TEKNOLOJİ - 07 Ocak 2020 Salı 12:58

Prof. Dr Emin Gün Sirer: ”Blockchain konusunda başka ülkelerin yapamadığını yapmamız mümkün”

A
A
A
Prof. Dr Emin Gün Sirer: ”Blockchain konusunda başka ülkelerin yapamadığını yapmamız mümkün”

Blockchain Teknolojisi alanında dünyadaki en yetkin isimlerden biri olan Prof. Dr. Emin Gün Sirer, “Merkez Bankası eğer kartlarını iyi oynarsa ve bu alanda liderlik gösterirse başka dünya ülkelerinin yapamadığını bizim yapmamız gayet mümkün ve kolay” dedi.

Ekim 2008’de tanıtılan eşler arası bir ağ ve veri paylaşmanın güvenli bir yolu olarak nitelendirilen Blockchain teknolojisi, geleceğin teknolojisi ve gücü olarak adlandırılıyor. Özellikle adını bir sanal para sistemi olarak tanınan Bitcoin uygulaması ile birlikte duyuran blockchain için son yıllarda Türkiye de önemli adımlar atmaya başladı. Bu anlamda açılan ve Türkiye’nin ilk ve tek YÖK onaylı Blockchain Araştırma ve Uygulama Merkezi BlockchainIST ile AVA arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Törene, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, finans şirketleri, blockchain yatırımcıları, farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı. Finans ekosistemindeki ve merkeziyetsiz platformlardaki temel problemleri çözmeyi hedefleyen merkeziyetsiz uygulamalar ve değerli varlıklar için geliştirilmiş bir platform olan AVA’nın CEO’su dünyaca ünlü bilgisayar bilimcilerinden Prof. Dr Emin Gün Sirer, düzenlenen imza töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

“Blockchain projelerinde daha hızlı yol alacağız”

BAU Blockchain Araştırma ve Uygulama Merkezi BlockchainIST Center Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdramar, “Blockchain teknolojisinin bitcoin ve eteryumdan itibaren süregelen bir takım yavaşlık, ölçeklenebilirlik gibi problemleri vardı. AVA platformu aslında bütün bunları gidererek bütün bu blockchain projelerinin hızlıca hayata geçirilmesini sağlayan çok hızlı, kolay kullanılabilir ve ölçeklenebilir bir inovasyon hizmeti sunuyor bize. Bu iş birliği sonrasında da biz Türkiye olarak bütün bu projeleri hızlıca hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bünyemizde çıkacak olan bütün projeleri ve aynı şekilde Türkiye’de danışmanlık vermekte olduğumuz firmaların blockchain projelerinin AVA projesinin teknik alt yapısıyla entegrasyonunu sağlayacağız. Bu bize bütün o projelerin daha hızlı performansı yüksek bir şekilde yapılmasını ve bunların çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak. Bu anlamda merkez olarak biz de AVA projesinin yaygınlaşmasını aynı şekilde dünyada kullanım alanlarının artması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Türkiye blockchain teknoloji için önemli adımlar atıyor”

Aynı zamanda blockchain teknolojinin Türkiye’deki gelişimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Bora Erdamar, “Bu teknoloji aslında Türkiye’de çok hızlı ilerliyor. Burada en önemli yavaşlık kaynaklarından bir tanesi merkezi kurumların merkeziyetsiz teknolojileri destekleme konusunda bazen yavaş ve çok temkinli olmasıdır. Türkiye’de ne mutlu ki iki sene öncesine nazaran şuanda pek çok bakanlığın kalkınma planına girmiş şekilde blockchain teknolojilerinin geliştirilmesi için adımlar atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık raporunda Merkez Bankası destekli bir dijital para projesinin hayata geçirilmesi gibi blockchainin önünü çok açan bir planlama da söz konusu. Bu anlamda bizi dünya standartlarında çok daha rekabet edebilecek buradan gelişecek Türkiye’nin ürünlerini dünyada ihraç edebilecek konuma gelebilecek kadar hızla projelerin alt yapısı kuruluyor. Hukuki yapılar düzenlendikçe regülasyonlarla ilgili konular daha hız kazandıkça aynı şekilde biz de bu kalkınmış regülasyonları Türkiye’nin bütün hukuksal yapısını uzman kişiler ve projelerle destekledikçe Türkiye bu anlamda öncü bir ülke olabilecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“10 yıl içerisinde tüm paralar dijitalleşecek”

Prof. Dr. Emin Süer de Türkiye’nin genç nüfusunun fazla ve teknolojiye ilgili olmasında dolayı blockchain konusunda daha da ilerlenebileceğini vurgulayarak, “Bu anlamda öğrencilerin yetişmesi ile birlikte Türkiye’deki yeni kurulacak olan iş kolları için de müthiş bir ayılım olacaktır” ifadelerinde bulundu. Özellikle son zamanlarda blockchain konusunda Türkiye’de planlananları duydukça daha da ümitlendiğini, Merkez Bankası’nın dijital para çıkarma hedefinin bu anlamda çok önemli olduğunu da söyleyen Emin Süer, “Gelecek 10 yıl içerisinde tüm paraların dijital paraya geçeceğinden şüphem yok. Eğer doğru yapılırsa başarılı olacağına en ufak bir şüphem yok. Fakat biz bunu kendimiz geliştirmezsek o zaman başkalarının sistemlerine tabi olmak durumundayız. Biz bugün bir sosyal ağımız olmadığı için nasıl Facebook’a tabi isek nasıl bugün bir arama motorumuz olmadığı için Google’a tabi isek yarın da başka bir blockchain firmasının bize sunduğu, bizi kaydettiği ve kontrol ettiği bir sisteme dahil olmak zorunda kalabiliriz ve bu çok çok kötü olur. Merkez Bankası eğer kartlarını iyi oynarsa bu alanda liderlik göstermesi başka dünya ülkelerinin yapamadığını bizim yapmamız gayet mümkün ve kolay” dedi.

Öte yandan, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde bulunan ve öğrencileri ile yeni nesil teknolojilerinden blockchaini tanıştırmak amaçlı kurulan BlockchainIST AVA ile işbirliği kapsamında master öğrencilerinin tezleri AVA platformunda birer uygulamaya dönüştürülerek, İstanbul Kalkınma Ajansının desteklediği Blockchain Okulundan mezun olan öğrencilerin projelerinin de AVA platformuna aktarılması planlanıyor. Bu projeler AVA platformunun yaygınlaşmasında ve kullanılmasında yardımcı olacağı gibi AVA platformu geliştiricilerinin de bu projelere destek olması öngörülüyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza, ölü olarak bulundu Isparta’da sabah saatlerinden itibaren kayıp olarak aranan lise öğrencisi 16 yaşındaki Feyza Keskin, akşam saatlerinde boş bir binanın önünde hareketsiz halde bulundu. Yapılan incelemede genç kızın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay, Deregümü mevkii Muzaffer Türkeş Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, sabah saatlerinden itibaren kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza Keskin, en son saat 11.30 sıralarında Gölcük Yolu üzerinde bulunan Asri Mezarlık ile Mahrukatçılar Sitesi civarında elektrikli bisikletiyle ilerlerken görüldü. Bu saatten sonra kendisinden haber alınamadı. Ekipler tarafından yürütülen arama çalışmaları sonucunda Keskin, akşam saatlerinde boş bir binanın önünde hareketsiz halde bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde Feyza Keskin’in hayatını kaybettiği belirlendi. Keskin’in cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmak üzere Isparta Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Başımız sağ olsun Konu ile ilişkin Isparta Milli Eğitim Müdürü Recai Ocak taziye mesajı yayınladı. Sosyal üzerinden yapılan açıklamada, ‘‘ Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi 10. sınıf öğrencimiz Feyza Keskin’in ölümü haberini üzüntüyle öğrendim. Öğrencimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza sabır diliyorum. Başımız sağ olsun’’ ifadeleri yer aldı.
İstanbul Yılın ilk hacı adayları İstanbul Havalimanı’ndan kutsal topraklara uğurlandı Diyanet İşleri Başkanlığının "2026 Yılı Hac Organizasyonu" kapsamında çok sayıda hacı adayı, İstanbul Havalimanı’ndan kutsal topraklara uğurlandı. Yılın ilk hacı adayları, hac görevini yerine getirmek üzere İstanbul Havalimanı’ndan uğurlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı ekipleri nezdinde, "2026 Yılı Hac Organizasyonu" kapsamında hareket eden hac kafilesi, kutsal toprakların bulunduğu Suudi Arabistan’a hareket için yola çıktı. Havalimanında yapılan uğurlama programına, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Arif Tevrek’te katıldı. Arnavutköy Yeşil Camii Müezzini Mahmut Abdullah Yılmaz tarafından ilahi okunurken Arnavutköy İlçe Müftüsü Ümit Kartal ise hacı adayları için dua etti. "Bu duygu, çok güzel bir duygu" 11 senelik beklemenin ardından hacca gideceğini belirten Ramazan Kanat, "11 sene oldu. 11 sene sonra Rabbim bizi çağırdı. Biz de Allah’ın izniyle gideceğiz. Oraları ziyaret edeceğiz. Rabbim bütün Müslüman kardeşlerimizin orayı isteyerek, kalben, görmesini nasip etsin. Rabbim, bütün Müslüman kardeşlerimizin birlik ve beraberlik içerisinde olmasını nasip etsin inşallah. Bu duygu, çok güzel bir duygu. Gerçekten bunu yaşamak lazım, anlatmakla olmaz. İnşallah herkes oraya gider, oraları görür. Güzel bir maneviyat yüklenir ve gelir inşallah" diye konuştu. Bir diğer hacı adayı Hayri Parmaksız, 14 senelik bir sürenin ardından gideceğini söyleyerek, "14. senede gidiyorum. Çok mutluyum, çok huzurluyum. İnan ki çok mutlu oldum. Allah gitmeyenlere de nasip etsin. Kelimelerle ifade edemem, çok büyük bir mutluluk. Torunlarımla, evlatlarımla, sevdiklerimle paylaşacağım bu duyguyu" dedi. Bir başka hacı adayı Zübeyre Gören, "16 senedir bekliyorduk, 17. senemizde çıktı. Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Başta ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu. "Ayaklarımız yere basmıyor" Hacca gideceği için mutlu olduğunun altını çizen Himmet Beyler, "15 senedir bekliyoruz. Ayaklarımız yere basmıyor. Rabbime şükürler olsun. Nasip olacak inşallah bakalım. Hanımla beraberim. Bundan daha büyük mutluluk olur mu? Ağlamaktan bir alem olduk, Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşallah" diye konuştu. Hacı adaylarından Emin Türkkan ise, "14 sene oldu. Bu sene Rabbim nasip etti. İlk kafile olarak gidiyoruz. Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Allah bekleyen herkese nasip etsin. Güzel bir duygu. Rabbim; bütün Ümmet-i Muhammed’i kazalardan ve belalardan korusun, bu savaşları dindirsin, hayırlısıyla gidip hacımızı yapıp gelmeyi nasip etsin inşallah" dedi "Biz gençliğimizde yazıldık ama ihtiyarladık" 15 kişilik grup halinde gittiklerini belirten hacı adayı Hamza Çiçek’te, "13 yıldır bekliyoruz. Çok şey düşünüyorum. Allah kabul eder inşallah, gidip gelmeyi sağlıcakla. Duygusallık var, Allah herkese de nasip etsin. Biz gençliğimizde yazıldık ama ihtiyarladık. Bütün İslam alemine dua edeceğiz, Allah dualarımızı o mübarek yerlerde kabul eder inşallah. Eşimizden, dostumuzdan ayrılıyoruz ama tatlı bir ayrılık. Allah, tekrar gelip bu tatlı ayrılığı birleştirmeyi nasip etsin. 15 kişi gidiyoruz. Bir grup halinde yazıldık, grup halinde gidiyoruz. Diyanetle gidiyoruz, Diyanet’i tercih ettik. Devletimizin hizmet eden bir kurumu olduğu için" diye konuştu. Sivaslı hemşerilerini uğurlamaya geldiğini belirten Azimet Kaya, "Sivas Koyulhisar Boyalı Köyü’nden değerli komşularımızı yolcu etmeye geldik. Ben Şişli-Kağıthane güreş ağasıyım. Ayrıca hafız da yetiştiriyorum. Değerli Müftü yardımcımız da konuştu, Allah ondan razı olsun. Devletimizden ve milletimizden razı olsun. Herkese çok teşekkür ederim. Köylülerimin de hayırlı gidip hayırlı gelmelerini istiyorum. Allah kabul etsin, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin" ifadelerine yer verdi.