ASAYİŞ - 20 Aralık 2018 Perşembe 14:35

Türkiye’nin kışlık sebze üretim merkezinde seralar sular altında kaldı

A
A
A
Türkiye’nin kışlık sebze üretim merkezinde seralar sular altında kaldı

Mersin’in Tarsus ilçesinde etkili olan yağışların sular altında bıraktığı marul, kabak, biber ve patlıcan seraları havadan görüntülendi. Üreticiler seralardaki suları kendi motopompları ile boşaltırken, sular altında kalan sebzeleri de hasat etmeye çalışıyor.

Doğu Akdeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan ve 3 gün süren sağanak yağışlar, Mersin'in Tarsus ilçesinde denize yakın olan Kulak ve Bahşiş mahallelerinde tarla ve seraları sular altında bıraktı. Üreticiler, motopomp ve alt yapı eksikliği nedeniyle her yıl su baskınlarına maruz kalan tarlaları adeta göle dönünce perişan oldu. Marul, kabak, biber ve patlıcan seralarındaki suları kendi motopompları ile tahliye etmeye çalışan üreticiler, bir yardan da su basan seralardaki patlıcanları hasat etmeye çalışıyor. Her yıl bu manzarayla karşılaştıklarını anlatan üreticiler, bölgeye yapılacak 9 dev motopomp yatırımının biran önce bitirilmesini istiyor. 

Üretici Kenan Özmen, kabak, patlıcan, biber ve marulun hasat safhasında sular altında kaldığını belirterek, "Bahşiş Mahallesi'nin nüfusu 3 bin. Bu seralarda 10 bin kişiye iş imkanı sağlanıyor. Burada üretilen kabak ve marul Rusya ve Romanya'ya gönderiliyor, patlıcan ise Irak ve iç piyasaya satılıyor. Yağış ve su baskınından zarar gördüğü için üretici de, tüketici de zarar ediyor. Tüketiciye ürün en pahalı haliyle ulaşıyor. Türkiye'nin kış aylarında tarımsal ihtiyacının yüzde 40’ı bu bölgeden sağlanıyor. Eylül ayında bitmesi gereken 9 adet dev motopomplar tamamlanmadığı için kendi imkanlarımızla suları tahliye etmeye çalışıyoruz ancak yetmiyor. Bu su baskınları her sene yaşanıyor, artık bu çilenin son bulmasını bekliyoruz" dedi.  

Adnan Kulak - Mustafa Yusuf Kantarlı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Yalçın Koşukavak: "Serik maçı bizim için çok kritikti" Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, galibiyetle ayrıldıkları Serik Spor maçının kendileri için çok kritik olduğunu söyledi. Trendyol 1. Lig’in 16. haftasında deplasmanda Ankara Keçiörengücü, deplasmanda Serik Spor’u 3-1 mağlup etti. Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Koşukavak, alınan galibiyetin kendileri için psikolojik açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bu maç bizim için çok kritikti. Biz Van deplasmanında 90+2’de bir gol yedik. Galibiyeti orada kaçırdık. Geçen hafta da Iğdır FK’ya karşı çok güçlü bir oyun oynamamıza rağmen skoru lehimize çeviremedik. Bu sefer Serik deplasmanı bizim için kazanmamız adına çok anlam ifade etmeye başladı. Hafta içi de bir kupa maçı oynadık, 120 dakika. Burası önemliydi" dedi. Rakip Serikspor’un 4 maçlık galibiyet serisiyle geldiğini hatırlatan Koşukavak, maça çıkış stratejilerini detaylandırdı. Serik Spor’un ekonomik problemleri olmasına rağmen ligde iyi bir ivme yakaladığını belirten tecrübeli teknik adam, maç öncesi atmosferin kritik olduğunu dile getirdi. Maç içi stratejilerini açıklayan Koşukavak, planlarının işlediğini söyleyerek, "Oyunu iyi kontrol ettik. Oyunun başında bir pozisyondan penaltı kazandık, 1-0 öne geçince bu sefer rakibimizin daha çok top ayağındayken oynama yetilerinin düşük olduğunu bildiğimiz için biraz daha alanda bekledik. Daha geçiş hücumlarıyla skoru çoğaltmaya çalıştık. Bu planladığımız gibi de oldu" şeklinde konuştu. Teknik Direktör Koşukavak, karşılaşmanın son bölümünde yaşanan düşüşe de dikkat çekti. Oyuna sonradan giren oyuncuların performansının beklediği gibi olmadığını ifade ederek, bu durumun rakibi kendi yarı sahalarında daha fazla görmelerine neden olduğunu söyledi. Maçı 3-1 kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekleyen Koşukavak, "Tabii oyunun son bölümü hakkında bunları söyleyemeyeceğim. Biraz oyunun son bölümünde benç’ten giren oyuncuların biraz performansı iyi olmadığı için rakibi biraz daha kendi alanımızda görmeye başladık. Orada da bir gol buldular. 3-1 kazandık. Mutluyuz. Kazanan takım olmaya devam etmenin yolunu arıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.
Muğla Sinan Paşalı: "Aynı inançla çalışmaya devam edeceğiz" Trendyol 1. Lig’in 16. haftasında Ankara Keçiörengücü’ne karşı alınan mağlubiyetin ardından Serik Spor Teknik Direktörü Sinan Paşalı, dört maçlık galibiyet serisinin son bulmasından dolayı üzgün olduklarını belirtti. Trendyol 1. Lig’in 16. haftasında Serik Spor, konuk ettiği Ankara Keçiörengücü’ne 3-1 mağlup oldu. Müsabaka sonrası düzenlenen basın toplantısında Serik Spor Teknik Direktörü Sinan Paşalı açıklamalarda bulundu. Sözlerine dört maçlık galibiyet serisine vurgu yaparak başlayan Paşalı, "Evet, bu maça kadar dört maçlık çok ciddi bir galibiyet serisiyle gelmiştik. Biz bu maçın çok zor geçeceğini biliyorduk. Keçiörengücü, bulunduğu konum, bulunduğu puan aslında onların takımlarının yeteneğini yansıtmadığını da biliyorduk. Aslında bildiğimiz yerlerden yedik golü. Uzun taç, taç organizasyonları. İlk, penaltı oldu. Penaltı mı, penaltı değil mi hala bilmiyoruz, çok emin olmadığımız bir pozisyon. Attıkları üçüncü golde de bir ofsayt olduğunu düşünüyoruz. Biz de izliyoruz tabletten" diye konuştu. Güçlü bir rakibe karşı mücadele ettiklerini ve puan alma hedeflerine ulaşamadıklarını dile getiren Paşalı, "Biz önümüzdeki maçlara bakacağız, aynı inançla, aynı çalışmayla devam edeceğiz. Rakibimize de bundan sonraki maçlarda başarılar diliyorum ve teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Kütahya Kütahya’da su kanalına düşen karaca kurtarıldı Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Kayaköy’de hayvan severler, Hidroelektrik Santrali’ne su taşıyan kanala düşen karacayı yeraltı tünele girmesine 100 metre kala buz gibi suya girerek kurtardılar. Gediz ilçesine bağlı Kayaköy’de çobanlık yapan Atalay Şengül hayvanlarını otlatmak için bulunduğu Kayaköy Koruluğunda duyduğu sesler üzerine Kayaköy Hidroelektrik Santraline su taşıyan 5 kilometre uzunluğunda ve 2 metre derinliğindeki su kanalına düşmüş olan bir karaca gördü. Çoban Şengül, bunun üzerine abisi Osman Şengül’ü arayıp yardım istedi. Ağabeyi Osman Şengül ve arkadaşı Sezai Peker ile araçlarına atlayıp hızlıca olay yerine geldiler. Yeraltından 900 metre uzunluğunda yeraltı tünele girmesine 100 metre kala karacayı kurtarmak için soğuk hava şartlarına rağmen çoban Atalay Şengül, canını hiçe sayarak kanala girip tünele doğru sürüklenen karacayı yüksek debili su içerisinde yakalayıp kardeşi ve arkadaşının yardımlarıyla karaya çıkardı. Biraz daha gecikmiş olsalardı karacanın büyük ihtimalle tünele sürüklenip hayatını kaybedeceğini söyleyen Atalay Şengül," Yakaladıktan sonra yaptığımız kontrollerde karacanın sadece yeni çıkmakta olan boynuzunda kanal içerisinde sürtünmeden kaynaklı küçük bir yarası olduğunu, bu yaranın önemli bir yara olmadığını görüp tekrardan ait olduğu doğal hayata bıraktık. Karacayı su kanalından çıkarmama yardımcı olan ağabeyime ve arkadaşına çok teşekkür ediyorum. Biz insanlık görevimizi yaptık" dedi.