DÜNYA - 03 Temmuz 2015 Cuma 18:44

Uygur halkına Çin zulmü Fransa senatosunda

A
A
A
Uygur halkına Çin zulmü Fransa senatosunda

Doğu Türkistan’da yaşayan Uygulara Çin Devleti’nin uyguladığı, işkence ve şiddet Fransa Senatosunda düzenlenen “Uygurların Şuan ki Durumu” adlı konferansa da ele alındı.

Avrupa İşlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Senatör Andre Gattolin başkanlığında düzenlenen konferansa, Fransa’da yaşayan bir grup Uygur Türk’ü ile Çin mezalimine uğrayan Tibet ve Vietnam asıllı vatandaşlar katıldı. Fransa Uygur Derneği’nin girişimiyle düzenlenen konferans, Uygur Milli Marşı okunmasıyla başladı.

Fransız Senatör, Andre Galloit, Konferansın açış konuşmasında, Doğu Türkistan’da Uygur halkına uygulanan baskıların kabul edilemez olduğunu söyledi. Dünyanın sayılı zengin ekonomisine sahip Çin’in başta insan hakları olmak üzere, insanların inanç ve yaşantıları ile kimliklerine saygı göstermesi gerektiğini söyledi. “Mücadelemiz Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur halkının insanca muamele gördüğü günü kadar devam edecek” diyen Fransız Senatör, Tibet ve Vietnam halkına da Uygur halkına benzer baskı ve şiddet uygulanmasının kabul silemeyeceğini bildirdi.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı İsa Dolkun, Ramazan ayının yasak olduğunu belirterek, “Oruç tutmak yasaktır milletin toplanması bile yasaktır. Bundan dolayı da bir sürü olaylar oldu. En son 10 Doğu Türkistan’da 52 kişi Çin hükümeti tarafından sorgusuz bir şekilde idam edildiler, sokaklarda vuruldular. Tek suçu Ramazan, oruç. Hükümete ‘bize böyle yapmayın, dinimize, dilimize, konuşma hakkımızı verin, bize böyle baskı yapmayın’ dediler. Kendi kültürünü yaşamaya, dinine inanmaya fırsat verilmediği için 18 -20 yaşındaki gençler kendilerini kurban etmeye hazır olmuşlardır” dedi.

Bu nedenle 15 günde 6 kez büyük olay yaşandığını kaydeden Dolkun, “Çin halkına değil, hükümetine, polisine jandarmalarına saldırmalar oluyor. Çünkü herkesin evinden en az 1-2 kişi hapistedir, idam ediliyorlar, baskı yapılıyorlar. İnsan gibi kalmak için, hiçbir hakları kalmadığı için böyle karışıklıklar meydana geliyor. Dünya Uygur Kurultayı olarak son 10 yılda büyük işlerle uğraştık. Batıdaki ülkeler Çin görüşmelerinde Uygur bölgesindeki yani Doğu Türkistan’daki olaylar hakkında konuştular. Çin’den Uygur halkına haklarını vermesi gerektiğini ele alan görüşmeler yapıldı. Türkiye’deki gibi halkın Uygurlara sahip çıkacak şekilde bir şey olmadı. BM gibi Avrupa Parlamentosu’ndaki gibi yerlerde dünya Uygurlar Kongresi olarak Doğu Türkistan’daki haksızlığı, soykırımı gündeme getirdik ” ifadesini kullandı.

Dünya Uygur Kurultayı Avrupa Sorumlusu Ümit Hamit bugün gerçekleştirilen toplantının son derece önemli olduğunu kaydederek, “Doğu Türkistan’daki olaylar şiddetleniyor. Çünkü, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı baskı nedeniyle her geçen gün durumlar daha kötüye gidiyor. Böyle bir dönemde Fransa Parlamentosu’nda böyle bir toplantının gerçekleşmesi Uygur davasının uluslararası gündeme gelmesi açısından son derece önemli. Çünkü Fransa, AB’nin ve dünya siyasi platformu çok önemli bir ülke. Fransa parlamentosunda böyle bir toplantının olması Doğu Türkistan sesinin burada gündeme gelmesi, Doğu Türkistan meselesinin uluslararası platformdaki önemli noktasında önemli. Biz buradan Fransa siyasilerine, parlamenterlerine seslenmek istiyoruz. doğu Türkistan’da olan son olaylara ve Doğu Türkistan’da Çinlerin Uygurlara yönelik baskılarına dur demenin zamanı geldi diye düşünüyoruz. Bunun için sadece ekonomik çıkarların ön planda tutularak değil, AB’nin insan haklarına, demokrasisine ve hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak bu meselede tavrını ortaya koymasını istiyoruz.

Fransa Senatosu’nda gerçekleşen konferansa, Fransa Uygur derneği Başkanı Erkin Ablimit, Sinolog ve Çin uzmanı Bayan Holzman, Dünya Uygur Kongresi başkan yardımcısı İsa Dolkun, Fransa’nın Volmar kenti Belediye danışmanlarından Yıldız, Fransa Tibet Öğrenci Derneği Başkanı Namgyal, Parsi Vietnamlılar Derbegi Başkanı Nem, Vietnam Kadın dernekleri başkanı bayan Tranhi, Fransa Aung San Suu kyi derneği Başkanı Martila, UNDL Derneği Başkanı Thoranınth, Fransa’daki Çin Demokrasi Derneği Başkanı Jian ile Fransa Uygur Derneği Genel Sekreteri Denis GRiesmar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Büyük sürgünde hayatını kaybeden Çerkezler dualarla anıldı Çerkezlerin vatanlarından sürgün edilişinin 160. yılında hayatını kaybedenler için Düzce Adige Kültür Derneği tarafından mevlit okutuldu. Çarlık Rusya’sında 1864 tarihinden itibaren Çarın baskılarıyla vatandaşlarından ayrılmak zorunda kaldı. Sürgün yolunda açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle binlerce Çerkez hayatını kaybetti. Büyük sürgünün 160. yılında Düzce Adige Kültür Derneği, sürgün yolunda hayatını kaybedenleri unutmadı. Düzce Belediyesi, Düzce Müftülüğü ile birlikte Sürgün sırasında yaşamını yitiren Çerkezler için mevlit okutuldu. Mevlide Düzce Müftüsü Osman aydın ile Düzce’de yaşayan Çerkezler katıldı. Mevlit sonunda konuşma yapan Müftü Osman Aydın, 160 yıl önce Çerkezlere yaşatılan sürgünde hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Cedidiye Camii’nde okunan mevlit öncesinde açıklama yapan Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin, 160 yıl önce yaşanan dramın acısının halen devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insanoğlu soykırımı hak etmiyor. Bu akşam ölmüş şehitlerimizin mevlidi için toplanmış bulunmaktayız. Sürgün edilişimizin 160. yılı. Bunu içimizde çok hissediyoruz. Unutmayacağız. Çocuklarımıza da bunu unutturmamaya çalışacağız. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insan oğlu soykırımı hak etmiyor.” Büyük sürgünün 160. yılı Düzce’de 24 Mayıs’ta yapılacak etkinliklerle anılacak.
Siirt Siirt 3. Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yarıştı Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya ev hanımları yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya 27 ev hanımı, yöresel yemekler olan "perde pilav", "kitel" ve "dolma" 15 ev hanımı ise yöresel tatlılar olan "aside", "varak keak" ve "imçerket" ile yarıştığı yarışmada birinci, ev hanımı Demet Yüksekli Obay oldu. Programın açılış konuşmasında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Türk mutfağı etkinliği Siirt ve Siirtliler için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik, şu anda 81 vilayetimizde düzenleniyor. Ancak bu etkinlik bence bizim için anlamlı kılan alanlardan birisi şüphesiz bu etkinliğin düzenlenmesinde fikir annesi olan değerli hanımefendi Cumhurbaşkanlığımızın eşi saygı değer hanımefendi Emine Erdoğan’ın Siirtli olması bizim için anlamlı. Siirt yemekleriyle mutfağıyla Türkiye’mizin gerçekten çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Burada 3’üncüsü düzenlenen Türk mutfağı günleriyle bunun altını bir kez daha çizmiş oluyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. Siirt 3. yöresel yemek yarışmasında birinci olan Demet Yüksekli Obay, "Siirt yöresel yemek yarışmasına, yemek tatlı kategorisi olarak katıldım. Yemekte dolma yapmıştık kuru dolma. Tatlıda ise imçerket tatlısı yapmıştık. İkisinde de birinci oldum. Çok mutluyum. Hediyeler ve puanlar için herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Jüri üyesi ve büryan ustası olan Murat Kayaalp ise, "Bugün jüri üyesiydim ve akşamüzeri de yemek yarışması vardı. Birbirinden güzel yemekler vardı. Perde pilav, içli köftemiz ve dolma yemeklerimiz. Biz puanlamaya geçerken inanın ki birbirinden o kadar güzel yemekler yapılmıştı ki, hamaratlı kardeşlerimiz bunları çok güzel yapmışlardı. Puanlamada birbirine yakın puanlama verdik. Hiç kimse birinci gelmedim diye üzülmesi. Neticede bu bir kültür haftasıdır, yemek haftasıdır. O yüzden teselli yani sonuncuya dahi teselli armağanlarımız oluyor. Teşekkür ediyorum" dedi.