GÜNDEM - 15 Mayıs 2022 Pazar 13:40

SEY Vakfı ‘Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi’ farkındalığını Diyarbakır’da başlattı

A
A
A
SEY Vakfı ‘Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi’ farkındalığını Diyarbakır’da başlattı

Semra Enver Yücel (SEY) Vakfının 'Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi' projesi çerçevesinde "7'den 70'e değişim Hareketi"nin ilk durağı Diyarbakır oldu.

Cinsiyet eşitliğini sahiplenen ve bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlayan SEY Vakfı, 7 bölgede 7 ayrı şehre giderek bu sorunu değerlendirmeye başladı. SEY Vakfının ilk durağı olan Diyarbakır’da Bahçeşehir Koleji Hevsel Kampüsünde Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde, SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İyi Niyet Elçisi ve Oyuncu Songül Öden, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ve Bahçeşehir Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Yavuz Samur’un katıldığı bir etkinlik düzenlendi. Ayrıca, çocuklarda cinsiyet eşitliği farkındalığının oluşması için Türkiye’de bir ilk olan “Basmakalıp” kutu oyunu da ilk defa sahnelendi.

SEY Vakfı ‘Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi’ farkındalığını Diyarbakır’da başlattı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Oyuncu Songül Öden, toplumsal eşitlik mücadelesinin Türkiye ve dünyada sorunların başında geldiğini söyledi. Öden, “Erkek ve kadının çeşitli farklılıkları var sadece ama bu farklılıklar onların zenginliğini oluşturabilir ancak. Fakat bu farklılıklar, güçler dengesinin toplumun küçük bireyi olan ailenin içerisinde çok önemli bir sorun teşkil eder hale geliyor" dedi. SEY Vakfına teşekkür eden Öden, "Ben Diyarbakır doğumluyum. Bu şehirde başlangıç yapmanızı çok kıymetli buluyorum” ifadesini kullandı.

“Kadın sorununu erkek mesele haline getirmesini istiyoruz”

SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel de, kadın sorununu erkek meselesi haline getirmek istediklerini vurgulayarak, “Biz 'Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi'ni geçtiğimiz kasım ayında başlatmıştık. 7 bölgede 7 ayrı şehre gideceğimizi de duyurmuştuk. Bugün de Diyarbakır’da başlıyoruz. Kadın sorununun erkek meselesi haline getirilmesini istiyoruz. O zaman ortaklaşa bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

SEY Vakfı ‘Kadının Sorunu, Erkeğin Meselesi’ farkındalığını Diyarbakır’da başlattı

Türkiye’de bir ilk

'Basmakalıp' oyunu ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Yavuz Samur ise, “Oyunumuzun adı, 'Basmakalıp' oyunu, cinsiyet eşitsizliği bağlamında sahip olduğumuz bazı basmakalıpları yıkmak üzere tasarlandı bu oyun. İçerisinde 50’den fazla kart var. Bunlar da sahip olduğumuz cinsiyet eşitsizliği basmakalıpları üzerine kurulu. Kartların üzerinde gerek iş, gerekse ev içi hayatta sahip olduğumuz bazı basmakalıpları içeriyor” şeklinde konuştu.

Murat Başal
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.