GÜNDEM - 30 Nisan 2024 Salı 14:14

1 Mayıs için demir bariyerlerle kapatılan Taksim Meydanı havadan görüntülendi

A
A
A
1 Mayıs için demir bariyerlerle kapatılan Taksim Meydanı havadan görüntülendi

Taksim Meydanı ve çevresinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi güvenlik önlemleri alındı. Kutlamalara kapalı olan ve polis bariyerleriyle kapatılan Taksim Meydanı havadan görüntülendi.


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs için Taksim Meydanı’nın uygun olmadığını belirterek İstanbul’da alınacak tedbirleri açıklamıştı. 1 Mayıs nedeniyle Taksim Meydanı ve çevresine güvenlik bariyerleri yerleştirilirken bugün için vatandaşların meydana girebilmesi için bazı alanlarda bariyerlerin arası açık bırakıldı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın etrafı da polis bariyerleriyle kapatıldı. Öte yandan, güvenlik önlemi alınarak polis bariyerleriyle çevrelenen Taksim Meydanı havadan görüntülendi. 1 Mayıs sabahı Taksim Meydanı ve meydana çıkan yollar araç ve yaya trafiğine kapalı olacak.



1 Mayıs için demir bariyerlerle kapatılan Taksim Meydanı havadan görüntülendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Çocuk oyuncağından esinlenilen lego betona Avrupa’dan talip çıktı Amasya Üniversitesi’nde Doç. Dr. Murat Gökçe ve kimya mühendisi eşi Sonnur Gökçe’nin çocuklarına oyuncak için almalarının sonrasında projelerine esinlenerek geliştirdiği balistik lego betona Avrupa’dan talip çıktı. Uçaksavar mermisi bile geçirmeyen türü geliştirilip yüksek ısıya ve depreme dayanabilen lego betondan ilk ev kolayca inşa edildi. Avrupa’dan bir firmayla bayilik için görüşmelerinin yanı sıra yurt içinden de gelen taleplerle umutlanan çift, legolardan deprem kaçış yuvası tasarlamayı da planlıyor. Uçaksavar mermisini durdurdu Herhangi bir montaja gerek kalmadan birbirine geçen parçalardan oluşan "Lego" adlı oyuncaklardan yola çıkan Gökçe çifti, tahrip gücü yüksek silahlara bile dayanıklı olduğu kanıtlanan lego beton üretti. Modüler balistik lego betonun denemesi için askerler tarafından testler uygulandı. Lego beton, 14.5 mm’lik uçaksavar mermisini sistemin önünde hiçbir koruma olmadan durdurmayı başardı. Evin çatısı da legolardan oluşturuldu Savunma sanayiinde, karakollarda ve mevzilerde sökülüp başka bir yere taşınmasının mümkün olabileceği sistem konutlar içinde uygulanabiliyor. Amasya merkeze bağlı Ziyaret beldesi Saraycık Mahallesi’nde tamamı lego betondan bir bağ evi inşa edildi. Evin kemerlerin bir araya geldiği tonoz şekilli çatısı da yine legolardan oluşturuldu. "Kendi evini kendin yap" Sistemin güvenli konutlar için ideal olduğunu belirten Doç. Dr. Gökçe, “Yalıtımlı lego beton üreterek kendi evini kendin yap’ uygulamasını başlattık. Hiçbir bağlayıcı ve uzman ustalık gerektirmeden bir baba, oğul evlerini birkaç günde inşa edebilir. Savunma sanayisi için 35 kilo olan bu ürünün ağırlığını yarıya düşürdük. Ayrıca çatı sistemi de legodan” dedi. Bir Avrupa Birliği ülkesiyle bayilik süreci başladı Ürüne yurtdışından da talipler çıkmaya başladığını anlatan Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Gökçe, “Yurt dışından bayilikler istenmeye başlandı. Bir Avrupa Birliği ülkesiyle bayilik sürecimiz devam ediyor. Bir firma oldukça istekli şekilde bizimle iletişime geçti. Yurt içinde de kendi evini yapmak isteyen vatandaşlar bizimle iletişim halinde” diye konuştu. “Çocuk oyuncağından esinlendik” Büyük uğraşlar verdikleri projeyi çocuklarını oynattıkları legolardan esinlenerek hayata geçirdiklerine değinen Kimya Mühendisi Sonnur Gökçe de “Önce legodan beton oyuncak kalıpları yaptık. Sonra da büyüterek bunun inşaat alanında kullanılabileceğini değerlendirdik. İnşallah hayırlı sonuçlar alırız” şeklinde konuştu. Sıcak havalarda serin, serin havalarda da sıcak tutacak özellikte Lego betondan inşa edilmesi sonucu depreme dayanıklı ve ortamı sıcak havalarda serin, serin havalarda da sıcak tutabilen özellikte duvarlara sahip bir bağ evinin sahibi olacak Doç. Dr. Okan Murat Dede ise sistemin maden ocaklarının çatkısında kullanılabileceğine işaret etti.
Kayseri Başkan Yalçın: "Bu yıl 28 kilometre yolumuzu asfaltlayacağız" Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 2024 yılı yatırım programında asfaltlama faaliyetleri geçen yıl olduğu gibi yine en büyük payı alan hizmetlerden biri olacak. Kayseri OSB’de 2024 yılı içinde yaklaşık 28 kilometre yol baştan aşağıya asfaltlanarak, yenilenecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın; Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan 2024 yılı ihtiyaç tespitlerinin ardından, asfaltlamaya ilişkin yatırım programının oluşturulduğunu belirtti. Başkan Yalçın; "Kayseri OSB sınırları içindeki yollarımızda, 2023 yılında yaptığımız yaklaşık 19 kilometrelik asfalt yenileme çalışmamızı 2024 yılında da devam ettireceğiz. Kış aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, ihtiyaç duyulan ve planlama içine alınan caddelerde yaklaşık 28 kilometrelik yolumuzda asfalt yenileme çalışmamızı kısa sürede başlatacağız" dedi. Başkan Yalçın; "2024 yılı yatırım programımızda yine önemli bir başlık olarak yer alan asfaltlama çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. 2024 programı içinde yer alan caddelerimizi kapsayan yaklaşık 28 kilometrelik yolumuzu yenilemek için 80 bin ton asfalt kullanmayı hedefliyoruz. Yapılacak bu yatırımın maliyetinin ise yaklaşık olarak 150 milyon TL tutarında olmasını bekliyoruz. Bu rakamı daha aşağıda tutabilmek ve tasarruf sağlayabilmek için de ihale süreçleri ve malzeme temini noktasında titiz bir çalışma yürütmekteyiz” diye konuştu. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, 2024 yılı asfaltlama çalışması bitimiyle Kayseri OSB sınırları içindeki yol ağının yarısına yakınını yenilemiş olacaklarını vurguladı. Yaptıkları planlama sonrasında Kayseri OSB’deki yollarda konforun artmasını hedeflediklerini belirten Başkan Yalçın, bunun yanı sıra oluşabilecek kazaların en aza indirebilmesi bakımından yol yenilemeye büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.
Malatya 10 koyunla başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu Malatya’da yaşayan kadın girişimci Gülnaz Alp, 20 yıl önce devletten teşvik olarak aldığı 10 küçükbaş hayvan ile işini büyüterek kendini işinin patronu oldu. Yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan kadın girişimcinin başarı öyküsü takdir topluyor. Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı İsaköy Mahallesinde yaşayan Gülnaz Alp, 2004 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın hibe ettiği 10 adet küçükbaş hayvanı ile yetiştiriciliğe başladı. Aradan geçen süre zarfından aldığı koyunları çoğaltan ve 20 yılda yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan Alp, kendi işinin patronu olmanın gururunu yaşıyor. Arguvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla aldığı hayvanlar ile şimdi kurduğu tesisle başarıya imza atan Gülnaz Alp, bu işe girdikten sonra 2 çocuğunu üniversite okuttuğunu ve yine ev ile araba aldığını da belirterek kadınlara örnek oldu. Her işin zorluğu olduğu gibi yetiştiriciliğin de zorluklarının bulunduğunu söyleyen kadın girişimci Gülnaz Alp, son dönemlerde bakanlığın kadın girişimcilere birçok destek ve imkan sunduğunu da ifade ederek bu işe girmek isteyenlere tavsiyede bulundu. Kendi işinin patronu olarak çalıştığı için daha mutlu olduğunu söyleyen Alp, özellikle her kadının rahatlıkla yapabileceği bu işin kendisine göre kolay olduğunu da söyledi. Yıllar önce 10 koyunla girdiği sektörde şuana kadar 2 binin üstünde hayvan yetiştirip sattığını da ifade eden Alp, hali hazırda ise 300 hayvanının bulunduğunu dile getirdi. Başarılı kadın girişimciyi tesisinde ziyaret eden Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’da, Gülnaz Alp’ın yıllardır üreterek milli hasılaya da katkı sunan örnek bir kadın girişimci olduğunu söyledi. Birlik olarak kadın girişimcilerin de her zaman yanında olduğunu ifade eden Akın, özellikle yerel yöneticilerin de bu konuda kendilerine destek vermesini istedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetiştiricilere sunduğu birçok destek ve teşvikin de olduğunu söyleyen Akın, özellikle kendi işlerinin patronu olmak isteyen kadın girişimcilerin sektöre girmeleri konusunda adım atmaya çağırdı.