EKONOMİ - 03 Şubat 2020 Pazartesi 10:14

’’İç giyim sektöründe 2020 ihracat hedefimiz 8 milyar dolar’’

A
A
A
’’İç giyim sektöründe 2020 ihracat hedefimiz 8 milyar dolar’’

TİGSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaca, ’’2019 yılında iç giyim sektörü çok canlı geçti.

TİGSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaca, ’’2019 yılında iç giyim sektörü çok canlı geçti. İhracatımızı arttırdık, 7 milyar dolar oldu. Hedefimiz 8 milyar dolar. En çok ihracatı Orta Doğu’ya yapıyoruz’’ dedi.



Tekstil içinde önde gelen sektörlerden olan iç çamaşırı sektörü, özellikle Orta Doğu ve Avrupa’ya ihracatta önemli kalemlerden bir tanesi. Tüm İç Giyim Sanayiciler Derneği (TİGSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaca, sektöre dair değerlendirmelerde bulundu. Karaca, sektörün ihracatı ve hedefleri hakkında bilgiler verirken, şu anki hedeflerinin Afrika pazarı olduğunu söyledi. Ayrıca Karaca, sektörde markalaşmanın önemini vurgularken, eleman bulma problemi yaşadıklarını dile getirdi. Karaca, Şubat ayında düzenleyecekleri fuara yüksek katılım olacağını ifade etti.



’’İç giyim sektöründe ihracat hedefimiz 8 milyar dolar’’


Sektörün ihracat rakamlarına değinen Yavuz Karaca, ’’İç giyim geniş yelpazeye sahip. İç çamaşırı denilince gecelik, pijama, atlet ve külot geliyor. Çorap ve tayt iç çamaşır kategorisine giriyor. İç giyimde sektör çok geniş tek bir yerden bakmamak lazım. 2019 yılında iç giyim sektörü çok canlı geçti. İhracatımızı arttırdık, 7 milyar dolar oldu. 2020’de inşallah daha da başarılı olacağız. Hedefimiz 8 milyar dolar. En çok ihracatı Orta Doğu’ya yapıyoruz. Avrupa’ya da iyi ihracat yapıyoruz. Artık pazar o kadar genişledi ki; Pakistan ve Hindistan’a ürün satıyoruz. Bizim için her gün yeni bir pazar oluşuyor. Şu anda hedef pazarımız Afrika, heyetimiz gitti, orada B2B görüşmeleri yapıldı. Nijerya’nın nüfusu 200 milyon, o yüzden bizim için pazar büyüyor’’ şeklinde konuştu.



’’2020 yılında markalaşmaya özen göstereceğiz’’


2020 yılında markalaşmaya özen göstereceklerini belirten Karaca, ’’Markalaşma olursa daha fazla katma değer olur. İhracatımızı 8 milyar dolar olarak hedef gösterdik. Markalaşma olursa ürün fiyatlandırması yüksek olacağı için 10, 12 ve belki de 15 milyar dolar olacak. Markalaşmak için düşündüğümüz sistemler var. Yeni bir marka üretmektense hazır bir markayı alıp bünyemize kalmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile çalışmalarımız var’’ dedi.



’’Sektör sorunlarının başında eleman problemi geliyor’’


Sektör sorunlarının başında eleman problemi geldiğini vurgulayan Karaca, ’’Bununla ilgili çalışmalar var; okullarda personel yetiştiriyoruz. Sektörümüze yeni insan girmek istemiyor, insan kazanmak için altyapı çalışmalarını başlattık. Bununla ilgili hamisi olduğumuz okullar var. Bu okullarda öğrencilere hem burs veriyoruz hem de iş imkanı tanıyoruz. Sektöre yatırım yaparsak ve insan yetiştirirsek sektörümüz büyür. Yatırım yapmazsak ve durağan bir noktada kalırsak büyümez. Bizde yatırım yapıp istihdam sağlıyoruz. Dışa bağımlı ürünler değil, içe bağımlı ürünleri üretmeye çalışıyoruz. O yüzden ileriye dönüş beklentilerimiz yüksek’’ diye konuştu.



Gerçekleştirecekleri fuar hakkında bilgi veren Karaca, ’’5-8 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde fuar organizasyonumuz olacak. Fuarda 180 katılımcı firma var. Ülkenin en seçkin markaları bir araya gelecek. 12 bin metrekare kapalı alanda uluslararası bir fuar yapılacak. Her ülkeden ziyaretçi katılacak. 10 bin civarında yabancı katılımcı, toplamda 40 bin civarında ziyaretçi bekliyoruz. Bu fuarda 2020’nin yazlık ürünleri sergilenecek ve siparişleri alınacak. İnovasyonu ve kalitesi yüksek bir fuar olacak. Fuarın başarılı geçeceğine inanıyorum’’ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gemlik sahil çalışmaları tüm hızıyla sürüyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik sahilinde hem afet riskini azaltacak hem de sosyal yaşamı güçlendirecek sahil düzenleme çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Gemlik Körfezi kıyı bandında 47 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla, sahil hattı deniz taşkınlarına karşı korunurken, bölgeye modern sosyal yaşam alanları kazandırılıyor. Proje kapsamında Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekipleri, sahil düzenleme çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde asfalt yenileme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Kayhan ve Halit Paşa mahallerinde yer alan 450 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğindeki yolda, 2 bi 500 ton kazı dolgu imalatı ve bin ton asfalt kaplama imalatı tamamladı. Çevre düzenlemeleri ile birlikte sahilde de asfalt kaplama çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda toplam 47 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen düzenleme kapsamında 15 bin 800 metrekare yürüyüş yolu, 4 bin 500 metrekare bisiklet yolu ve 7 bin 200 metrekare yeşil alan düzenlemesi planlanıyor. 14 bin 900 metrekarelik yol bakım çalışması da gerçekleştirilecek proje kapsamında yeni spor alanları ve yeni çocuk oyun alalarının yanı sıra 850 metrekarelik basketbol sahası da yenilenerek vatandaşların hizmetine sunulacak. Çalışmalar tamamlandığında kıyı güvenliğinin artırılması, mevcut altyapı sistemlerinin güçlendirilmesi ve sahil alanının modern, güvenli ve sürdürülebilir bir kullanım alanı haline getirilmesi amaçlanıyor. Proje çerçevesinde deniz taşkınlarına karşı istinat ve kot yükseltme çalışmaları de yapılıyor. Yağmur suyu drenaj sistemlerinin de güçlendirileceği proje ile kıyı hattının uzun vadeli korunması sağlanacak. Aynı zamanda sosyal donatı alanları artırılarak mevcut spor alanları yenilenecek ve sahil daha işlevsel bir yapıya kavuşturulacak. Çalışmalarda bölgenin ekolojik yapısına uygun yerel ve adaptasyonu yüksek bitki türleri kullanılırken, düşük su tüketimli, bakım maliyeti düşük, uzun ömürlü bitkilendirme tasarımı yapılıyor. Mevsimsel renk değişimleri sağlayacak çalı ve yer örtücü bitkiler ile görsel süreklilik oluşturulurken, yaya konforunu artıracak oturma alanları, gölgelikler ve dinlenme cepleri yapılıyor. Sert zemin-yeşil alan dengesi korunarak geçirgen yüzey oranı artırılırken, bisiklet ve yürüyüş yolları boyunca lineer peyzaj düzenlemeleri ile yönlendirme ve mekânsal bütünlük sağlanıyor.