EKONOMİ - 13 Haziran 2024 Perşembe 10:45

Kurban Bayramı’nda en çok karışık lokum tercih ediliyor

A
A
A
Kurban Bayramı’nda en çok karışık lokum tercih ediliyor

İstanbul’da bayram alışverişlerinin merkezi konumundaki tarihi Eminönü Çarşısı’nda alışveriş hareketliliği başladı. Pazarda, bayram şekeri ve lokum fiyatlarına iki bayram arası ortalama yüzde 10’un üzerinde zam geldiği görüldü. Vatandaşın tercihi karışık lokum oldu.

İstanbul’un tarihi alışveriş merkezi olan Eminönü Çarşısı’nda bayram alışverişleri başladı. Özellikle bayram şekeri ve lokum gibi geleneksel bayram ikramlıklarının fiyatlarında, iki bayram arası yüzde 10’un üzerinde bir zam yaşandığı görüldü. Markalı şekerlerin kilosu 240 TL’den başlarken markalı lokumun fiyatı ise 200 TL’den başlayıp 450’ TL’ye kadar satılıyor.

Kurban Bayramı’nda en çok karışık lokum tercih ediliyor

“Vatandaşlar en çok karışık lokum alıyor”

Bayram alışverişinin başladığını belirten Eminönü esnafı Mahmut Yıldız, “Bayrama son birkaç gün kala yoğunluk daha da artacaktır. Şu anda yavaştan yoğunluk başladı. Ramazan Bayramı’nda sade lokumlar 180 TL’den sayıyorduk. Şimdi ise kilosunu 200 TL’den satıyoruz. Kurban Bayramı olduğu için çok fazla rağbet yok. Ama vatandaşlar hediye amaçlı alıyorlar. Vatandaşlar en çok karışık lokum alıyorlar. Bide güllü ve sakızlı lokum tercih ediyorlar. Güllü ve sade lokum 200 TL, sakızlı lokum 300 TL, fıstıklı lokum 450 TL, paşa lokumu 450 TL’den satılıyor” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı’nda en çok karışık lokum tercih ediliyor

“Geçtiğimiz seneye göre de 50-60 TL zam geldi”

Bir diğer Eminönü esnafı Mehmet Demir Kandemir ise, “Bayram yaklaştıkça talepte artmaya başladı. Şu anda en çok lokum ve şekere talep var. Ramazan Bayramı’nda da fiyatlarımız aynıydı şimdide aynı. Geçtiğimiz seneye göre de 50-60 TL zam geldi. Elimizde sütlü şeker, kahveli şeker gibi şeker çeşitlerimiz var. En çok tercih edilen ise çifte kavrulmuş lokum oluyor” şeklinde konuştu. Bayram alışverişine geldiğini belirten Cesur Karakaş, “Ankara’dan Eminönü’ne alışverişe geldim. Her sene gelirim. Lokum, şeker ve kuruyemiş aldım. Fiyatlar eskiye göre pahalı fakat her şeyin fiyatı arttı. O yüzden mecbur alıyoruz” dedi.

Kurban Bayramı’nda en çok karışık lokum tercih ediliyor

Uğur Çetin - İsmail Coşkun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat TOGÜ öğrencileri toplumsal rolleri sahneye taşındı TOGÜ Eğitim Fakültesi tarafından sahnelenen "Evden İşe Gidene Kadar" adlı tiyatro oyunu, gündelik yaşamın derinliklerini mizah ve drama eşliğinde ele alarak sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Eğitim Fakültesi tarafından hazırlanan "Evden İşe Gidene Kadar" adlı tiyatro oyunu, sanatseverlerle buluştu. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Millî İrade Salonu’nda sahnelenen oyun, izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Yazarlığını Ahmet Arslan’ın üstlendiği, yönetmenliğini ise Ayşe Elif Şener’in yaptığı oyun; gündelik hayatın sıradan gibi görünen ancak derin anlamlar barındıran yolculuklarını sahneye taşıdı. Oyunun sanat danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Büşra Güven yürüttü. Toplumsal roller, bireysel kimlikler ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini mizah ve dramatik unsurlarla ele alan "Evden İşe Gidene Kadar", sahne dili ve oyunculuk performanslarıyla dikkat çekti. Gösterimde, farklı karakterler aracılığıyla izleyiciye hem düşündüren hem de gülümseten sahneler sunuldu. Oyunda Ayşe Elif Şener, Seray Demir, Cemal Yıldız, Mihriban Sade, Belgin Taştan, Kadriye Kavut, Fadime İrem Özcan, Dilara Sarı, Rabia Özen, Esmanur Taş, Rümeysa Sebuktekin, Derya Coşkun, Esma Tensil, Eda Şener, Ayşe Defne Döker, Nisanur Cılız, Serkan Güneş, Arda Doğan ve Güven Haşimoğlu rol aldı. Işık ve ses ekibinin katkılarıyla sahne atmosferi güçlendirilirken, oyunun teknik altyapısı da beğeni topladı.
Balıkesir Balıkesirli kadınların yaptğı minyatürler büyük ilgi gördü Burhaniye ilçesinde, Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği ve Ressam Figen Köprülünün eğitmenliğini yaptığı minyatür resim kursu devam ederken, hazırlanan eserler de Cumhuriyet Meydanında görücüye çıktı. Renklerin Sanata Yolculuğu adı verilen sergi 3 gün devam edecek. Ahmet Akın Kültür Merkezinde devam eden Minyatür Resim Kursu devam ederken, 40 kadının yıl boyu hazırladığı resimler de Cumhuriyet meydanında görücüye çıktı. İlk gün çok sayıda resmin alıcı bulduğu serginin 3 gün boyunca devam edeceği açıklandı. Kursun ilgi gördüğünü kaydeden Ressam Figen Köprülü, "Halk Eğitim Merkezinde minyatür resim kursu veriyorum. Arkadaşlarımızla hazırladığımız minyatür ağırlıklı resimlerimizi burada sergiliyoruz. Yeni yıl öncesinde hediyelik geri dönüşüm eserlerimizde var. Ürün değerlendirme sergisi adını verdiğimiz bu sergide minyatür sanatından örnekler verdik Minyatürü tablolara yansıttık. Sergimiz 3 gün açık kalacak. Herkesi bekliyoruz" dedi. Kursiyerlerde Bahar Yaman da. "Ev hanımları için açılan kursta yaptıklarımızı sergiliyoruz. Güzel bir sergi hazırladık. 3 gün boyunca buradayız. Bütün Burhaniyelileri bekliyoruz" dedi. Çiğdem Çınar ise, "Minyatür kursuna hep birlikte katılım sağladık. Güzel bir sergi hazırladık. Figen hocamızın sayesinde bir sürü resme imzalarımızı attık. İnşallah, güzel geçer. 3 gün açığız. Bütün Burhaniyelileri bekliyoruz" dedi.
Muğla Muğla’da 103 denetçiyle "Güvenli gıda" operasyonu Yaklaşan yeni yıl öncesinde, vatandaşların sağlıklı ve huzurlu bir şekilde alışveriş yapabilmesi amacıyla Muğla genelinde gıda denetimleri en üst seviyeye çıkarıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen saha çalışmalarıyla, gıda güvenliği mercek altına alındı. Denetimler, tarladan sofraya gıda zincirinin her aşamasını kapsıyor. Ekipler; üretim tesislerinden satış noktalarına, restoran ve otel gibi toplu tüketim alanlarından market raflarına kadar geniş bir yelpazede kontrollerini sürdürüyor. Denetimlerde özellikle; Ürünlerin son kullanma tarihleri, Hijyen şartları, Muhafaza şartları, İçeceklerin bandrol ve fatura kontrolleri titizlikle inceleniyor. Muğla genelinde görev yapan 103 uzman denetçi, ilçe ilçe gezerek hiçbir noktanın denetimsiz kalmamasını sağlıyor. Vatandaşların sağlığını tehdit edebilecek her türlü olumsuzluğa anında müdahale eden ekipler, mevzuata aykırı hareket eden işletmelere yönelik yasal prosedürleri işletiyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin sadece yılbaşı öncesiyle sınırlı kalmayacağı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması temel hedefimizdir. 103 kişilik ekibimizle sahadayız; üretimden tüketime kadar her aşamada aralıksız denetim yapmaya devam edeceğiz. Halkımızın sağlığıyla oynanmasına asla müsaade edilmeyecektir" Vatandaşların alışveriş sırasında karşılaştıkları şüpheli durumları veya hijyen eksikliklerini "Alo 174 Gıda Hattı" üzerinden yetkililere bildirmeleri istenirken, denetimlerin yılbaşı gecesine kadar artarak süreceği kaydedildi.