçersin" atasözü gerçek oluyor. Üreticiler, kara topraktan oluşan tarım arazilerine ne ekilirse onun hasadını yapıyor.

Düzce'de havaların ısınmasıyla birlikte köylüler tarım sezonunu açtı. Günün ilk ışıklarıyla uyanarak tarlalarına doğru yola koyulan köylüler, çapa çalışmalarına başladı. Yenitaşköprü köyündeki çernezyom (kara) toprakta da köylülerin zorlu tarım mesaisi sürüyor. Yeryüzünün en verimli toprağı olarak bilinen kara toprakta "Ne ekersen onu biçersin" atasözü de gerçek oluyor. Üreticiler, tarım arazilerine hangi ürün ekilirse onun hasadını yapıyor.

"Mısır ekeceğiz"

Bu yıl arazisine mısır ekeceğini söyleyen çiftçi Nurettin Yılmaz, "Buraya güzel bir bahçe yapacağız. Domates, salatalık, marul, yeşillik ne varsa ekiyoruz. Arazisi olmayan komşularımıza da ürünlerden veriyoruz. Güzel büyük bir bahçe yapıyoruz. Malum ürünlerin fiyatı çok arttı. Burada üreteceğimiz ürünler pazara da inecek ama genelde kendimize düşünüyoruz. Artık marketten ürün almayalım istiyoruz. Ben bütün çiftçilere 'Kendi bahçenizi yapın' diyorum" dedi.

"Ne ekerseniz ekin kara toprakta yetişir"

Düzce'nin verimli topraklara sahip bir kent olduğunu ifade eden Yılmaz, "Mesela köyümüzde bulunan toprak kara toprak. En verimli toprak kara topraktır. Burada ne ekersen yetişir. Mısır, karpuz, domates, salatalık gibi aklınıza hangi ürün geliyorsa onu ekin yetişir. Ne ekerseniz ekin kara toprakta yetişir. Atalarımızın da dediği gibi, 'Kara topraklarda ne ekerseniz onu biçersiniz' Herkes eksin ve ürününü pazara indirsin bütün fiyatlar düşecektir. Bu fiyatlar pazara yansıyacaktır. Bu biraz da çiftçilerin elinde. Ekmek lazım, üretmek lazım" ifadelerini kullandı.

 

Enes Bektaş - Selçuk Akyol
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da kar ve tipi nedeniyle kapanan 354 köy yolu ulaşıma açıldı Ağrı’da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 423 köy yolundan 354’ü, İl Özel İdaresi ekiplerinin yoğun çalışmasıyla yeniden ulaşıma açıldı. Yoğun kar yağışıyla birlikte bazı bölgelerde kar kalınlığı yer yer bir metreyi aşarken, yüksek rakımlı ve merkeze uzak köylerde ulaşım tamamen durma noktasına geldi. Tipinin zaman zaman şiddetlenmesi görüş mesafesini düşürdü. İl Özel İdaresi’nin 115 personel, 95 iş makinesi ve 8 mobil ekip ile yürüttüğü çalışmalar büyük bir özveriyle sürdürüldü. Kapanan yolların açılmasıyla birlikte köylerde yaşayan vatandaşlar il ve ilçe merkezlerine yeniden ulaşım imkânı buldu. Özellikle sağlık, gıda ve temel ihtiyaçlara erişim açısından hayati önem taşıyan köy yollarının açılması, kırsalda yaşayan vatandaşlara rahat nefes aldırdı. Bazı güzergahlarda yoğun rüzgar ve tipi nedeniyle açılan yolların tekrar kapanması üzerine ekiplerin aynı noktalara yeniden müdahale ettiği öğrenildi. Buna rağmen çalışmalar aralıksız devam etti ve birçok yerleşim yerinde günlük hayat yeniden hareketlenmeye başladı. 354 köy yolu ulaşıma açılırken, ulaşıma kapalı bulunan 69 köy yolunda ise İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü, hava şartlarının el verdiği ölçüde yolların açılması için yoğun çaba gösterildiği belirtildi.