EKONOMİ - 22 Kasım 2016 Salı 11:03

Ordu balık halinde kıyasıya rekabet

A
A
A
Ordu balık halinde kıyasıya rekabet

Karadeniz’in önemli balıkçılık alanlarından biri olan Ordu’da, Kumbaşı Su Ürünleri Hali Mezat Alanı her sabah renkli görüntülere sahne oluyor. Tuttukları balıkları mezat alanında esnafa satan balıkçılar ürünleri pazarlarken kıyasıya rekabet yaşanıyor.

Balıkçılık sektörünün önemli alanlarından biri olan Ordu’da her sabah balıkçılar adeta bir birleri ile yarışıyor. Karadeniz'in çeşitli yerlerinden tutulan balıklar tezgahlara inmek için ilk olarak Altınordu ilçesinde bulunan Kumbaşı Su Ürünleri Hali Mezat Alanı’na getiriliyor. Gece saat 03.00’ten sonra mezat alanına ulaştırılan balıklar alanda bekleyen esnafın beğenisine sunuluyor ve kıyasıya bir rekabet başlıyor. Tuttukları balıkları mezat alanında esnafa satmak isteyen balıkçıların ürünü pazarlarken yaptığı rekabet renkli görüntüler oluşturuyor. Açık arttırma ve buna benzer usullerle satılan balıklar balıkçı esnafı tarafından sofralara ulaştırılmak üzere tezgahlara taşınıyor. Balık azlığında yakınan Ordulu balıkçılar, vatandaşın artan fiyatlara balık azlığı sebebi ile tepki göstermemesini istiyor.

“Balıkçılık eriyip gidiyor”
Uzun yıllardır balıkçılık yapan 40 yaşındaki Ali Güdün, bu yıl balık sezonunun umut vermediğini söyledi. Balıkçılığın gittikçe zorlaştığını ve balıkların azaldığını ifade eden Güdün, “Balıkçılık çok zayıf, fiyatlar çok pahalı. Hamsinin kilosu 15 TL oldu, bu sebeple vatandaş alıp yiyemiyor. Bu gidişle işlerimiz çok zor, Allah bütün balıkçıların yardımcısı olsun devletin bu işe el atması lazım, günden güne balıkçılık eriyip gidiyor. Beş yıl sonra balıkçılık olmayacak gibi geliyor. Her sabah halde bir kargaşa bir curcuna gidiyor ve herkeste heyecan var. Ama bu sezon bu durum olumsuzlaştı bu sezon balık gerçekten çok zayıf. Palamut balıkçının yüzünü güldürdü ancak hamsi de durum çok kötü. Bu şartlar altında bu mesleği yapmak çok zor başka meslekler bulmamız gerekiyor” dedi.

“Palamut çok, hamsi az”
Giresun’da balıkçılık yapan ve Ordu’ya balık almaya gelen balıkçı Sait Yılmaz, sezonunun çok kısır geçtiğini belirtti. Az olması sebebi ile fiyatların yüksel olduğunu dile getiren Yılmaz, beklentilerini balığın artıp, fiyatının düşmesi olduğu ifade etti. Ordulu balıkçı Mustafa Memiş ise sezonun başından bu yana palamut balığının yüz güldürdüğünü vurguladı. Vatandaşın hamsi fiyatlarına tepki göstermemesi gerektiğinin altını çizen Memiş, “Sezon başından bu yana üç aydır palamut satıyoruz. Hamsi yeni yeni çıkmaya ve tezgahlara gelmeye başladı. Sabah saat 4’ten bu yana buradayız, insanlar sesimizi duysun. Çarşıda fiyatlar yüksek diyerek almamazlık yapmasınlar, alsınlar bol bol yesinler. Mutlu olmak istiyorlarsa hamsi şart” diye konuştu. 

Doğan Arzık

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu Dağı ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı: Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bolu’da etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle Abant Gişeleri bağlantı yolunda bir tır kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi aştığı Bolu Dağı güzergahı, ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı. Bolu’da akşam saatlerinde şiddetini artıran yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. TEM Otoyolu’ndan çıkış yapmak isteyen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen bir tır, Abant Gişeleri bağlantı yolunda kayganlaşan zemin nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kazada yaralanan olmazken, tırın kurtarılması için çalışma başlatıldı. Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bölgede aralıksız devam eden yağışla birlikte Türkiye’nin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Bolu Dağı’nda kar kalınlığı 40 santimetreyi aştı. Karayolları ekipleri güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, polis ekipleri de denetimlerini sıklaştırdı. Ağır tonajlı araçlara Bolu Dağı geçişi kapatıldı Yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle D-100 kara yolu Bolu Dağı geçişi, İstanbul ve Ankara yönlerinde ağır tonajlı araçların trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, tır ve kamyonları Elmalık Kavşağı’ndan TEM Otoyolu’na yönlendiriyor. Bölgede kar yağışının etkisini azaltması ve yolun güvenli hale gelmesinin ardından ağır tonajlı araçların geçişine izin verileceği öğrenildi.
Manisa Selendi Belediyespor liderliğe yükseldi Manisa 1. Amatör Küme Alaşehir Grubu’nda mücadele eden Selendi Belediyespor, sahasında ağırladığı grubun lideri Uluderbentspor’u 1-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Geçtiğimiz sezon şanssız bir şekilde Süper Amatör Küme’den 1. Amatör Küme’ye düşen Selendi Belediyespor, yeni sezona yaptığı takviyelerle iddialı başladı. İlk yarıya 4’te 4 yaparak giren Selendi temsilcisi, ilk yarının son maçında averajla aynı puanda lider olarak ağırladığı Uluderbentspor’u yenerek namağlup şekilde ilk yarıyı zirvede tamamladı. Selendi 3 Eylül Şehir Stadı’nda oynanan ve hakemler Yarkın Keseciler, Kadir İnce ve Muhammet Çoban’ın yönettiği karşılaşmayı Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız, Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, Kulüp Başkanı Ömer Karagöz ile çok sayıda Selendili sporsever izledi. Uluderbentspor taraftarları da deplasmanda takımlarını yalnız bırakmadı. Karşılaşmanın 9. dakikasında ani gelişen Selendi atağında sol kanatta topla buluşan Abdülkadir, kalecinin yanından topu ağlara göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla sona erdi. İkinci yarıda Uluderbentspor’un baskılı oyununa rağmen Selendi savunması gole izin vermedi ve karşılaşma Selendi Belediyespor’un 1-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maç sonunda Selendi Belediyesporlu futbolcular galibiyeti taraftarlarıyla birlikte kutladı. Kulüp Başkanı Ömer Karagöz, maç sonrası yaptığı açıklamada, "Bu takım inanmış bir takım. Taraftarlarımızın desteğiyle bugün 3 puanı alarak namağlup liderliğe yükseldik. İnşallah bu yolun sonu şampiyonluk olacak. Biz inandık, oyuncularımız inandı, yöneticilerimiz, başkanımız ve taraftarlarımız inandı. Tek hedefimiz sezon sonunda şampiyonluk" dedi. Karşılaşmanın ardından Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız ve Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, soyunma odasına giderek Selendi Belediyesporlu futbolcuları galibiyetlerinden dolayı tebrik etti.