GÜNDEM - 18 Eylül 2021 Cumartesi 10:55

Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

A
A
A
Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

Tarihi Osmanlı dönemine uzanan simit, günümüzde de vazgeçilmez lezzetlerden birisi olarak tercih ediliyor. Konya'da sabahın ilk saatlerinde ustaların hazırladığı simitler taş fırında pişirilip satışa sunuluyor.

Halk arasında kara fırın simidi olarak bilinen vazgeçilemeyen lezzet, sabahın erken saatlerinde hazırlanmaya başlıyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte hazırlanan hamurlar ustalar tarafından halka haline getirilip pekmezli sıcak suya atılıyor. Bu işlemle birlikte hamurun kızarması ve susamın daha içli olması sağlanıyor. Susamlanan simit halkaları daha sonra pişmesi için tek tek odun ateşindeki fırına sürülüyor.

Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

“Severek yapılan her şey güzeldir zor olsa da severek yapıyorum”

Sabah erken saatlerde fırına gelerek hamuru hazırlayan ve günde yaklaşık 4 bin adet kara simit üretimi yapan 65 yaşındaki usta Nuh Çetingil, mesleğine küçük yaşlarda simit satarak başladığını anlattı. Mesleğini severek yaptığını ifade eden Nuh Çetingil, “16 yaşında köyden geldik. İlk olarak satıcıları gördüm, ben de simit satıcılığına başladım. Satıcılıktan sonra iş yerine girdik. Bir süre servis yaptım, bir süre sonra ustalık için simit yapmaya başladım. Kendimizi kanıtladık, ustalardan bu işi öğrendik. Severek yapılan her şey güzeldir, zor olsa da severek yapıyorum” dedi.

Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

“Bu işlere gençler gelmiyor”

İstihdamın olmadığını söyleyen kara simit ustası Çetingil, “Bizim bu işlere gençler gelmiyor. Şu anda burada gençler yok. Olsa iyi olur, burada usta olur yetişen çocuk olur. Eğitimleri de var, tabii bizim bu iş gece işi olunca da herkes yapmak istemiyor” şeklinde anlattı.

Günün ilk saatlerinde iş yerine gelerek hamuru hazırladığını söyleyen Çetingil, “Hamur kabardıktan sonra tek tek kesiyoruz. Daha sonra pekmezli suya atıyoruz oradan alarak susamlarız. Oradan da fırıncıya gider. Burada herkesin tek tek ayrı işleri var. Pekmeze attığımız hamurlar fırında daha iyi kızarmasını sağlıyor. Eğer pekmezleme olmazsa susamlar yanar, hamur beyaz olarak kalır” şeklinde konuştu.

Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

Fırında simitleri susamlama yapan 42 yaşındaki Osman Koçyiğit de, “Benim buradaki görevim susamlama yapmak. Yaptıktan sonra burada toplayarak fırına atarız. Fırından çıkan simitlerimiz daha sonra servise gider. Ben daha önce iki yıl boyunca simit sattım. Daha sonra fırında çalışmamı istediler ben de değerlendirdim. O gündür bugündür bu işi yapıyoruz. Bizim işin tek zorluğu ise gece kalkmak. Bizim sektörde şuan yetişen bir gencimiz yok” diye konuştu.

Osmanlı'dan günümüze vazgeçilmez lezzet ‘kara fırın simidi’

Fırından her gün sabah simit alan Selahattin Turgut, “Kara simit çocukluğumuzun simidi, lezzeti. Ömrümüz yettiğince simidi almaya devam edeceğiz” dedi.

İbrahim Yetkin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Türkiye şampiyonu güreşçi Kaan Buğra Yüksel ve arkadaşları şehir turu attı Okullar Arası Küçükler Serbest Güreş Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu olan güreşçi 13 yaşındaki Kaan Buğra Yüksel ve madalyalar kazanan arkadaşları Berat Öztürk ile Emirhan Kadir Şehri, döndükleri memleketleri Amasya’nın Taşova ilçesinde araçlarla şehir turu attı. Taşova Belediyesi Spor Kulübü ve Atatürk Ortaokulu güreşçileri Türkiye şampiyonu Kaan Buğra Yüksel, Türkiye üçüncüsü Berat Öztürk ve Türkiye beşincisi Emirhan Kadir Şehri, Edirne’deki şampiyona sonrası döndükleri memleketlerinde okul arkadaşlarının alkışları eşliğinde belediye başkanının makam aracına binerek konvoyla şehit turu atıp başarılarını kutladılar. Pikapla halkı selamlayarak belediye binasına geçen güreşçilere altın hediye eden Taşova Belediye Başkanı Ömer Özalp, “Sporcularımızı bu başarılarından dolayı kendileri başta olmak üzere hocalarımı, ailelerini kutluyorum. Evlatlarımızdan inşallah dünya birinciliği bekliyoruz. Sonuna kadar yanlarında olacağız” dedi. 6. sınıf öğrencisi Türkiye şampiyonu Kaan Buğra Yüksel, “Birinci olmak çok güzel bir duygu. İnşallah daha da çalışıp, daha büyük dereceler yapmayı düşünüyorum” diye konuştu. Berat Öztürk ve Emirhan Kadir Şehri de daha çok çalışacaklarının sözünü verdiler. Antrenör Abdulkadir Duyum, “Sporcularımın böyle bir başarı elde etmesi bizleri çok mutlu etti. İnşallah daha iyi başarılarla, daha iyi yerlerde bu çocuklarımızı göreceğiz. Bundan sonraki hedefimiz büyük yaş gruplarında sporcularımızı şampiyon olup milli takıma katmak. Sonrasında Avrupa, dünya şampiyonalarına kadar başarı elde etmek ve madalya kazanmak” şeklinde konuştu. Beden Eğitimi Öğretmeni Okan Aydın ile Taşova Gençlik Merkezi Müdürü Sercan Şenel ise sporcularıyla gurur duyduklarını söyledi.
Denizli Denizli Büyükşehirli judokalar milli mesaide Denizli Büyükşehir Belediyesi Judo Takımı sporcuları, davet edildikleri Milli Takım kamplarında Büyükler Dünya Judo Şampiyonası ve Gençler Avrupa Judo Kupası’na hazırlanıyor. Denizli’yi ulusal ve uluslararası arenada başarıyla temsil eden Denizli Büyükşehir Belediyespor Judo Takımı sporcuları, davet edildikleri Milli Takım kamplarında Büyükler Dünya Judo Şampiyonası ve Gençler Avrupa Judo Kupası’na hazırlanıyor. Bu kapsamda, Denizli Büyükşehir Belediyespor Judo Takımı sporcusu Sıla Şahbal ve Dilan Çam, 25 Nisan- 18 Mayıs tarihleri arasında Kastamonu’da düzenlenen Paralimpik Judo Milli Takım Kampı’nda partner sporcu olarak çalışmalarını sürdürüyor. Denizli Büyükşehir Belediyespor Judo Takımı sporcusu Reyhan Oğuz ve Ayşenaz Özdemir ise A Milli Takım Kampı’nda, 12-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Büyükler Dünya Judo Şampiyonası’na hazırlanıyor. Büyükşehirli Judoka Mehmet Ali Akıncı da 29 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında Kocaeli’nde davet edildiği Milli Takım Kampı’nın ardından 1-2 Haziran 2024’te Avusturya’nın Graz kentinde düzenlenecek Gençler Avrupa Judo Kupası’na katılacak. Başkan Çavuşoğlu’ndan sporculara başarı dileği Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu Denizli’yi ve Türkiye’yi ulusal ve uluslar arası müsabakalarda temsil edecek Denizli Büyükşehir Belediyesi Judo Takımı sporcularına başarılar dileyerek, karşılaşmalardan güzel sonuçlarla şehre dönmelerini temenni etti.
Erzincan Tarım Müdürlüğü ekipleri, Kemah’ta küpeleme ve aşılama çalışması yaptı Kemah İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipleri mesai mefhumu gözetmeden, zor şartlara meydan okuyarak küçükbaş hayvanlarda küpeleme ve aşılama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hayvan sağlığı ve refahı için her şartta görev başında olan ekipler, çiftçilere ve Erzincan’a katma değer sağlamak, küçükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yayla yayla, mera mera gezerek ağıllarda küpeleme ve aşılama çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalara bizzat katılan Kemah İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Yiğit Kolak, ülke genelinde olduğu gibi Kemah’ta da veteriner sağlık ekiplerinin günün erken saatlerinde çalışmaya başladıklarını söyledi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Yiğit Kolak, “Hayvan sağlığı ve hayvan refahının korunmasının yanı sıra, hastalıkların önlenerek halk sağlığının korunması amacıyla, il genelinde hazırlanan plan, program ve projeleri uygulayarak, hayvan hastalık ve zararlılarına karşı koruyucu hizmetler yürütmeye devam ediyoruz. Ayrıca küpeleme çalışmaları ile yeni doğan hayvanlar kayıt altına alınarak kimliklendirilirken, çiftçilerin de devlet desteklerinden faydalanması sağlanmaktadır. İlçe Müdürlüğü olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği başta olmak üzere yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Hem sahada hem kurumda her türlü ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verebilmek için çalışıyoruz. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun” diye konuştu.