EKONOMİ - 22 Nisan 2014 Salı 09:48

Samsun-Sinop doğalgaz boru hattına Kızılırmak engeli

A
A
A
Samsun-Sinop doğalgaz boru hattına Kızılırmak engeli

Samsun Bafra-Sinop Doğalgaz Boru Hattı’nın Kızılırmak Nehri geçişiyle ilgili çalışmaların son aşamasında doğalgaz borusunun nehre çekilişi sırasında halatın kopması çalışmaların durmasına neden oldu.

Samsun'un Bafra ilçesinden Sinop Küçük Sanayi Sitesi'ne kadar olan 112 kilometrelik doğalgaz boru hattını tamamlayacak olan Kızılırmak geçişi sırasında meydana gelen aksilik, çalışmaların ertelenmesine sebep oldu. Kopan çelik halatın yenisi gelene kadar çalışmalara ara verdi.

Bafra Aktekke mevkisinde 270 metrelik Kızılırmak dere yatağında iki aylık yapılan çalışmalar neticesinde betonlanan 370 metrelik doğalgaz borusu yüzdürme yöntemiyle nehir yatağına çektikten sonra dubaları kesilerek borunun kendi ağırlığıyla 9 metre derinlikte nehir yatağına inmesi sağlanacaktı. Bütün hazırlıkların tamamlanmasıyla borunun nehre indirme çalışmaları başladı.

Türkiye’de ilk defa bu kadar uzun bir mesafeye su altından döşenecek olan doğalgaz borusunun nehre çekilişi sırasında çelik halat koptu. Alınan tedbirler nedeniyle her hangi bir olumsuzluk yaşanmazken, kopan çelik halat çalışmaların durmasına neden oldu.
Samsun’dan Sinop’a bağlanan doğalgaz boru hattının da en önemli ayağı olan çalışmalar kopan çelik halat değiştirildikten sonra tekrar yüzdürme yöntemiyle nehre çekilerek, doğalgaz boru hattının da en önemli ayağı tamamlanmış olacak.

Kopan halatın en kısa sürede değiştirilerek boru hattının nehre indirilişinin tamamlayacağını söyleyen şantiye şefi makine mühendisi İrfan Çakır, “Boru hattının nehir geçişinden sonra bir takım çalışmalarımız devam edecektir. Bu çalışmalar sonlanmış olmayacak, yaklaşık iki ay içerisinde biz boru hattının geçici kabulünü yaptırıp gaz vermiş olacağız. Sinop temmuz ayı içerisinde gaz almış olacak” dedi.

AHMET ŞÜKRÜ ULUÇAY

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.