DÜNYADAN FUTBOL - 13 Eylül 2011 Salı 22:23

Rıza Kayaalp dünya şampiyonu oldu

A
A
A
Rıza Kayaalp dünya şampiyonu oldu

İstanbul'da devam eden Dünya Güreş Şampiyonası'nda 120 kiloda Rıza Kayaalp tarih yazdı.

 

Final maçında daha önce yenildiği Kübalı Lopez'i adeta perişan eden Kayaalp, karşılaşmayı 2-0 kazanarak 23 yaşında ilk dünya şampiyonluğuna ulaştı.


Şampiyonada birbirinden zorlu rakipleri ardı ardına deviren ve yarı final maçında Kazak rakibini yenerek adını finale yazdıran Rıza Kayaalp, daha önce yenildiği Kübalı Lopez'i mindere serdi. Lopez önünde ilk devrede muhteşem bir performans ortaya koyan Rıza, yaptığı kündeyle bir anda 2-0 öne geçti. Bu avantajını periyot sonuna kadar koruyan genç güreşçi, devreyi bu skorla bitirdi.

İkinci devrede rakibini sürekli olarak dışarı iten ve bundan başarılı olan Kayaalp, boyunduruktan teknik yapmak istediğinde rakibinin ayaklarını tutmasıyla Lopez hakemler tarafından 1 puanla cezalandırıldı. Ve bu avantajını maç sonuna kadar devam ettiren Rıza, karşılaşmanın bitimine 30 saniye kala rakibini yere yatırarak zamanı ekonomik olarak kullandı ve devreyi 1-0 önde kapayarak karşılaşmayı 2-0 kazandı ve altın madalyanın sahibi oldu.

 

"HEDEFİM ARTIK LONDRA OLİMPİYATLARI"

 

Şampiyonası'nın ikinci gününde 120 kiloda mindere çıkan ve birbirinden muhteşem maçlar yaparak 23 yaşında dünya şampiyonluğu ünvanını yakalayan Rıza Kayaalp, bu başarıların arkasının geleceğini belirtti.


Dünya şampiyonasına çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve tek rakibinin Kübalı olduğunu ifade eden Rıza Kayaalp, "Çalışmalarımın karşılığını aldığım için çok mutluyum. Kübalıyı yeneceğimi biliyordum. Her şeyden evvel ben daha gencim ve çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdim. Kendime olan güvenim en üst düzeydeydi. Bu güven nitekim maça da yansıdı ve galip gelen taraf ben oldum" diye konuştu.



Kübalı güreşçi ile 2009 yılında karşılaştığını ve dünya şampiyonasında kaybettiğini ifade eden Rıza Kayalp, "2 yıldan bu yana bu fırsatı kolluyordum. Ben yenildiğim bir adama ikinci defa kaybetmem. Nasip bu güneymiş. İstanbul'daki şampiyona için gerçekten çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdim. Hedeflediğim başarıyı gerçekleştirdiğim için çok mutluyum" diyen Kayalap, gelecekle ilgili olarak hedeflerini ise şöyle sıraladı:


"Benimle ilgili beklentiler bu saatten sonra daha da yükseldi. Gelecek sene Londra Olimpiyatları var. Burada da altın madalya kazanmak için bugünden tezi yok çalışmalara başlayacağım. Bu dünya şampiyonluğunun yanına bir olimpiyat şampiyonluğu çok yakışır. Bunun için buradan söz veriyorum. Gelecek sene Londra'da da altın madalya kazanacağım."



"TÜRK HALKINA HEDİYE EDİYORUM*"


Dünya Şampiyonası için salona gelerek kedilerini destekleyen seyircilere minnettar olduğunu belirten Rıza Kayaalp, "Bu altın madalyayı Türk halkına hediye ediyorum" dedi.


Şampiyonanın öncesinde ve şampiyona anında gerek salonu dolduran seyircilere, Ankara Büyükş
ehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden genç güreşçi, "Daha önce iki defa gençlerde dünya şampiyonu olmuştum ama büyüklerde ilk defa bu mutluluğu yaşıyorum. Müthiş bir duygu. Benim bu sonucu almamda başta kulüp başkanımız Melih Gökçek olmak üzere milli takım hocaları ve kulüp antrenörlerine sonsuz teşekkürler" diye konuştu.



AİLESİ YALNIZ BIRAMADI


Kübalı Lopez'i yenerek büyüklerde ilk defa dünya şampiyonluğu ünvanını yakalayan Rıza Kayalap'i bu önemli günde ailesi yalnız bırakmadı. Annesi babasının yanı sıra ikiz kardeşi ve ablası da Sinan Erdem Spor Salonu'na gelerek genç şampiyona destek verdi. Maçtan sonra annesi ve basanını ellerini öpen Rıza Kayalap'in bu hareketi salonu dolduran binlerce seyirci tarafından coşkulu bir şekilde alkışlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Geleceğin rehberleri Ankara’da saha deneyimi kazandı Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ankara Teknik Gezisi gerçekleştirildi. Geleneksel hale gelen gezide öğrenciler Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve II. TBMM Binasını ziyaret ederek Cumhuriyet tarihi, kültürel miras, müzecilik ve rehberlik uygulamalarını yerinde gözlemleme fırsatı buldu. Gezi, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Duygu Yetgin Akgün, Doç. Dr. Aysel Kaya, Arş. Gör. Özgür Koyun ve Arş. Gör. Aslı Bendenay Daşkın’ın rehberliğinde gerçekleştirildi. Anıtkabir ziyaretinde grup, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Tören Meydanı’na ulaştı. Burada devlet törenleri ve mekânın protokol işlevi üzerine gözlemler yapıldı. Ziyaret Atatürk’ün Mozolesi ve müze gezisi ile tamamlandı. Arş. Gör. Özgür Koyun bu güzergâh boyunca Anıtkabir’in mimari kurgusu, sembolik dili ve Cumhuriyet tarihi içindeki yeri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Güzergâh üzerinde belirlenen noktalarda görev alan öğrenciler de önceden hazırladıkları anlatımları grupla paylaşarak uygulamalı biçimde rehberlik becerilerini geliştirdi. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Doç. Dr. Duygu Yetgin Akgün koleksiyonun kronolojik ve coğrafi kurgusu, eserlerin tarihi coğrafya ile ilişkisi ve müzeciliğin bir disiplin olarak alan çalışmalarına katkısı üzerine öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Gezinin her durağında öğrencilerin aktif rol üstlenmesi ve uygulamalı anlatımlar gerçekleştirmesi, rehberlik becerilerinin gelişimine katkı sağladı. Ankara Kalesi ziyareti sonrasında II. TBMM Binasında gerçekleştirilen incelemelerde öğrencilerle bilgi paylaşımı yapıldı. Teknik gezi, sınıf içi öğrenmeyi saha uygulamalarıyla bütünleştirerek öğrenciler için gerçek bir deneyim ortamı sağladı.
Ankara Avrupa Komisyonu’nun Akdeniz Komiseri Suica, Türkiye’yi ziyaret edecek Avrupa Komisyonu’nun Akdeniz Komiseri Dubravka Suica, Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Görüşmelerde Türkiye-AB ilişkileri, üyelik süreci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi ve güvenlik iş birliği başlıklarının ele alınması bekleniyor. Avrupa Komisyonu’nun Akdeniz Komiseri Dubravka Suica, 6 Mayıs’ta Türkiye’yi ziyaret edecek. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suica ile gerçekleştireceği görüşmelerde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile bölgesel gelişmeler ele alınacak. Görüşmelerde Fidan’ın Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin Türkiye’nin stratejik hedefi olmayı sürdürdüğünü vurgulaması ve Türkiye-AB ilişkilerinin kapsamlı, kurumsal ve çok katmanlı iş birliği anlayışıyla ilerletilmesine yönelik beklentileri dile getirmesi bekleniyor. Türkiye ile AB arasındaki kurumsal istişare mekanizmalarının yeniden işlerlik kazanmasının önemine dikkat çekmesi öngörülen Bakan Fidan’ın Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ile siyasi, enerji ve ulaştırma alanlarındaki Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının en kısa sürede düzenlenmesi gerektiğini ifade etmesi bekleniyor. Bakan Fidan’ın ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’deki faaliyetlerine yönelik kalan kısıtlamaların kaldırılması, Türkiye Yatırım Platformu’nun faaliyete geçirilmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelerin başlatılması ve Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin tamamlanmasına ilişkin beklentilerin altını çizmesi öngörülüyor. Görüşmelerde Türkiye’nin AB öncülüğündeki güvenlik ve savunma girişimleri ile bölgesel strateji, proje ve programlara dahil edilmesinin gerekliliğinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Bakan Fidan ile Komiser Suica’nın Akdeniz için Birlik Platformu’nun önemini değerlendirmesi ve Akdeniz ile Orta Doğu’daki güncel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunması planlanıyor.
Eskişehir Minik eller mutfakta ilk deneyimini yaşadı Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen "Minik Eller Gastronomi Keşfinde" etkinliği, fakülte mutfağında gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Anadolu Üniversitesi Kreş ve Gündüz Bakımevinden gelen 4 yaş grubu çocuklar, gastronomi alanını yakından tanıma fırsatı bulurken programa Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Özgür Göde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Önçel Güler, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sema Ekincek ile Kreş ve Gündüz Bakımevi öğretmenleri katıldı. Program kapsamında Anadolu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Betül Akdemir ve Gökdeniz Çam tarafından, 4 yaş grubu çocuklara yönelik interaktif bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda gastronominin ne olduğu, bir şefin mutfakta üstlendiği görevler, şef kıyafetlerinin kullanım amacı, mutfakta hijyenin önemi ve temel mutfak kültürü yaş grubuna uygun, eğlenceli ve etkileşimli bir anlatımla aktarıldı. Çocuklar ayrıca fakülte mutfağını dolaşarak mutfak araçlarını, şef kıyafetlerini ve yiyecek-içecek dünyasının farklı yönlerini deneyimledi. Göde: "Erken yaşta farkındalık kazandırmayı hedefledik" Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Özgür Göde, çocukların gastronomi kavramıyla erken yaşta tanışmalarını amaçladıklarını belirtti. Göde, etkinliğin çocuklarda yiyecek-içecek kültürüne yönelik merak ve farkındalık oluşturmayı hedeflediğini ifade etti. Ekincek: "Gastronomi eğlenceli bir deneyimle aktarıldı" Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sema Ekincek ise çocukların şefin görevlerini, kıyafetlerini ve mutfağın temel unsurlarını eğlenceli bir deneyimle keşfettiklerini dile getirdi. Program, çocuklara pamuk şeker ikramı ve katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.