GÜNDEM - 03 Aralık 2019 Salı 10:48

Pastırmada Kayseri mi? Kastamonu mu?

A
A
A
Pastırmada Kayseri mi? Kastamonu mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisine ikram edilen Kastamonu pastırmasını yedikten sonra, “Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu” demesi Kastamonulular tarafından memnuniyetle karşılandı. Kastamonu pastırması, ünlü gurme Vedat Milor’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da tam not almış oldu. Kayserili pastırmacılar ise pastırmanın anavatanının Kayseri olduğunda ısrar ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısının ardından kendisine ikram edilen Kastamonu pastırmasını yedikten sonra, Kayserili olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye takılarak, “Kastamonu pastırması daha iyi” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu” demesi ise Kastamonulular tarafından memnuniyetle karşılandı. Pastırmada Kastamonu’nun lezzetini hiçbir yerin tutamayacağını savunan Kastamonulular, ünlü gurme Vedat Milor’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kastamonu pastırmasının lezzetini tescillediğini söylediler.

“Kastamonu mu, Kayseri mi? tartışması bence neticelenmiş oldu”

Pastırmada Kayseri mi? Kastamonu mu?

Kastamonu pastırmasının uzun yıllardır doğal şartlar altında üretilmesinin lezzetine lezzet kattığını belirten müşterilerden Rıdvan Salcı, şöyle konuştu: “Kastamonu pastırmasının en büyük özelliği asırlardır aynı özellikte yani doğal şartlarda yapılmasıdır. Ilgaz Dağının eteklerindeki yaylalarda otlatılan hayvanların çok büyük katkısı bulunuyor. Aynı zamanda şuanda Taşköprü sarımsağı, Dünya’nın en kaliteli sarımsağıdır, çemenlerde de Taşköprü sarımsağı kullanılıyor”

Kastamonu mu, Kayseri mi tartışmasının kendilerince neticelenmiş olduğunu söyleyen Rıdvan Salcı, “Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Kastamonu pastırmasını övmesi, bizi çok gururlandırdı. Zaten daha önce de bunu dile getirmişti, biz Kastamonulular olarak bunu biliyorduk. Bundan da onur duyduk. Teşekkür ediyoruz kendisine. Reis-i Cumhurun'da Kastamonu pastırmasını bu şekilde övmesi bizleri çok onurlandırdı. Yanılmıyorsam Kastamonu mu, Kayseri mi? tartışması da bence neticelenmiş oldu” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın övgüsüne nail olmak bizi şereflendirdi”

Kastamonu pastırmasını doğal şartlar altında yaptıklarını söyleyen Pastırma Üreticisi Turgay Kapucuoğlu ise, “Kastamonulular olarak biz, pastırması doğal şartlar altında yapıyoruz. Tamamen hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal şartlarda hava ile temas ettirerek kurutuyoruz. Hiçbir ısıl işlem görmeden fermantasyon halinde yapıyoruz pastırmayı. Ürünlerimizde bizim genelde bölgemize ait danalarımızın sırt kısımlarını kullandığımız için lezzeti de Taşköprü sarımsağının çemene vermiş olduğu lezzetle birleşince değişik bir tat ortaya koyuyor. Bu da tabii ki Kayseri pastırmasının bir tık daha önüne geçmesine neden oluyor. Cumhurbaşkanımızın övgüsüne nail olmak bizi çok şereflendirdi. Kendisiyle gurur duyduk, teşekkür ediyoruz Cumhurbaşkanımıza. Kastamonu pastırması tabii ki her zaman bir numaradır. Herkes bunu böyle bilsin” diye konuştu.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın pastırmamızı övmesi bizim için gurur kaynağıdır”

Pastırma üreticisi Fatih Karaosmanoğlu da, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Kayseri pastırmasını da tatmıştır, Kastamonu pastırmasından da yemiştir. Her iki pastırmayı tattıktan sonra kendisi de tabii ki de doğal olarak lezzet değerlendirmesini yapıp Kastamonu pastırmasının ön plana çıktığını söylemiştir. Pastırmamızın tadına baktıktan sonra zaten anlaşılıyor. Doğal imalatla fabrikasyon arasındaki farkı zaten Sayın Cumhurbaşkanımızda diğer vatandaşlarımızda bilir. Artık bizim bir şey söylememize gerek kalmadı. Bizim pastırmamızın doğallığından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımızda tadına bakıp pastırmamızın daha lezzetli olduğunu kendiside söylemiştir. Bu da bizim için bir gurur kaynağı olmuştur” şeklinde konuştu.

KAYSERİLİ PASTIRMACILAR: PASTIRMANIN ANAVATANI KAYSERİ 

Pastırmada Kayseri mi? Kastamonu mu?

Kayserili pastırmacılar, pastırmanın anavatanının Kayseri olduğunu söyledi. Kayseri’de 25 yıldır pastırmacılık yapan esnaf Tolga Korkut, Kayseri’nin havası, suyu ve baharatının pastırmayı daha kaliteli yaptığını ifade ederek, “Kayseri pastırması 1400’lü yıllardan beri şehrimizde yapılan bir üründür. Bu ürün, tüm Türkiye’de nam salmış bir ürün. Kayseri’nin havası, suyu, baharatı bu ürünün kaliteli ve sürdürülebilir bir ürün olması haline getiriyor. 1400’lü yıllardan beri bu işe devam ediliyor. Bu şehre özgü bir şey aslında. Bu damak tadıyla alakalıdır. Biz biraz daha yoğun baharatı severiz, pastırma doğrama şeklimiz farklıdır. Kayseri, pastırması ve sucuğuyla ünlü bir şehirdir" dedi.

12 yıldır pastırmacılık yapan Yasin Güzel ise pastırmanın ana vatanının Kayseri olduğunu dile getirerek, Kastamonu pastırmasıyla çok büyük fark olduğunu iddia etti. Afyon sucuğunun Kayseri sucuğuyla da kıyaslandığını kaydeden Güzel, “Bu yıllardır kıyaslanan bir şey. Afyon’un sucuğuyla da Kayseri’nin sucuğu kıyaslanır. Ama Kastamonu’nun pastırmasıyla Kayseri pastırması arasında çok büyük farklar var. Kastamonu pastırması duman ve ateş isiyle kurutulan bir ettir. Ama Kayseri pastırması ‘pastırma yazı’ dediğimiz ayaz, Erciyes’in soğuğu gibi doğal pişirme yöntemiyle oluşan bir pastırmadır. Arada çok fark vardır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Şiddetli yağış Aksaray’da sele neden oldu Aksaray’da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sele neden oldu. Tarım arazileri sular altında kalırken, taşan Melendiz Çayı park ve kafeleri yıktı. Teyakkuzda olan Aksaray Belediyesi mobil vidanjörlerle müdahale ederek olumsuzluğa geçit vermedi. Aksaray’da gün boyu aralıklarla devam eden yağmur yağışı akşam saatlerinde yerini sağanak yağışa bıraktı. Saatlerce devam eden şiddetli yağış nedeniyle birçok belde ve köyde tarım arazileri sular altında kaldı. Ihlara Vadisi içerisinden geçen Melendiz Çayı taştı, bölgede bulunan turistlik alanlar, park ve bahçeleri sular altında kaldı. Sel, Melendiz Çayı etrafından bulunan birçok kamelyayı da yıktı geçti. İl Jandarma Komutanlığı belde ve köylerde güvenlik önlemleri alırken İl Afet Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri hummalı bir çalışma başlattı. Şehir merkezinde de etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Bazı yollarda su birikintileri oluşurken trafikte de kısmen aksamalar yaşandı. Meteorolojinin uyarısı üzerine hazır kıta halinde teyakkuzda bekleyen Aksaray Belediyesi, 8 ayrı mobil vidanjörler ile şehir genelinde hummalı bir çalıma yaptı. Yollardaki sular çekilerek herhangi bir olumsuzluğa geçit verilmezken, belediye ekipleri ayrıca 2 ayrı binanın bodrum katındaki su basma olayına da müdahale ederek vatandaşlara yardımcı oldu. Şehir genelinde yağış halen devam ederken ekiplerin çalışmaları da aralıksız devam ediyor.
Erzincan Vali Aydoğdu: “Emekçinin gücü, toplumun yüreğidir” Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Emekçinin gücü, toplumun yüreğidir” dedi. Vali Aydoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Alın terinin damlaları, yarının umutlarını yeşertir; emekçinin gücü, toplumun yüreğidir. Bugün, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, alın teri ve emekleriyle büyük ve güçlü Türkiye idealimize katkı sağlayan emekçi kardeşlerimizin günüdür. Bir yandan evlerine helal lokma götürmeye çalışırken aynı zamanda ülkemizin kalkınması ve refahı için çaba sarf eden gayret gösteren tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Her bir çarkın dönüşüyle, her bir makinenin çalışmasıyla, ülkemizin sanayi ve ekonomik yapı taşları daha da sağlamlaşmaktadır. Bugün savunma sanayinden yerli otomotive, ulaşımdan enerji tesislerine, şehir hastanelerinden hayatımızı kolaylaştıran pek çok teknolojik ürün ve alete kadar göğsümüzü kabartan bütün eserlerde işçilerimizin, çalışanlarımızın emekleri ve alın teri vardır. Üreten emek veren ve gayret gösteren işçilerimizin bu özverili çalışmaları sayesinde ülkemiz her alanda daha da güçlü bir konuma ulaşacaktır. Devletimiz, emeğin kıymetini bilen yaklaşımları ve sürekli geliştirdiği politikalarla çalışma hayatını iyileştirmek için kararlı adımlar atmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan reformlar, iş güvenliği ve çalışma şartlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir. İşçi kardeşlerimizin yanında yer almak, onların refahını ve güvenliğini sağlamak, devletimizin önceliklerinden olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, bu özel günün bir bayram havasında geçmesini temenni ediyor, tüm çalışanlarımıza aileleriyle birlikte sağlık, huzur ve bereket dolu bir yaşam diliyorum.”