GENEL - 01 Temmuz 2010 Perşembe 15:40

"Yürüyen Kale"lerin üretimi başladı

A
A
A
"Yürüyen Kale"lerin üretimi başladı

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2009 yılının Mart ayında ihalesi yapılan bin 859 adetlik askeri araç üretim ihalesini alan BMC, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılacak askeri araçların üretimine başladı.

İLKER UYAR
MANİSA

BMC'nin Pınarbaşı Tesislerinde üretilen araçlar geçtiğimiz haftalarda firmanın Turgutlu Organize Sanayi Bölgesindeki test parkurunda denenmeye başlandı. Tatbikatı aratmayan testlerde araçların üstün performansları dikkatlerden kaçmadı. Araçların tamamının 2011 yılının Ekim ayına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceği öğrenildi. Her ay belirli sürelerde Turgutlu'da test edilen askeri araçlar, özel olarak hazırlanan yüzde 100-70-60 ve 30 eğim tırmanma parkurları, 100 santime kadar su havuzundan geçme ve yüzde 30 yan eğim parkurlarından oldukça kolay geçiyor.

Yerli bir firma olan BMC'nin ürettiği araçlarda kullanılan malzemelerin yüzde 70'nin de yerli olması, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki başarısını göz önüne seriyor. Şuana kadar, bin 859 askeri araçtan 124 adedinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimatının yapıldığı ve aylık düzenli olarak teslimatların gerçekleştirileceği öğrenildi.

BMC Tarafından Pınarbaşı Tesislerinde üretilen Turgutlu'da gerekli testleri yapılan araçlar içerisinde 2.5 ton 4x4 taktik tekerlekli personel ve yük taşıma aracı, 5 ton 4x4 yük taşıma aracı, 10 ton 6x6 yük taşıma aracı, ve "Yürüyen Kale" olarak nitelendirilen mayına karşı korumalı araçların olduğu açıklandı.

YÜRÜYEN KALE 

BMC, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için NATO standartlarında üretilen en önemli araç olarak, 'Yürüyen Kale' olarak adlandırılan mayına dayanıklı zırhlı araçlar gösteriliyor. Araçlar, balistik tehditlere ve mayına karşı yüksek koruma özelliği ile dikkat çekiyor. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkililerinin, araçların performanslarını yakından görmek için Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'ne geldikleri öğrenildi. 

BMC'nin resmi internet sitesinde konuyla ilgili, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Türk Savunma Sanayisini kurmak için en büyük temeli atmış olmasıdır. BMC, yüzde 100 milli ve Türk firması olması nedeniyle artık Türk Silahlı Kuvvetleri dışa bağımlı olmaktan kurtulacak, ambargolardan etkilenmeyecek, sınırsız operasyonel kullanım hakkını elde edecek, üçüncü ülkelere satış ve pazarlamada hiçbir sınırlamaya tabi olmayacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri bunun dışında geleceğe yönelik olarak ihtiyaç duyacağı yeni araçları da BMC'ye tasarlatarak geliştirme ve ürettirme imkanını sağlamış olacaktır. Bu, Türk savunma sanayisinin kurulması için atılmış tarihi bir adımdır" denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.