SAĞLIK - 28 Ağustos 2015 Cuma 13:40

Vücudumuzdaki renkler hastalık habercisi olabilir!

A
A
A
Vücudumuzdaki renkler hastalık habercisi olabilir!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Nafiz Karagözoğlu insan vücudunda görülen bazı renk değişimlerinin çok önemli rahatsızlıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Karagözoğlu, vücudun hangi renklerde alarm verdiğini ise şöyle sıraladı:
Beyaz:

Albinizm: Konjenital olarak melanin pigmentinin yokluğudur. Normalde derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentidir. Genetik olarak doğumdan itibaren melanin yoksa genel olarak beyaz renkli bir ten rengi olur. Saçlar, kaşlar kirpiklerde beyaz renklidir.

Piebaldism: Doğumsal olarak bedendeki sadece bazı bölgelerin de melanin pigmenti yokluğudur. Çeşitli büyüklüklerde ve bedenin çeşitli bölgelerinde beyaz lekeler şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır.

Vitiligo: Önceden varolan melanin pigmenti, çeşitli nedenlerle daha sonra bölgesel olarak kaybolursa buna Vitiligo denir.

Sarı:

Sarılık: Gerek mikropların neden olduğu gerekse çeşitli nedenlerle karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıklarda cilt rengi artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı bir renk alır.

Turuncu:

Sarılık:Sarılıkların bazı durumlarında turuncuya kaçan bir sarı renk görülebilir.

Karotenemi:Turuncu renkli gıdaların fazla miktarda tüketilmesiyle de cilt rengi turuncuya yakın bir renk olabilir.

Yeşil:

Verdin İkter: Sarılık hastalığı sırasında bilirubin denilen madde belli bir düzeyin üstüne çıktığında, derinin rengi yeşilimsi bir görünüm alır. Buna yeşil sarılık denir.

Kırmızı:

Eritem:Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.

Flushing: Belli bir bölgede oılan aşırı kırmızılık. Yüzde ensede geçici yahut devamlı olarak görülebilir. Alkol lımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında

Kahverengi:

Addison Hastalığı: Derini rengi kahverengi ya da koyu kahverengidir. Böbrek üstü bezlerinin bir hastalığıdır.

Böbrek yetmezliği: Deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hal alır.

Gri-Bronz:

Hemokromatozis:Aşırı demir ve melanin pigmentinin sebep olduğu, deriye metalik bir görünüm veren grimsi-bronz rengin görüldüğü bir hastalıktır.

Siyah:

Melas ikter: Sarılık ta bilirubin düzeyinin aşırı artması sonrası siyahımsı sarılık olabilir.

Mavi-mor:

Kalp-Damar hastalıkları: Özellikle atardamar ve toplardamar kanının karışmasına neden olan hastalıklarda dil, dudak, parmak uçları, ayaklar gibi bedenin uç kısımları mavi-mor renk olur.

Hemoglobin Hastalıkları: Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bölümüdür. Doğumsal veya edinsel bazı hastalıklarda, hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Bu durumlarda siyanoz denilen bedenin mavi-mor renkli olması söz konusu olabilir.

Kalp Yetmezliği: Kalp yetersizliğinde dolaşım bozulduğunda, akciğerlerden oksijenlenmenin azaldığında bedenin rengi hastalığın ağırlık derecesine göre mavi-mor renk alabiir.

KOAH: Oksijenlenmenin bozulduğu hastalıklardan biride Uzun süren tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bu hastalıktada ağırlık derecesine göre deri rengimiz değişebilir. Mavi-mora yakın bir hal alabilir.

Şok: Dolaşım bozulduğunda, tansiyon dediğimiz damar içi dolaşım basıncı yetersiz düzeye geldiğinde beden rengi maviden mor renk tonlarına kadar değişim olabilir.

Vasomotor Bozukluklar: Damar cevabının, yani damar kasılma ve gevşemesinin bozulduğu hastalıklarda da beden rengi mavi-mor renk alabilir.

Travmalar: (klasik Bilgi) Özellikle deri altı yağ dokusu ince, az, zayıf olan bölgeler darbeye maruz kaldığında damar yapılarının bozulması ve cilt altına kanaması sonrası bölgesel mor renk oluşabilir. Yumruk sonrası göz morarması gibi. Ve günlük hayatta mor renkle ilgili olarak en çok bilinen hastalıkta muhtemelen budur.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Armada Praxis Yalıkavakspor, İstanbul deplasmanından galibiyetle döndü Armada Praxis Yalıkavak Spor Kulübü, İstanbul’da oynanan karşılaşmada Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü’nü 25-19 mağlup ederek deplasmandan 2 puanla Bodrum’a döndü. Çamlıca Spor Salonu’nda saat 16.00’da başlayan mücadelede "Denizin Kızları", disiplinli oyun yapısı ve etkili hücum performansıyla sahada üstünlük kurdu. Karşılaşmaya dengeli başlayan iki ekip, ilk yarıda kontrollü bir oyun sergiledi. İlk devre 8-8 eşitlikle tamamlandı. İkinci yarıda oyunun kontrolünü tamamen eline alan Yalıkavak temsilcisi, savunmada sertliğini artırarak hızlı hücumlarla farkı açtı. Özellikle ikinci devrede ortaya koyduğu performansla rakibine üstünlük sağlayan Armada Praxis Yalıkavak Spor, karşılaşmayı 25-19 kazanarak deplasman serisine galibiyetle başladı. Karşılaşmada Yalıkavak ekibinde Gülcan Tügel 8 gol, Ceylan Aydemir 7 gol ve Edanur Burhan 4 gol kaydederek galibiyette önemli rol oynadı. Takım genelinde ise yüksek mücadele gücü ve kolektif oyun anlayışı öne çıktı. Bu sonuçla birlikte Armada Praxis Yalıkavak Spor, üst üste oynayacağı zorlu deplasman serisi öncesinde moral kazanırken ligdeki iddiasını sürdürdü. Armada Praxis Yalıkavak Spor Kulübü Başkanı Emin Palalı, maçın ardından yaptığı açıklamada, "İstanbul deplasmanında alınan bu galibiyet, takımımızın karakterini ve hedeflerine olan inancını bir kez daha ortaya koymuştur. Sahada büyük bir mücadele gösteren tüm sporcularımızı ve teknik ekibimizi yürekten kutluyorum. Sezon boyunca bizlere destek olan taraftarlarımıza, kulübümüzün yanında duran sponsorlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önümüzde zorlu bir deplasman süreci daha var. Aynı kararlılık ve disiplinle yolumuza devam ederek sezonu en iyi şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum" dedi. Armada Praxis Yalıkavak Spor, önümüzdeki haftalarda oynayacağı kritik karşılaşmalarla ligdeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.
Aksaray Aksaray polisinin elinde keser olan adamla imtihanı kamerada Aksaray’da eline geçirdiği keserle kavga ettiği arkadaşının evinin önüne giden şahıs mahalleliye korku dolu anlar yaşattı. Polisin, elinde keser olan adamla imtihanı anbean kameraya yansırken, bir anlık dalgınlıktan faydalanan polis şahsın elindeki keseri aldı. Olay, Hacılar Harmanı Mahallesi 5705 Sokak’ta bir apartmanın önünde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, arkadaşıyla bir konu yüzünden telefonla tartışan ve ismi açıklanmayan adam eline geçirdiği keser ile arkadaşının evinin önüne gitti. Burada kavga ettiği arkadaşının dışarıya çıkması için bağıran şahıs, mahalle sakinlerine de rahatsızlık verirken, apartman sakinleri 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak durumu bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri elinde keser bulunan adama müdahale etti. Adama karşı yoğun bir ikna çabasına giren polis memurları uzun süre şahsın elinden keseri almaya çalıştı. Saatlerce uğraşan polis ekipleri şahsın keseri vermemesi üzerine bir anlık dalgınlığından faydalanarak keseri adamın elinden hızla çekerek aldı. Keserin alınmasıyla bu kez de apartman önünden ayrılmayan şahıs, polis memurlarına ecel teri döktürdü. Uzun uğraşlar sonucu şahıs, polis aracına bindirildikten sonra yakınlarına teslim edildi. Olay anı kameralara yansıdı. Polis ekipleri olayın ardından şahsa kabahatler kanunu çerçevesinde işlem yaptı.