GÜNDEM - 30 Mayıs 2025 Cuma 09:30

"Gelecek nesilleri tütün endüstrisinin pençesinden kurtarmalıyız"

A
A
A
"Gelecek nesilleri tütün endüstrisinin pençesinden kurtarmalıyız"

TSSD Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile ilgili verdiği mesajda, "Tütün endüstrisinin sinsi stratejileri karşısında gençlerimizi korumak için topyekûn mücadele etmeliyiz" dedi.


Her yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncülüğünde 31 Mayıs’ta kutlanan Dünya Tütünsüz Günü, bu yıl ‘Gençleri tütün endüstrisinin hedefinden korumak’ temasıyla küresel tütün endüstrisine karşı toplumun en savunmasız kesimi olan gençleri odağına alıyor.


Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, bu güne özel yaptığı kapsamlı değerlendirmede, tütün endüstrisinin yıllardır değişen pazarlama yöntemleriyle gençleri bilinçli bir şekilde hedef aldığına dikkat çekerek "Bugün tütün ürünleri, ne yazık ki yalnızca klasik sigaralardan ibaret değildir. Aromalı elektronik sigaralar, ‘daha az zararlı’ olduğu algısı oluşturulan ısıtılmış tütün cihazları ve özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılan normalleştirme kampanyaları gençliğimizi büyük bir tehditle karşı karşıya bırakmaktadır. Tütün endüstrisi, gelecek pazarını gençlik üzerinden kurmaktadır. Bu duruma seyirci kalmamalıyız" İfadelerini kullandı.


"Ülkemizde elektronik sigara kullanım oranı her geçen yıl artmakta"


Gençler arasında tütün kullanımının tehlikeli bir şekilde çeşitlendiğine işaret eden Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Dünyada 13 ila 15 yaş arasındaki her 5 gençten biri tütün ürünü kullanmaktadır. Ülkemizde ise lise ve üniversite çağındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranı her geçen yıl artıyor. Bu ürünlerin masum olmadığı, bağımlılığı tetiklediği ve uzun vadeli sağlık riskleri taşıdığı artık bilimsel olarak da net bir şekilde ortaya konmuştur" dedi. Prof. Dr. Aydın, yalnızca zararı anlatmanın yeterli olamayacağını, bu ürünlere ulaşımın zorlaştırılması ve gençlerin sosyal medya gibi dijital mecralarda bu ürünlerle karşılaşmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.


"Mücadelemizi dijital çağın kurallarına göre yenilemeliyiz"


Gençleri tütün endüstrisinin tuzaklarından korumanın yolu yalnızca yasaklarla değil bilinçlendirme, eğitim ve gençlerle sağlıklı bir iletişim kurmaktan geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Aydın. "Aileler çocuklarının dijital mecralarda neyle karşılaştığını bilmeli, eğitim kurumları bu konuda aktif rol almalı, denetim mekanizmaları ise özellikle elektronik sigara ve yeni nesil ürünlerin kaçak yollarla piyasaya sürülmesini engellemelidir" dedi.


Prof. Dr. Aydın, bu konuda topyekûn bir seferberliğin gerekliliğini vurgulayarak, "Tütün endüstrisi dijital çağın araçlarını kullanarak büyüyor, biz de mücadelemizi dijital dünyanın kurallarına göre yenilemek zorundayız. Örneğin sağlık politikaları gençlerin yaşam tarzlarını gözeterek yeniden şekillenmeli; okullarda tütünle mücadele bilinci oluşturulmalı, gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları desteklenmeli ve medyada bu ürünlerin teşvik edilmesinin önüne geçilmelidir" ifadelerini kullandı.


"Her çocuğun temiz hava soluma ve sağlıklı yaşama hakkı var"


Prof. Dr. Mustafa Aydın, tütünle mücadelenin sadece bireysel bir sağlık tercihi değil, aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Aydın, "Her çocuğun temiz hava soluma ve sağlıklı yaşama hakkı vardır. Bu hakkı, tütün endüstrisinin ekonomik çıkarlarına feda edemeyiz. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak yıllardır olduğu gibi bugün de gençliğimizin ve gelecek nesillerin yanında yer alıyor, tütün endüstrisinin yıkıcı etkilerine karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz. Geleceğimizi savunmak, gençliğimizi korumakla başlar. Tütünsüz yarınlar için bugünden harekete geçmeliyiz" diyerek sözlerini noktaladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt İdrar yanması şikayetiyle geldi geyik boynuzu taşı ameliyatı oldu Siirt’e idrar yanması şikayetiyle hastaneye gelen Fatih Aslan’da çıkan geyik boynuzu taşı 1 buçuk saatte temizlendi. Siirt’te 34 yaşındaki Fatih Aslan, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan muayene ve testlerin ardından piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve enfeksiyon tedavisi tamamlandı. Üroloji uzmanı doktor Miraç Ataman, gerçekleştirilen operasyon, hem tıbbi açıdan hem de toplumsal sağlık açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Ataman, "34 yaşındaki erkek hastamız, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleri ile acil servise başvurdu. Yapılan değerlendirme sonucunda piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve yatış yapılarak enfeksiyon tedavisi başarıyla tamamlandı. Tanı sürecinde yapılan Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemesinde böbreğin tamamını kaplayan, sert yapıda(950-1450 HU), literatürde staghorn olarak adlandırılan ve halk arasında ‘ geyik boynuzu taşı ’ diye bilinen büyük taş saptandı. Staghorn taşlar böbreğin tüm boşluklarını doldurup, tekrarlayan enfeksiyonlara ve uzun vadede böbrek fonksiyon kaybına yol açabildiğinden tedavisi hayati önem taşımaktadır. Biz de bu vakamızda, Perkütan Nefrolitotomi (PCNL) yöntemiyle böbreğe küçük bir cilt kesisi üzerinden girerek endoskopik cihazlarla taşları parçalayıp çıkardık. PCNL, özellikle çapı 2 cm’den büyük ve kompleks taşlarda altın standart kabul edilmektedir. Normalde staghorn taşların temizlenmesi uzun süren ve çoğu zaman birden fazla seans gerektiren zorlu bir süreçtir. Modern altyapısı sayesinde, ciltten tek giriş yolu açılarak yaklaşık 1,5 saatlik bir seansta böbreğin tüm taş yükü başarıyla temizlendi" dedi. Hasta Fatih Aslan, hastaneye idrar ağrısıyla geldiğini belirterek, "Böbrekte ciddi bir taş olduğu ve bu taşla doktor ilgilendi Allah razı olsun. Böyle bir taşın en az 3 ameliyatla alınacağı söylenildi. Tek seansta hallolması epey mutlu etti" diye konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de üniversiteli gençler çevreci projede görev aldı Edremit ilçesinde üç yıl önce hayata geçirilen Kazdağları Bal Ormanı projesine çok sayıda kişi ve kurum destek oluyor. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulunda İş-Kur Gençlik Programında istihdam edilen 30 öğrenci de Bal Ormanında kestaneler ile ağaç fidanlarını toprakla buluşturdu. Burhaniye Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı İlhan Deveci’nin öncülüğünde Bal Ormanında 26 kilo kestaneyi toprakla buluşturan ve 40 fidanı diken öğrenciler mutluluk yaşadı. Burhaniye Meslek Okulu Müdür Yardımcı İlhan Deveci, bu güne kadar 40 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydederken hedefin 120 bin olduğunu söyledi. Projede görev alan öğrencilere teşekkür eden Müdür Yardımcısı İlhan Deveci, "Burhaniye Meslek Yüksekokulu olarak 30 öğrencimizi İş-Kur kapsamında istihdam ediyoruz. Bu Bakanlığımızın gençlere dönük bir projesi. Öğrencilerimiz toplumsal faaliyetlerde görev alıyorlar. Ülkelerine katkı sağlamak için caba sarf ediyorlar. Bu gün de onlarla burada kestaneleri toprakla buluşturduk. Fidanları diktik. Bal ormanı ve Balköy projesine katkıda bulundular. Onları iş hayatına hazırlıyoruz. Onu yaparken de sosyal sorumluluk projelerde önemli faaliyetlerde bulunuyorlar. Öğrencilerime teşekkür ediyorum" dedi. Projeye katılan öğrencilerden Elanur Zariç de, "Bu gün Bal ormanına fidan dikmek için geldik. Kestane tohumlarını toprakla buluşturduk. Fidanlarımızı diktik. Öğretmenlerimizin desteği ile ormanımıza katkıda bulunduk" İrem Çelik ise, "İş-Kur Gençlik programından geliyoruz. Ormanımıza katkıda bulunmak istedik. Şu an fidanlarımızı diktik. Kestane tohumlarını da toprakla buluşturduk" dedi. Esma Yılmaz da, "Burhaniye Meslek Yüksekokulundan geliyoruz. Biz İş-Kurda çalışıyoruz. Harçlığımızı kazanıyoruz. Bu gün arkadaşlarımızla birlikte buraya fidan dikmeye geldik. Kestanelerimizi ektik. Çok mutluyuz. Hocalarımızada çok teşekkür ediyoruz" dedi.