DÜNYA - 20 Nisan 2023 Perşembe 17:45

SpaceX’in Starship roketi kalkıştan 4 dakika sonrası patladı

A
A
A
SpaceX’in Starship roketi kalkıştan 4 dakika sonrası patladı

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Ay ve Mars'a insan ve kargo taşıma hedefiyle geliştirdiği en güçlü uzay roketi Starship kalkıştan 4 dakika sonra patladı.

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in, Ay ve Mars'a kargo ve insan taşımak amacıyla geliştirilen uzay aracı Starship'in 17 Nisan’da ertelenen test uçuşu bugün yapıldı. Starship, dünyanın en güçlü roketi Super Heavy ile yerel saatle 08.34'te ABD'nin Texas eyaletindeki SpaceX Starbase Üssü'nden mürettebatsız olarak fırlatıldı. Başarılı şekilde kalkış yapan Starship, fırlatmadan 4 dakika sonra havada infilak etti.
Starship uzay aracı ve Super Heavy roketinin ilk yörünge uçuş testinin yaklaşık 90 dakika sürmesi ve Hawaii yakınlarında Pasifik Okyanusu'na inmesi planlanıyordu.
SpaceX’in sahibi Elon Musk, patlamanın ardından yaptığı açıklamada, SpaceX ekibini tebrik ederek, birkaç ay içinde yapılacak olan bir sonraki test uçuşu için çok şey öğrendiğini aktardı.

“Bugünkü test Starship'in güvenilirliğini artırmamıza yardımcı olacak”
SpaceX tarafından yapılan açıklamada ise, “Ekipler verileri incelemeye ve bir sonraki uçuş testimiz için çalışmaya devam edecek. Bunun gibi bir testte başarı öğrendiklerimiz ile sağlanır. SpaceX yaşamı çok gezegenli hale getirmeye çalışırken, bugünkü test Starship'in güvenilirliğini artırmamıza yardımcı olacak. Starship'in heyecan verici ilk uçuş testi için tüm SpaceX ekibini tebrik ediyoruz” denildi.

Fırlatma ertelenmişti
Starship'i yörüngeye göndermek üzere 17 Nisan'da yapılması planlanan fırlatma teknik arıza nedeniyle ertelenmişti. Güç aldığı Super Heavy roketi ile birlikte yerel saatle 08.20'de ABD'nin Texas eyaletindeki SpaceX Starbase Üssü'nden yörüngeye gönderilmesi hedeflenen Starship uzay aracı, ilk yörünge testine başlayamamıştı. Musk yaptığı açıklamada, bir basınç valfinin donmuş gibi göründüğünü belirtmiş, fırlatmayı birkaç gün sonra yeniden deneyeceklerini duyurmuştu.

Dünyanın en güçlü roketi
Super Heavy roketi ile birlikte 120 metre uzunluğa sahip olan ve yeniden kullanılabilirlik özelliği ile öne çıkan Starship, NASA'nın en güçlü roketi Artemis'in iki katına yakın itme gücüne sahip olduğu için dünyanın en güçlü roketi unvanına sahip.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu Dağı ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı: Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bolu’da etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle Abant Gişeleri bağlantı yolunda bir tır kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi aştığı Bolu Dağı güzergahı, ağır tonajlı araçların geçişine kapatıldı. Bolu’da akşam saatlerinde şiddetini artıran yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. TEM Otoyolu’ndan çıkış yapmak isteyen sürücüsünün ismi öğrenilemeyen bir tır, Abant Gişeleri bağlantı yolunda kayganlaşan zemin nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole kaydı. Kazada yaralanan olmazken, tırın kurtarılması için çalışma başlatıldı. Kar kalınlığı 40 santimetreyi geçti Bölgede aralıksız devam eden yağışla birlikte Türkiye’nin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Bolu Dağı’nda kar kalınlığı 40 santimetreyi aştı. Karayolları ekipleri güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, polis ekipleri de denetimlerini sıklaştırdı. Ağır tonajlı araçlara Bolu Dağı geçişi kapatıldı Yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle D-100 kara yolu Bolu Dağı geçişi, İstanbul ve Ankara yönlerinde ağır tonajlı araçların trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, tır ve kamyonları Elmalık Kavşağı’ndan TEM Otoyolu’na yönlendiriyor. Bölgede kar yağışının etkisini azaltması ve yolun güvenli hale gelmesinin ardından ağır tonajlı araçların geçişine izin verileceği öğrenildi.
Manisa Selendi Belediyespor liderliğe yükseldi Manisa 1. Amatör Küme Alaşehir Grubu’nda mücadele eden Selendi Belediyespor, sahasında ağırladığı grubun lideri Uluderbentspor’u 1-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Geçtiğimiz sezon şanssız bir şekilde Süper Amatör Küme’den 1. Amatör Küme’ye düşen Selendi Belediyespor, yeni sezona yaptığı takviyelerle iddialı başladı. İlk yarıya 4’te 4 yaparak giren Selendi temsilcisi, ilk yarının son maçında averajla aynı puanda lider olarak ağırladığı Uluderbentspor’u yenerek namağlup şekilde ilk yarıyı zirvede tamamladı. Selendi 3 Eylül Şehir Stadı’nda oynanan ve hakemler Yarkın Keseciler, Kadir İnce ve Muhammet Çoban’ın yönettiği karşılaşmayı Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız, Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, Kulüp Başkanı Ömer Karagöz ile çok sayıda Selendili sporsever izledi. Uluderbentspor taraftarları da deplasmanda takımlarını yalnız bırakmadı. Karşılaşmanın 9. dakikasında ani gelişen Selendi atağında sol kanatta topla buluşan Abdülkadir, kalecinin yanından topu ağlara göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla sona erdi. İkinci yarıda Uluderbentspor’un baskılı oyununa rağmen Selendi savunması gole izin vermedi ve karşılaşma Selendi Belediyespor’un 1-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı. Maç sonunda Selendi Belediyesporlu futbolcular galibiyeti taraftarlarıyla birlikte kutladı. Kulüp Başkanı Ömer Karagöz, maç sonrası yaptığı açıklamada, "Bu takım inanmış bir takım. Taraftarlarımızın desteğiyle bugün 3 puanı alarak namağlup liderliğe yükseldik. İnşallah bu yolun sonu şampiyonluk olacak. Biz inandık, oyuncularımız inandı, yöneticilerimiz, başkanımız ve taraftarlarımız inandı. Tek hedefimiz sezon sonunda şampiyonluk" dedi. Karşılaşmanın ardından Selendi Kaymakamı Mücahit Enes Yıldız ve Selendi Belediye Başkanı Murat Daban, soyunma odasına giderek Selendi Belediyesporlu futbolcuları galibiyetlerinden dolayı tebrik etti.