GÜNDEM - 06 Temmuz 2017 Perşembe 09:41

Yaklaşık 200 yaşındaki çam ağacı yıkıldı ama yok olmadı

A
A
A
Yaklaşık 200 yaşındaki çam ağacı yıkıldı ama yok olmadı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Sorkun köyünde yaşanan bir afet sonrası devrilen yaklaşık 200 yıllık olan çam ağacı kesilip yakacak yapılmaktansa piknik alanında sergilenerek fotoğraf meraklılarının ve doğaseverlerin beğenisine sunuldu. Ağaç yaklaşık 30 metre boyu ve 4 metrelik çapı ile yıkılmasına rağmen halen heybetini koruyor.

Türkiye’nin sayılı kanyonlarından birisine sahip Tokalı Kanyonu’nun bulunduğu Akdağ’da 7 önce meydana gelen afet sonrası devrilen yaklaşık 200 yaşındaki çam ağacı duyarlı vatandaşlar sayesinde zamana meydana okumaya devam ediyor. Devrildikten sonra Akdağ’ın hemen yanı başındaki Sorkun köyüne getirilen çam ağacı buradaki mesire alanında yıllardan beridir sergilenerek fotoğraf meraklılarının ve doğaseverlerin beğenisine sunulmaya devam ediyor.

Doğa turizmine katkı sağlamak amacı ile taşınan ve “kasap çamı” adı verilen ağaç her yaştan insanın ilgisini çekiyor. Köylülerin duyarlılığı sayesinde adeta “yıkıldım ama yok olmadım” diyen çam ağacı yaklaşık 30 metre boyu ve 4 metrelik çapı ile asırlara tanıklık eden gövdesi ve yaşı ile halen heybetini korumayı başarıyor. Çam ağacının efsanelere konu olan hikayesini duyanlar ise ağacı yakından görmek için şehir dışından dahi köye akın ediyor.

“Ağacı 2 tane greyder ile buraya getirdik”
Ağacın devrildikten sonra köye getirilmesinin öyküsünü anlatan eski Sorkun Belediye Başkanı İlyas Arısoy, ağaç devrildikten sonra mevcut yerine getirilirken büyük zahmet çektiklerini aktardı. Ağaca sahip çıkarak devrildiği yerde bırakmadığını kaydeden Arısoy, “Bir afat oldu Akdağ’da. Kar yağdı, elektrik telleri koptu, direkler yıkıldı. Bu yanında bu gördüğünüz geçmişi aşağı yukarı 1,5-2 asırlık çam ağacımızda, kasap çamı olarak bildiğimiz bu çam ağacıda devrildi.

Sonra ne yaparız diye düşündük belediye meclisi olarak bunun sorkuna getirilmesi için gerekli irtibatlara kurarak Eskişehir’e biz bunun parasını ödedik ve Sandıklı Taşıyıcılar Kooperatifinin sayesinde bunu buraya getirdik. Ama çok zahmetli oldu. Yeni yolumuzdan getiremedik, eski yolumuzda 2 tane greyder ile beraber öne taraftan greyder yolu açtı geldi, arka taraftan da takviye edildi ve bazı virajlarda uzun olduğu için zorlansak da bu şekilde bunu buraya getirdik biz” diye konuştu.

Ağacın rivayetlere konu olan öyküsü
“Ağaç görenlerin büyük ilgisini çekiyor” diye Arısoy, ağacın rivayetlere konu olan öyküsünü ise şu sözlerle anlattı:
“Vatandaşları ilgilerini çekiyor. Soruyorlar, kaç yaşındadır? Bunun öyküsü ile ilgili tabii bazı rivayetler var yıllar önce yaylada 100-150 sene önce çıkıyorlarmış oraya hayvan kesip kasap çamı, hayvanı asıyorlarmış oraya. Hayvanın diğer kısımlarını parçalıyorlarmış koyun olsun, keçi olsun veya sığır olsun. Bununla ilgili mazisi bildiğim kadarı ile bu var. Bu ağaç rivayetlere göre kasaplar tarafından kullanılıyordu.”

Ağaca özel bir ilaç sürülerek çürümesinin önüne geçildi
Arısoy, ağacın piknik alanına gelen çoluk, çocuk her yaştan insanın büyük ilgisini çektiğini belirterek, özellikle Antalya, Konya ve İzmir’den ağacı görmeyen gelen vatandaşların olduğunu dile getirdi. Ağacı getirdikten sonra korunup sonraki nesillere aktarılması konusunda da bir takım girişimlerde bulunduklarını ifade eden Arısoy, “Ben bu getirdikten sonra Uşak’tan ilacını getirdim ben bunun personelime ilaçlattırdım. Fakat Belediye Başkanlığı bittikten sonra muhtarlık sahip çıkmadı buna. Bu tarihi 150-200 yıllık bir ağaç” dedi.

Bazı sorumsuz kişiler ağacı parçalamaya çalışmış
Yaklaşık 200 yıl boyunca tarihi tanıklık eden ve doğaya meydana okuyan, direnen ağacın bazı sorumsuz kişiler tarafından gövdesinin parçalanmaya çalışılması da dikkatlerden kaçmadı. Çevre sakinleri ağacın koruma altına alınıp sonraki nesillere sağlam bir şekilde bırakılması için de yetkililerden yardım istediklerini kaydetti. 

Ali Bayar - Gökten Ceylan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 18 yaşındaki kızı öldürüp kaza süsü vermişti, tutuklandı Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde boynuna ip bağlı cansız bedeni devrilen kamyonetin altında bulunan 18 yaşındaki genç kızın ölümü ile ilgili gözaltına alınan 5 kişiden 1’i tutuklandı. Olay, pazar günü gece saatlerinde Halıdere eski köy yolu caddesinde meydana geldi. Kamyonetin uçuruma düştüğü ihbarı üzerine bölgeye giden polis ve sağlık ekipleri, kamyonetin altında 18 yaşındaki Rümeysa Meriç Özcan’ın boynuna ip bağlı haldeki cansız bedeniyle karşılaştı. Özcan’ın cansız bedeni, olay yerindeki incelemelerin ardından otopsi için morga kaldırıldı. Hasar gören kamyonet ise çekici yardımıyla bölgeden kaldırıldı. Polis ekipleri, T.A. (22), E.K. (20), Y.A. (20) isimli erkekler ile C.Ç. (20) ve K.N. (17) isimli kızları gözaltına aldı. Rümeysa Meriç Özcan’ın ölümünün ardındaki korkunç gerçek de emniyette ortaya çıktı. Kaza süsü vermiş T.A., E.K., Y.A., C.Ç., K.N. ve Rümeysa Meriç Özcan’ın cumartesi günü akşam saatlerinde buluştukları ve birlikte alkol aldıkları öğrenildi. T.A’nın bir süre sonra Rümeysa Meriç Özcan’ı da yanına alarak kamyonetle Yukarı Hereke bölgesine hareket ettiği, T.A’nın bu ıssız bölgede Rümeysa Meriç Özcan ile cinsel birliktelik yaşamak istediği, genç kızın bunu kabul etmemesi üzerine zanlının korkutmak için kızın boynuna ip bağladığı, ipin bir ucunu da kamyonete bağladığı ve Özcan’ı tartakladığı belirlendi. Rümeysa’nın bu sırada baygınlık geçirdiği, T.A’nın ise genç kızın öldüğünü zannederek cesetten kurtulmak amacıyla hareket ettiği ve kamyonetin el frenini indirmesi neticesinde aracın yaklaşık 100 metrelik uçuruma düştüğü ortaya çıktı. Gözaltına alınan 5 şüpheli, emniyette tamamlanan işlemlerinin ardından Gölcük Adliyesi’ne sevk edildi. T.A. tutuklanırken, E.K., Y.A., C.Ç. ve K.N. savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Bingöl Bingöl’de ‘Sesimin Yankısı’ yarışmasında dereceye girenler belli oldu Bingöl’de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen ‘Sesimin Yankısı’ yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı. Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle Gençlik Hizmetleri Birimi’nin koordinesinde “Sesimin Yankısı” yarışmasının ön elemeleri geçtiğimiz haftalarda yapılmıştı. Bingöl’ün yanı sıra Elazığ, Ağrı, Hakkari, Diyarbakır gibi çevre illerden de başvuruların yapıldığı yarışmada 12 kişi finale kaldı. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen final gecesinde, finalistler sahnede şarkılarını söyledi. Müzik öğretmenleri Yunus Elhazar, Fatma Polatoğlu, Almila Ulusoy ve Bahar Zorlu’nun jüri olarak görev aldığı yarışmada iki kategoride dereceye girenler belli oldu. İki kategoride dereceye girenler açıklandı Halk müziği kategorisinde Hamza Can birinci, Nurullah Dalga ikinci ve Baver Sarıtağ üçüncü oldu. Popüler müzik kategorisinde ise Şiyar Bayin birinci, Muhammed Tuma ikinci ve Ramazan Kaya üçüncü oldu. Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserlerin seslendirildiği yarışmada, dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı. Projenin Bingöl’de ilk defa yapıldığını belirten Gençlik Hizmetleri Birimi Müdürü Yunus Bulmuş, “Havası, suyu ve insanıyla güzel şehrimizin ilk ses yarışması olma özelliğini taşıyan Sesimin Yankısı ödüllü ses yarışması yaklaşık 3 aydır uğraş verdiğimiz bir projedir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzce hayata geçirilen projemizin paydaşı İl Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Projemizin amacı, gençlerimizin birbirleriyle olan iletişim dilini en üst seviyeye taşımak, yeni arkadaş ortamıyla müzik alanında yeni fikirleri ve projelerin devamını sağlamak” dedi. Yarışmada dereceye girenlere plaketleri ve ödülleri takdim edildi. Geceye vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi final serisinde Beşiktaş 1-0 öne geçti 2023-2024 Hentbol Erkekler Süper Ligi Play-off Final Serisi ilk maçında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni 37-36’lık skorla yenen Beşiktaş seride 1-0 öne geçti. Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısını Beşiktaş 16-13 önde kapatırken, müsabakayı da 37-36’lık skorla kazandı. Siyah-beyazlılar bu sonuçla seride 1-0 öne geçti. Final serisi ikinci maçı 22 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’de yine Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanacak. Kadınlar Süper Ligi’nde Konyaaltı Belediyesi üçüncü oldu 2023-2024 sezonu Kadınlar Süper Ligi Sıralama Etabı Üçüncülük serisinde bugün oynanan maçı kazanarak rakibi Kastamonu Belediyesi’ne karşı 2-0’lık üstünlük sağlayan Konyaaltı Belediyesi, Kadınlar Süper Ligi’ni üçüncü olarak tamamladı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Mavi Salon’da bugün oynanan maçta Konyaaltı Belediyesi, Kastamonu Belediyesi’ni 43-39 yendi ve seride 2-0 yaparak lig üçüncüsü oldu. Müsabaka sonrasında yapılan tören ile Konyaaltı Belediyesi’ne plaket ve madalyaları THF Asbaşkanı Ediz Erkovan ve THF Genel Koordinatörü Zeki Pehlivan takdim etti. Kadınlar Süper Ligi’nde 5/6 Sıralama serisinde bugün oynanan maçta ise Görele Belediyesi, Bursa BBSK’yı 33-32’lik skor ile mağlup ederek seride durumu 1-1 yaptı. Serinin galibi üçüncü maçta belirlenecek. Galip olan takım Kastamonu Belediyesi ile lig dördüncülüğü için karşılaşacak. Serinin mağlubu ise ligi altıncı sırada tamamlayacak. Sıralama Etabı’nda bugün oynanan yedincilik serisi maçında ise Üsküdar Belediyesi, İzmir BBSK’yı 41-35 yenerek seride 2-0’lık üstünlük yakaladı ve Kadınlar Süper Ligi’ni yedinci sırada tamamladı.