GÜNDEM - 22 Ağustos 2014 Cuma 09:40

Tunceli’de dağ sarımsağı tarlada yetiştiriliyor

A
A
A
Tunceli’de dağ sarımsağı tarlada yetiştiriliyor

Bilimsel adı Allium Tuncelianum olan ve sadece Tunceli bölgesinde yetişen endemik bir tür olan dağ sarımsağı, hazırlanan projelerle tarla koşullarında yetiştirilmeye başlandı.

Tunceli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında bugüne kadar başta Ovacık ilçesinde olmak üzere 50 üreticinin tarla koşullarında dağ sarımsağını üretmesi sağlandı. Tunceli Sarımsağının Korunması, Geliştirilmesi ve Üretiminin Arttırılması isimli projeyle hem dağ sarımsağın bilinçsizce toplanarak neslinin tükenmesinin önüne geçilmesi hem de tarla koşullarında üretimini sağlayarak vatandaşlara ekonomik katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Proje kapsamında Ovacık ilçesinde iki yıldan bu yana tarla koşullarında dağ sarımsağı yetiştiren Ahmet Kıl isimli vatandaşın sarımsak hasadına İlçe Kaymakamı İsmail Özkan, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ile vatandaşlar katıldı. Hasat gününde konuşan Ovacık Kaymakamı İsmail Özkan, dağ sarımsağının Munzur’un özellikle de Ovacık ilçesinin en önemli endemik bitki türlerinden olduğunu belirterek, "Bizler, bu türün dağdan aşırı toplanması sonucunda tükenmesi veya azalmasının önüne geçmek için böyle bir proje gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımızla tarla ortamında ama doğal tadıyla, o besin değerleriyle üretilmesinin önünü açıyoruz. Vatandaşlarımız da son derece ilgililer. Devlet vatandaş işbirliğiyle Ovacık’a, Munzur’a has bu türü organik şekilde Türkiye pazarına sunmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki bu çalışma kısa bir sürede meyvesini verecektir" dedi.

Proje hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ise 2011 yılında bu yana Tunceli sarımsağının markalaşması ve patenti için çalışma yürüttüklerini kaydederek, "Bütün bunları başarabildik. Sonrasında ise, toplamda 354 bin lira maliyetle 50 üreticimizle girdi, işçilik proje kapsamında olmak üzere sarımsak üretimi gerçekleştirdik. Projeyle amacımız sadece Tunceli sarımsağını korumak değil aynı zamanda üreticimizi tarla koşullarında da üretime alıştırmak. Bu projeyle köylerinden göç etmiş vatandaşlarımızın tekrar köylerine dönerek hem üretim yapmalarını hem de aile ekonomilerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bütün bunların yanı sıra dağdan bilinçsizce toplanan Tunceli Dağ Sarımsağının neslinin önüne geçmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Projenin sürdürüleceğini kaydeden Kaya, "İnşallah önümüzdeki yıl sayın valimizin de desteğiyle iki yıl sürecek organik paketleme tesisini de hayata geçireceğiz. Bunun ihalesini yakın zamanda yapacağız. İlk yıl tesisin inşaatını ikinci yıl ise ekipman kısmını sağlayarak, Tunceli organik sarımsağını paketleyerek gerek Tunceli’ye gerekse de civar illerde satışını sağlayarak vatandaşlara ekonomik bir getiri sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Kaya, dağ sarımsağının yanı sıra Ovacık kuru fasulyesinin de markalaşması ve üretiminin arttırılması konusunda projelerin hayata geçirildiğini de sözlerine ekledi.

İlçede iki yıldan bu yana sarımsak üretimi gerçekleştiren Ahmet Kıl da dağ sarımsağının bilinçsizce toplanmasından yakınarak, "Oysa vatandaşlarımız bunu tarla koşullarında yetiştirerek daha iyi verim alabilirler. Dağı taşı tahrip etmelerine gerek yok" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından hep birlikte dağ sarımsağının hasadı gerçekleştirildi.

Piyasada toptan 20, perakende 30 liradan satılan Tunceli sarımsağı yalnızca Tunceli ili, özellikle Ovacık ilçesi Erzincan sınırında bulunuyor. Yerelde dağ sarımsağı olarak bilinen bu tür, bilimsel literatürde Allium Tuncelianum adıyla tanımlanıyor. Tek dişli başları bulunan Tunceli sarımsağı bin 500 2 bin metre yükseklikte ve çakılların arasında yetişiyor.

ERCAN TOPAÇ 
TUNCELİ 
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Maç öncesi saha kardan temizlendi Muş’ta etkili olan yoğun kar yağışı spor müsabakalarını da olumsuz etkiledi. Kent genelinde günlük yaşamın yanı sıra sportif faaliyetlerde de aksamalar yaşanırken, özellikle amatör lig karşılaşmaları hava şartlarından etkilendi. Kardan kapanan Hasköy futbol sahasında, hafta sonu oynanması beklenen Amatör Küme B Grubu’nda Öz Hasköyspor ile Korkutspor arasında yapılacak karşılaşma öncesi saha zemininin temizlenmesi için çalışma başlatıldı. Hasköy Kaymakamı İsmail Güney, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yusuf Kılıç ile Hasköy Belediye Başkanı Muhlis Cemal Orbay’ın destekleriyle gönderilen kar küreme aracı, yoğun bir çalışma yürüttü. Yapılan çalışmaların ardından stadyumun kısa sürede müsabakaya hazır hale getirilmesinin planlandığı bildirildi. Hava şartlarının elverişli olması durumunda karşılaşmanın planlanan tarihte oynanmasının hedeflendiği ifade edildi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü V. Erhan Demir, saha zemininin ve çimlerin zarar görmemesi için hassas bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Stadyumu cumartesi günü oynanacak maça hazır hale getirmek için çalıştıklarını belirten Demir, "Malûm kış şartlarında olduğumuzdan dolayı Hasköy ilçe stadyumumuz son üç gündür yağan kar yağışından ötürü yaklaşık şu anda 60 cm bir karımız mevcut ve Muş amatör, birinci amatör ligimizde Öz Hasköy Sporumuz yarın itibariyle Korkut sporla bir maçımız var. Biz de gerek kaymakamımız gerek il müdürlüğümüz ve gerekse Hasköy belediye başkanımızın desteğiyle inşallah sahamızı yarın saat 13.00’de başlayacak müsabakaya yetiştirmek için imkanlarımızı seferber ettik. İnşallah yarın saat 13.00’de sahamızı hazır hale getirip ve maçımızı oynatmayı planlıyoruz. Biz il müdürlüğümüzden araç istedik, müdürlüğümüz araç gönderdi lakin kar yüksekliği biraz fazla olduğu için aracı biz tekrar il müdürlüğümüze gönderdik, oradan yeni bir araç gelecek. Araç gelene kadar da Hasköy Belediye Başkanımız Sayın Muhlis Cemal Orbay’ın bize bir araç desteği oldu. Şu anda belediyemizin aracı sahayı temizliyor. İl müdürlüğümüzden gelen araçla beraber inşallah, artık sabaha kadar da olsa, sahamızı hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Sentetik bir zemin olduğu için biraz daha hassas davranmak zorundayız çünkü en küçük bir hata da bile sentetik zeminin, sentetik zeminde oluşabilecek sorunlar sahada büyük dezenformasyonlara neden olur o yüzden biraz daha böyle ince eleyip sık dokuyoruz. Temennimiz o yönde. Biz üzerimize düşeni yaptık inşallah Hasköy Sporlu kardeşlerimiz de üzerlerine düşeni yapar. İnşallah, tabii kazanan centilmenlik olsun ama kazanan taraf da biz olmak istiyoruz" dedi.
Siirt Karla mücadele ekipleri yolları açıyor, hastalara zamanında müdahale yapılıyor Siirt İl Özel İdare ekipleri, karlı yolları açarak sağlık ekiplerinin zamanında hastalara müdahale etmelerini sağlıyor. Pervari ilçesine bağlı Beğendik beldesi Sökmen Mezrası’nda 35 yaşındaki Eyüp Epçeler isimli hasta için ekipler hızla harekete geçti. Yolun açılmasıyla birlikte hasta, ambulansa ulaştırılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Eruh ilçesine bağlı Bilgili köyünde de doğum sancıları başlayan Ruken Karaman isimli hastaya ulaşmak için başlatılan çalışmalar, yoğun kar yağışı ve zorlu arazi koşullarına rağmen yaklaşık 3-3,5 saat sürdü. Yolun ulaşıma açılmasının ardından Karaman, 112 Acil Sağlık ekiplerine teslim edilerek hastaneye sevk edildi. Damdan düşerek yaralanan 9 yaşındaki C.A. isimli çocuk da, karla mücadele ekiplerinin yolu açmasıyla ambulansa ulaştırılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Şirvan ilçesine bağlı Cevizlik köyünde ise hidrosefali hastalığı bulunan 6 yaşındaki çocuk için gelen ihbar üzerine ekipler hızla harekete geçti. Yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan köy yolunda yapılan çalışmalar sonucunda hastaya ulaşıldı. Bölgeye ulaşan 112 Acil Sağlık ekipleri, küçük çocuğu tedavi altına aldı. Karla mücadele ekipleri, ambulansın güvenli şekilde dönüş yapabilmesi için gece saatlerinde de yol açma çalışmalarını sürdürerek ambulansa eşlik ediyor. Siirt İl Özel İdaresi, vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla zorlu şartlara rağmen karla mücadele ve acil durum çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.