DÜNYADAN FUTBOL - 17 Eylül 2010 Cuma 22:17

Nurcan Taylan'dan dünya rekoru

A
A
A
Nurcan Taylan'dan dünya rekoru

Büyükler 2010 Dünya Halter Şampiyonası'nda 48 kilo bayanlarda Nurcan Taylan, üç altın madalya kazandı ve silkmede dünya rekoru kırdı.

Antalya'da düzenlenen Büyükler 2010 Dünya Halter Şampiyonası'nda 48 kilo bayanlarda Nurcan Taylan, koparmada 93, silkmede 121 kilo kaldırarak Dünya şampiyonu oldu. Aynı zamanda silkmede kaldırdığı Taylan 121 kilo ile dünya rekoru da kırarken, Sibel Özkan ise koparma ve toplamda ikinci, silkmede ise üçüncü oldu.


Antalya'da 81 ülkeden 561 sporcunun katıldığı Büyükler Dünya 2010 Halter Şampiyonası Antalya EXPO Center'da devam ediyor. Şampiyonada 48 kiloda bayanlarda milli halterci Nurcan Taylan, silkmede üçüncü bölümde 121 kilogram kaldırarak dünya rekoru kırdı. Nurcan Taylan toplamda da 214 kilograma sahip olarak birinci oldu. Bir diğer milli halterci Sibel Özkan koparmada, 90 silkmede 115 ile toplamda 205 kilogram ile ikinci oldu. Çinli Yuan Tian koparmada 88, silkmede 116, toplamda 204 dünya üçüncüsü oldu.


Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda Nurcan Taylan 3 altın madalyanın sahibi olurken, Sibel Özkan ise 2 altın madalyanın sahibi oldu. Ayrıca Taylandlı Pramsiri Bunphitak üçüncü kaldırışında sakatlanarak podyumdan sedye ile kaldırıldı.

 

"KIRILMASI ZOR BİR REKOR"

 

Büyükler 2010 Dünya Halter Şampiyonası'nda Dünya şampiyonu olan milli halterci Nurcan Taylan, 'Kırılması zor bir rekora imza attım. Çok mutluyum' dedi.


Antalya'da düzenlenen Büyükler 2010 Dünya Halter Şampiyonası'nda 48 kilo bayanlarda Nurcan Taylan, koparmada 93, silkmede 121 kilo kaldırarak Dünya şampiyonu oldu. Aynı zamanda silkmede kaldırdığı Taylan, 121 kilo ile dünya rekoru da kırarken Sibel Özkan ise koparma ve toplamda ikinci, silkmede ise üçüncü oldu. Şampiyon haltercilere altın madalyaları Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından verildi.


Sevincini arkadaşları ile paylaşan rekortmen halterci Nurcan Taylan, olimpiyatlar tarihinde altın madalya alan tek Türk bayan sporcusu olduğunu söyledi. Dünya Şampiyonası'nda 3 altın ile kendi taraftarı önünde tarih yazdığını söyleyen Taylan, "Bana inananlara çok teşekkür ediyorum. 2012 Londra Olimpiyatları'nda da altın almayı hedefliyorum. Dünya rekorunda heyecanıma yenildim. Ama silkmede kırdığım rekor kolay kolay kırılmaz. Bu rekoru ve şampiyonluğu aileme hediye ediyorum" şeklinde konuştu.
Şampiyonada aynı kiloda Dünya ikincisi olan Sibel Özkan ise istediği gibi bir sonuç alamadığını belirterek, "Su kaybım olduğu için kramplar girdi. O nedenle bazı sıkıntılar yaşadım. Nurcan'ı tebrik ediyorum. 1 altın bekliyordum ama olmadı" dedi.


Gazetecilerin, "Silkmede podyuma çıktığında antrenörünle bir diyalog yaşadın?' şeklindeki hatırlatmasına Özkan, "Saniye bittiğini gördüm. Başka bir şey yok" diye konuştu. Özkan, Londra Olimpiyatları'nda altın madalyayı hedeflediğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da deprem riski taşıyan iki hastane kapanıyor Bolu’da yapılan teknik incelemeler sonucunda deprem yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edilen iki devlet hastanesinin kapatılmasına karar verildi. Her iki hastanedeki doktor, personel ve tıbbi birimlerin, tadilat çalışmalarının ardından Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’ne taşınacağı belirtildi. Bolu’da sağlık hizmeti veren iki önemli hastane binası için deprem güvenliği gerekçesiyle tahliye kararı alındı. Yapılan teknik incelemelerde, kent merkezinde bulunan İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Kalıcı Konutlar’da bulunan İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi binalarının mevcut deprem yönetmeliği standartlarını karşılamadığı belirlendi. Muhtemel deprem riskine karşı hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak amacıyla binaların boşaltılması kararlaştırıldı. Valilik kararı açıkladı Bolu Valiliği tarafından yapılan değerlendirmelere ilişkin bilgilendirme yapıldı. Valilik tarafından, "İlimizde sağlık hizmetlerinin güvenli ve etkin bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla; ilgili kurum ve uzmanlar tarafından sağlık tesislerine yönelik yapısal analizler, risk değerlendirmeleri ve hizmet performans incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan teknik çalışmalarda bazı hastane binalarımızın mevcut fiziki durumları ile hizmet sunum kapasiteleri birlikte değerlendirilmiş olup bu değerlendirmeler neticesinde; hasta ve personel güvenliğini önceleyen, sağlık hizmetlerinin daha güçlü bir altyapı ile sürdürülmesini hedefleyen bir planlama çerçevesinde İzzet Baysal Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren bazı sağlık birimlerimizin birleştirilmesine yönelik karar alınmıştır. Söz konusu karar, kısa vadeli çözümlerden ziyade, uzun vadede ilimizde sağlık hizmetlerinin daha nitelikli, erişilebilir ve dayanıklı bir yapıya kavuşturulmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesinde sunulmakta olan sağlık hizmetleri başta İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı diğer birimlerde verilmeye devam edilecektir. Bu süreçte, sağlık hizmetleri herhangi bir aksaklığa mahal verilmeden, planlı şekilde yürütülecek olup, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi kesintisiz olarak devam edecektir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla süreçle ilgili gelişmeler paylaşılmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi. Taşınma işleminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Köroğlu Ünitesi’nde hazırlıklar başladı. Mevcut binada kapasite artışı ve fiziki şartların iyileştirilmesi amacıyla tadilat çalışmaları yapılacak. Köroğlu Ünitesi’ndeki tadilatların tamamlanmasının ardından önümüzdeki aylarda riskli binaların tamamen boşaltılması ve taşınma sürecinin gerçekleşmesi bekleniyor.
İstanbul Biruni Üniversitesi, YÖK’ün ‘Bilim Kafe’ etkinlikleriyle 6 ilde gençlerle buluştu Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi koordinasyonunda ve Biruni Üniversitesi organizasyonunda yürütülen "Sokakta, Bahçede, Kafede: Bilim Her Yerde!" etkinlikleri kapsamında düzenlenen Bilim Kafe buluşmaları, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde yer alan 6 ilde gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın, üniversitelerde üretilen bilginin toplumda anlaşılır ve erişilebilir hale getirilmesi amacıyla "Bilim Kafe" etkinliklerini başlatmasının ardından Biruni Üniversitesi tarafından çeşitli illerde programlar düzenlendi. Ocak ayının ilk haftasında Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana’da, il milli eğitim müdürlükleriyle iş birliği içinde Bilim Kafe etkinlikleri hayata geçirildi. Lise öğrencilerilerinin katılım gösterdiği etkinlikler, illerde bulunan konferans salonlarında yapıldı Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik "Gençlerde beslenmenin öğrenmeye etkisi", Biruni Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Farmakoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Önal ise "Öğren ve geleceğini şekillendir" başlıklı sunumlar gerçekleştirdi. Sunumlarda bilimsel bilgiler sade ve anlaşılır bir dille aktarılırken, öğrencilerin soruları da yanıtlandı. Etkinlikler, bölgedeki lise öğrencilerinin akademisyenlerle birebir iletişim kurarak bilimle ve üniversite hayatıyla daha yakından tanışmasına katkı sağladı. "Bilim, üniversite içinde sınırlı kalmamalı" Etkinliklerle ilgili değerlendirmede bulunan Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, "Bilimin üniversite içinde sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Yükseköğretim Kurulu’nun öncülüğünde hayata geçirilen ‘Bilim Kafe’ etkinlikleriyle, Biruni Üniversitesi olarak ürettiğimiz bilgiyi toplumla ve özellikle gençlerimizle buluşturmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. "Bilim insana dokunmak için yapılır" Prof. Dr. Fatma Çelik ise gençlerin ilgisinin ve enerjisinin dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bugün dinlemeye hazır, söylenilenleri özümseyebilecek nitelikte bir toplulukla karşılaştık. Paylaştığımız küçük ipuçlarının, bu gençlerin geleceğinde önemli karşılıklar bulacağına inanıyorum. Bilim insana dokunmak için yapılır. Eğer topluma değmiyorsa, o bilim değildir" ifadelerini kullandı. "Üniversiteyi halkla buluşturuyoruz" Doç. Dr. Burak Önal, üniversitenin toplumla buluşmasının önemine dikkat çekerek, "Üniversiteyi, yapılan çalışmaları ve bilimin içeriğini gençlere anlatabilmek çok kıymetli. Bu organizasyonlar sayesinde üniversiteyi halka buluşturuyoruz, kendimizi anlatabiliyoruz. Özellikle lise öğrencilerinde güçlü bir rol model arayışı var. Bu etkinliklerle buna katkı sunduğumuzu düşünüyorum. Öğrencilerden aldığımız geri dönüşler de bunu doğruluyor" dedi. Biruni Üniversitesi, ilerleyen günlerde "Bilim Kafe" etkinliklerinin, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan illerde devam edeceğini duyurdu.