SAĞLIK - 29 Nisan 2022 Cuma 13:04

Pendik’te balonlar, primer immün yetmezliğine farkındalık oluşturmak için gökyüzüne bırakıldı

A
A
A
Pendik’te balonlar, primer immün yetmezliğine farkındalık oluşturmak için gökyüzüne bırakıldı

Pendik’te primer immün yetmezliğine farkındalık oluşturmak için gökyüzüne balonlar bırakıldı.

Pendik’te primer immün yetmezliğine farkındalık oluşturmak için gökyüzüne balonlar bırakıldı. Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası çerçevesinde, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktorlar ve hasta yakınlarının katılımıyla etkinlik düzenlendi.



Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalının düzenlediği etkinlik ile, 22-29 Nisan Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası kutlandı. Kutlamada klinik doktorları, hasta ve hasta yakınları tarafından balonlar gökyüzüne bırakılarak farkındalık oluşturuldu.



Düzenlenen Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası etkinliğinde, hastalığa dikkat çekmek ve erken tanı ve tedavinin önemini anlatmak amacıyla hastanenin konferans salonunda sunum da gerçekleştirildi.



“500 farklı primer immün yetmezlik hastalığı var”


Pediatrik Alerjik ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Safa Barış, günümüzde 500 farklı Primer İmmün Yetmezlik hastalığının olduğunu, dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin bu hastalıkları taşıdığının tahmin edildiğini ve Türkiye’de bu hastalığın sıklığının çok daha fazla olduğunu belirterek, "Bunun temel nedeni hastalıkların genetik kalıtım göstermesidir. Ne yazık ki yüzde 70 veya yüzde 80’ine yetersiz bilgi nedeniyle tanı konulamamaktadır. Farkındalık haftası ile erken tanı ve tedavi çok önemli. Tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de 22-29 Nisan haftası Primer İmmün farkındalık haftası olarak kutlanıyor. Çeşitli etkinlikler yaparak bu hastalığa dikkat çekmek, hastalık ile ilgili farkındalık oluşturmak için böyle bir etkinlik yaptık” şeklinde konuştu.



Primer immün yetmezlik hastalıkları; bağışıklık sisteminin işlevindeki bozukluklar nedeniyle sık veya ağır enfeksiyon geçirmeye, sık ya da uzun süreli hastanede kalmaya sebep olmakta.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.