GENEL - 18 Eylül 2009 Cuma 13:40

Uğur Dündar: Garipoğlu'nunki hukuki masal

A
A
A
Uğur Dündar: Garipoğlu'nunki hukuki masal

Gazeteci Uğur Dündar, Cem Garipoğlu'nun teslim oluş süreciyle ilgili iddialarını inandırıcı bulmadığını söyledi. Dündar; "Deneyimli hukukçuların kaleme aldığı bir senaryo yazılmış" dedi.

-Siz dün gelişmeleri gün boyunca takip ettiniz. Nasıl teslim olduğu veya edildiği, bu işte kimlerin payı olduğuna dair sizin kafanızda bir netlik var mı?

Uğur Dündar: Şu ana kadar teslim oluşu ile ilgili ortaya atılan iddialar hiç inandırıcı değil. Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürü oluşundan sonra özelikle Cem Garipoğlu ailesine yönelik baskının arttırılması, aile bireylerinin tekrar ifadelerinin alınması ve sorgulanması, anlaşıldığı kadarı ile Cem Garipoğlu çevresinde çemberi daraltmış.

Ailede giderek zarar görmeye başlayınca oturulmuş deneyimli hukukçuların kaleme aldığı bir senaryo yazılmış. Bir defa Cem Garipoğlu 197 gündür bir yerde saklanıyor. 17 yaşında bir çocuğun tek başına birileri tarafından alınıp 3 buçuk saatlik bir yolculuktan sonra bilmediği bir yere götürülmesi ondan sonrada 15 günde bir hiç tanımadığı bir kişinin gelip ihtiyaçlarını kapıya bırakıp gitmesi bir nevi hukuki bir masal.

Cem Garipoğlu bu cinayeti işledikten sonra, çevresindekilerin de telkini ile 'saklanayım nasıl olsa Türkiye'nin gündemi sık sık değişiyor, yarın öbür gün başka cinayet ya da katliam ya da başka bir felaket Türkiye'nin gündemi değiştirir ve bende bir şekilde yurtdışına kaçarak bu olaydan yakamı sıyırırım' şeklinde bir düşünceye kapılmış olduğu anlaşılıyor. Ancak burada oyunu bozan birinci faktör baba Süreyya Karabulut’un ısrarla bu cinayetin arka bahçesinin aydınlatılması gerektiği ve Cem’in yakalanmamasının manidar olduğu şeklindeki açıklamaları.

İkincisi medyanın buna verdiği yoğun destek ki bana göre medya son yılların en yararlı yayıncılık örneklerini sergilemiştir. Ve Hüseyin Çapkın gibi faili meçhul cinayetleri aydınlatmakla ünlenmiş dürüst bir emniyet müdürünün getirilmiş olması.

-Yurtdışına çıkıp tekrar Türkiye'ye sokulmuş olma ihtimalini gündemde tutmamız gerekir mi?

Uğur Dündar:
Bu konuda elde bir kanıt tanık belge olmadan böyle bir iddiayı sürdürmek bana göre doğru değil. Ben dün gerek İstanbul Valisi sayın Muammer Güler’e gerek Hüseyin Çapkın’a bunu sordum. Onlar da yurtdışında olduğu şeklindeki söylentilerin bir şehir efsanesi olduğunu değerlendirdiler. Ellerinde 197 günlük sürede yurtdışına gittiğine dair bir bilgi belge olmadığını anlattılar. 197 gün boyunca Cam Garipoğlu’na nasıl bir profesyonel hizmet verildi ki kendisini fiziki ve teknik takip durumundan kurtardı. Emniyetimiz özellikle teknik takip konusunda son yıllarda çok üst düzeyde dosyaları aydınlattı. Anlaşılan Cem teknik takibe imkan verecek hiç bir olanaktan yararlanmamış. Fiziki takibe maruz kalmamak içinde saklandığı yerden çıkmamış.

-20 kişinin yardım ve yataklık ettiği ortaya çıktı.  Emniyet Müdürü Çapkın 'sırada saklayanlar var' dedi. Sizce 20 kişiye ulaşıyor mudur bu sayı?


Uğur Dündar:
Olay artık emniyetten bir ölçüde çıktı. Emniyet faili yakaladı savcılığa teslime etti. Ayrıca 17 yaşında olduğu için suçu işlediği tarihte Cem’i sorgulaması da mümkün değil emniyet müdürlüğünün. Sadece verdiği ifadeyi, savcılığa yansıtmak gibi bir yükümlülükle karşı karşıya emniyet.

NTVMSNBC

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.