TEKNOLOJİ - 27 Şubat 2013 Çarşamba 15:22

"Türkiye karasal dijitale geçecek”

A
A
A
"Türkiye karasal dijitale geçecek”

Radyo Televizyon Üst Kurul (RTÜK) Üyesi Prof. Dr. Hasan Fendoğlu, “2015 yılı itibariyle Türkiye’nin Avrupa Birliğine verdiği bir söz var. Tüm Avrupa karasal dijitale geçiyor. Türkiye de karasal dijitale geçecek” dedi.

CEM ATAKAN - OLCAY DÜZGÜN/KAYSERİ


Radyo Televizyon Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Fendoğlu, “3 Mart 2011 tarihinde yeni yasamız yürürlüğe girdi. Radyo Televizyon Üst Kurulu olarak kanun yürürlüğe girdikten sonra bu kanunun verdiği bir talimat vardı. Bu 1 yıl içerisinde hazırlıklarınızı bitirin ve 2 yıl içerisinde de ihaleyi yapın. Buna göre bütün çalışmalarımızı ve projelerimizi yaptık. Kuruluşlara yeterlilik belgesi verebilmek için müracaatlarını da istedik. Bu şekilde çalışmalarımız var. Ayrıca eksiği olan kuruluşlara 20 gün süre verdik.

Bu 20 gün süre içerisinde kendi eksikliklerini bildirecekler. Eğer eksiklikler giderilirse o zaman yeterlilik belgesi alacaklar ve yeterlilik belgesi aldıktan sonra da ihale tarihi belli olacak. Diyelim ki yani Anadolu’da illere 7’şer tane kontenjan ayrılmış durumda. Bu fazla olunca orada bir sıkıntı olabilir” diye konuştu.

İhale taban fiyatlarının henüz belli olmadığını belirten Fendoğlu, “Alt birimlerimiz çalışıyor. Henüz üst kurula gelmiş bir fiyat durumu yok. Artık taban fiyatlar belli olduktan sonra zaten kamuoyu ile paylaşılacaktır. Şu anda nasıl bir ödeme olacağı konuları üst kurula gelmedi. Üst kuruldan önce tabi birimler hazırlık yapıyorlar, çalışıyorlar ve bunlar üst kurula geliyor. Üst kurul da bunların üzerinde çalışılıyor ve analiz ediliyor. Artık dijital yayına geçilmesi gerekiyor. 2015 yılı itibariyle Türkiye’nin Avrupa Birliğine verdiği bir söz var. Tüm Avrupa karasal dijitale geçiyor. Türkiye de karasal dijitale geçecek. Dolayısıyla Türkiye için bu bir ilerlemedir. Daha parlak daha iyi bir görüntü ile karşı karşıya gelecekler. 2015 yılından sonra iyi bir görsellik olacak” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Jandarmanın alkol kontrolünü kabul etmeyen CHP’li başkan yardımcısı, hastanede de gerginlik çıkarmış Artvin’in CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Soysal’ın, belediyeye ait resmi aracı alkollü kullanırken jandarma ekiplerine yakalanmasının ardından alkol kontrolünü kabul etmeyip hastaneye kan tahlili için götürülünce, hastanedeki görevliler ve jandarmalar ile tartıştığı öğrenildi. Soysal’ın hastanedeki o anlarına ait görüntüler ortaya çıkarken, kendisinden kan alan hemşirenin üzerine yürümek isteyince jandarma ekipleri araya giriyor. Alınan bilgiye göre, Cankurtaran Tüneli içerisinde 22 Şubat günü saat 02.30 sıralarında Artvin Belediyesi’ne ait 08 AC 958 resmi plakalı Volkswagen kamyonetin yalpalayarak ilerlediği gözlendi. Aynı aracın Borçka ilçesi Çifteköprü köyü Cankurtaran Tüneli çıkışında yol şeridini ikiye bölen tabelaya da hafif bir şekilde çarptığının görülmesi üzerine araç şoförünün sağlık sorunu olabileceği düşünülerek jandarma ekipleri tarafından müdahale edildi. Aracın şoför koltuğundan inen CHP’li Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Soysal’ın (42) ayakta duramayacak şekilde alkollü olduğunun görülmesi üzerine jandarma ekipleri tarafından alkol kontrolü yapılmak istendi. Soysal’ın karşı koyarak buna yanaşmaması üzerine Borçka Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı‘ndan alınan talimat doğrultusunda kan testi yapılmak maksadıyla Borçka Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Ahmet Soysal’ın kan testi vermeyi de reddetmesi üzerine Borçka Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı’ndan alınan talimat ile asayiş ekibi ve hastane güvenlikleri ile zor kullanılarak test yapılmak üzere kendisinden kan örneği alındı. O anlara ait hastanedeki kamera görüntüleri ortaya çıkarken, görüntülerde Soysal’ın kendisinden kan alan hemşirenin üzerine yürümek isteyince jandarma ekiplerinin araya girdiği görüldü. Öte yandan, durumu öğrenerek hastaneye gelen CHP’li Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’ın da Sosyal’ı sakinleştirmeye çalıştığı gözlendi. Yaşanan olayın ardından Soysal, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ahmet Soysal hakkında görev başındaki güvenlik güçlerine mukavemet ve alkollü araç kullanmaktan işlem yapılırken, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Ahmet Soysal’ın ehliyetine el konulurken, alkollü araç kullanmaktan da para cezası kesildi.
Artvin Jandarmanın alkol kontrolünü kabul etmeyen CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı Soysal hastanede kan almak istenince gerginlik çıkardı Artvin’in CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Soysal belediyeye ait resmi aracı alkollü kullanırken jandarma ekiplerine yakalanmasının ardından alkol kontrolünü kabul etmeyip hastaneye kan tahlili için götürülünce hastanedeki görevliler ve jandarmalar ile tartışmış. Soysal’ın hastanedeki o anlarına ait görüntüler ortaya çıkarken, kendisinden kan alan hemşirenin üzerine yürümek isteyince jandarma ekipleri araya girmiş. Alınan bilgiye göre, Cankurtaran Tüneli içerisinde geçtiğimiz 22 Şubat günü saat 02.30 sıralarında Artvin Belediyesi’ne ait 08 AC 958 resmi plakalı Volkswagen kamyonetin yalpalayarak seyir ettiği gözlendi. Aynı aracın Borçka ilçesi Çifteköprü köyü Cankurtaran Tüneli çıkışında yol şeridini ikiye bölen tabelaya da hafif bir şekilde çarptığının görülmesi üzerine araç şoförünün sağlık sorunu olabileceği düşünülerek jandarma ekipleri tarafından müdahale edildi. Aracın şoför koltuğundan inen CHP’li Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Soysal’ın (42) ayakta duramayacak şekilde alkollü olduğunun görülmesi üzerine jandarma ekipleri tarafından alkol kontrolü yapılmak istendi. Soysal’ın karşı koyarak buna yanaşmaması üzerine Borçka Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı‘ndan alınan talimat doğrultusunda kan testi yapılmak maksadıyla Borçka Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Ahmet Soysal’ın kan testi vermeyi de reddetmesi üzerine Borçka Nöbetçi Cumhuriyet Savcısından alınan talimat ile asayiş ekibi ve hastane güvenlikleri ile zor kullanılarak test yapılmak üzere kendisinden kan örneği alındı. O anlara ait hastanedeki kamera görüntüleri ortaya çıkarken, görüntülerde kendisinden kan alan hemşirenin üzerine yürümek isteyince jandarma ekipleri araya girdiği görüldü. Yaşanan olayın ardından Soysal, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ahmet Soysal hakkında görev başındaki güvenlik güçlerine mukavemet ve alkollü araç kullanmaktan işlem yapılırken, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Ahmet Soysal’ın ehliyetine el konulurken, alkollü araç kullanmaktan da para cezası kesildi.
İstanbul Uzmandan Ramazan uyarısı: İftarda yapılan bu hata vücudu şoka sokuyor Tuzla Devlet Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Feyzanur Turan, Ramazan ayında yapılan beslenme hatalarına karşı önemli uyarılarda bulundu. Özellikle iftar saatinde yapılan ani ve kontrolsüz yemek tüketiminin metabolik dengeyi bozduğunu belirten Turan, "Uzun süreli açlık sonrası hızlı yemek yemek kan şekerini aniden yükseltir. Bu durum vücutta adeta şok etkisi oluşturur" dedi. Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası doğru ve dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle iftar ve sahurda yapılan hataların sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek vatandaşları bilinçli beslenme konusunda uyarıyor. Tuzla Devlet Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Feyzanur Turan, iftarda aniden ve hızlı yemek yemenin özellikle kan şekerinde dalgalanmalar ve şişkinlik gibi problemlere yol açacağını ifade ederek, iftarı ara vererek 2 aşamada yapmanın önemine dikkat çekti. "İftar metabolizma açısından günün en hassas öğünü" Ramazan’da en kritik öğünün sahur olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Feyzanur Turan, sahurun atlanmasının gün içinde vücudu pek çok noktada zorlayabileceğini dile getirdi. Sahur ve iftar için ideal beslenme modellerini aktaran Turan, şu şekilde konuştu: "Günlük hayatta genellikle az ve sık beslenme modelini öneriyoruz. Ancak Ramazan’da bu süre daha kısıtlı olduğu için almamız gereken enerjiyi bu zaman dilimine göre paylaştırmamız gerekiyor. Bu noktada sahur, kesinlikle günün atlanmaması gereken tek öğünü. Sahuru atlamak gün içinde kan şekeri dalgalanmalarına, uyku haline ve kas kayıplarına sebep olabilir. Sahurda protein, lif ve değerli yağlar açısından zengin bir kahvaltı yapmak güzel bir tercih olacaktır. İftar ise metabolizma açısından günün en hassas öğünü çünkü uzun süreli açlık sonrasında ani ve hızlı yemek yeme kan şekerinin yükselmesine; sindirim problemlerine, şişkinliklere ve bunlardan kaynaklı nefes problemlerine sebebiyet verebilir." İftarı 2 aşamada yapmak ve vücudu dinlendirmek sindirim sistemi açısından çok önemli" İftarın iki aşamada yapılmasının sindirim problemlerinin de önüne geçebileceğini belirten Turan, "İftarı 2 aşamada yapmak önemli. Bir miktar su, zeytin ve hurmayla orucu açtıktan sonra çorba ve salatayla devam etmek iyi bir seçenek. Ardından 5-10 dakikalık bir ara vererek vücudumuzu dinlendirmek de sindirim sistemimize yardımcı olacaktır. İftar süresi boyunca sıvı alımına da özen gösterilmeli fakat iftara sıvı yüklemesiyle başlamamak gerekiyor; bu şişkinliğe neden olabilir. Bunun yerine sıvıyı doğru bir şekilde ve saatlere yayarak almak metabolik denge için şart" dedi. Son olarak kronik rahatsızlığı olan bireylerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini hatırlatan Turan, bazı rahatsızlıklar veya bazı ilaçların uzun süreli açlığa uygun olmayabileceğinin altını çizdi.