GÜNDEM - 09 Ağustos 2023 Çarşamba 15:15

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

A
A
A

Kurtuluş Mücadelesindeki kahramanlıkları dilden dile dolaşan Erzurumlu ’Kara Fatma’ lakaplı Üsteğmen Fatma Seher’in zorlu yaşamı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tek parti iktidarı döneminde adeta açlığa ve sefalete mahkum edilmesi, hikayesini öğrenenlerin yüreklerini burkuyor.

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Kara Fatma’nın tarihte ayrı bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Erzurum kadın egemen bir şehirdir. Milli kahramanı kadın olan tek şehir Erzurum’dur. Nene Hatun, kara Fatma bu kahramanlarımızın başında gelir. Kara Fatma milli mücadelede büyük kahramanlık ortaya koymuştur. Milli mücadele zaferle bittikten sonar üsteğmen rütbesiyle taltif edilmiştir. İstiklal madalyası kendisine verilmiştir. Onurlu dadaş kızı bu maaşını kabul etmemiştir. Sadece ülkem bayrağım için mukaddesatım için mücadele verdim. Maalesef iler ki yıllarda şartlar ağırlaşmış evlatları ve torunlarının geçimini sağlamakta güçlük çeken Kara Fatma zor günler geçirmiştir” dedi. CHP’nin tek parti iktidarı döneminde adeta açlığa ve sefalete mahkum edilen Kara Fatma, Rus Manastırı’na sığınmak zorunda kalırken, Erdal Güzel, milli kahramanın yaşadığı zorlukları şu cümlelerle anlattı:

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

“Çaresiz kalmıştır. Acı bir serüveni trajedisi vardır. Ortada kalmıştır. Huzurevlerinde kalmıştır. 1930-44 yılları arasında ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamıştır. Madalyası onun için çok önemlidir. Kapıcılık olsa hamallık olsa dahi yapabilirim bile demiştir. 1955 yılında vefat ediyor. Aç ve sefil bir şekilde hayatı sona eriyor.”

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

"Eşi Sarıkamış harekatında şehit olmuştur"

Araştırmacı Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay da, Kara Fatma’nın Kurtuluş Savaşı’nın simge isimlerinden olduğunu belirterek, “Tüm Türkiye onu Kara Fatma olarak bilmektedir. Gerçek ismi ise Fatma Seher hanımdır. 1888 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Ahmed isminde bir Türk komutanı ile evlenmiştir. Bazı kaynaklarda isminin Derviş olduğu söyleniyor. Eşi ile birlikte çok önemli savaşlarda görev almıştır. Gönüllü olarak askerler için çalışmalarda da bulunmuştur. Eşi Sarıkamış harekatında şehit olmuştur. Haberi aldıktan sonra Erzurum’a gelmiş Kurtuluş Mücadelesi için burada çalışmalar yapmıştır. 

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

’Kara’ lakabının cesur ve güzel anlamında olduğunun altını çizen Yavaşçay, “Üsteğmen görevine geldiği zaman kendisine bir maaş bağlanıyor ancak bunu kabul etmiyor. Bu maaşını Kızılay’a bağışlıyor. Kızılay’da 2014 yılında ahde vefa göstererek kendisine anıt mezar yapıyor. Ancak mezarın bir bakımdan geçmesi lazım, yazıların birçok kısmı tamamen silinmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

Milli mücadele kahramanın Beyoğlu Kulaksız’da bulunan mezarının hali de içler acısı. Tahrip edilmiş fotoğrafı, mezarındaki yazıların silinmiş olması ’Kara Fatma’nın hayatının son döneminde yaşadığı vefasızlığın öldükten sonra da devam ettiğinin bir göstergesi.

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

Kara Fatma Kimdir?

Erzurum’da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne’ye yerleşir. Sarıkamış’a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi’nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher’in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur. Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi’nde 300 kişilik birliği komuta eder. Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul’a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay’a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955’te İstanbul Darülaceze’de hayatını kaybeder.

Milli Mücadele’nin kahramanlarından Kara Fatma’nın çileli yaşamı

Mehmet Emin Kızılca - Ahmet Faruk Sarıkoç

 

 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Cıngı, TBMM’den Soğanlı’ya turist davet etti AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, TBMM’de almış olduğu 1 dakikalık söz hakkı dahilinde Soğanlı Vadisi’ni anlattı. Yapılan yatırımlarla 6 bin yıllık medeniyet tarihi olan Kayseri’nin bütün eserlerinin gün yüzüne çıkarıldığına değinen Cıngı, Soğanlı Vadisi’ni örnek gösterdi. Cıngı, balon turizmi başta olmak üzere yürüyüş yolları, tarihi kiliseleri ve el emeği bebekleriyle ünlü Soğanlı Vadisi’nin; tüm vatandaşları ziyarete beklediğini hatırlattı. Murat Cahid Cıngı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kıymetli milletvekilleri, Kayseri’miz 6 bin yıllık medeniyet tarihiyle, özellikle de son yıllarda Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu Erciyes Kayak Merkezi yatırımlarıyla dünya çapında bir turizm destinasyonu hâline gitmek üzere hızla ilerlemekte. Bunun yanı sıra, yine Kayseri Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla şehrimizdeki o 6 bin yıllık medeniyetin bütün eserleri gün yüzüne çıkarılıyor. Bunların en başında da yine Kapadokya’nın Kayseri sınırları dâhilinde bulunan Yeşilhisar ilçemize bağlı Soğanlı Vadimiz geliyor. Soğanlı Vadimiz son yıllardaki restorasyon çalışmalarıyla çok önemli bir mesafe kat etti. Özellikle sıcak hava balonculuğu noktasında çok iyi bir yerdeyiz, her gün 20 balon havalanıyor. Bunun yanı sıra, yürüyüş yolları, 3’üncü yüzyıldan kalma kiliseleri ve Soğanlı bebekleriyle Soğanlı’mız tüm Türkiye’den vatandaşlarımızı ziyaret için bekliyor. Hepinize saygılar sunuyorum.”
İstanbul Beyoğlu’nda bir şahıs caddede rastgele ateş açtı, kurşunlar bir ticari taksiye isabet etti İstanbul Beyoğlu’nda kimliği belirsiz bir şahıs sabahın erken saatlerinde bir ticari taksiden indikten sonra caddede rastgele 2 el ateş açtı. Kurşunlar o sırada börekçiye girmek için taksiden inen bir sürücünün aracına isabet etti. Olayda şans eseri ölen veya yaralanan olmadı. Olay, saat 06.05 sıralarında İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Küçük Piyale Mahallesi’ndeki Bahariye Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre kimliği belirsiz bir şahıs, ticari taksiden indikten sonra belinden çıkarttığı silahla rastgele 2 el ateş etti. Kurşunlar o sırada börekçiye gitmek için başka taksisinden inen sürücü Yusuf Mirzeoğlu’un bulunduğu 34 THT 04 plakalı araca isabet etti. Bu sırada meslektaşı İsmail Yağmur ile kahvaltı yapmak için börekçiye gelen Yusuf Mirzeoğlu büyük panik yaşadı. Ateş açan şahıs ardından gözden kayboldu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri geldi. Olay yeri inceleme ekipleri de kurşunlama olayı ile ilgili incelemelerde bulundu. Ateş açan şahsın caddenin karşısında kendisine ait olan dükkana doğru kaçtığı iddia edildi. Polis ekipleri ateş açan şahsı yakalamak için çalışma başlattı. Kurşunlanan taksinin sahibi olan Mustafa Buruş, “Buraya 2 arkadaşımız arabalarını çekmişler. İkisi de bizim araçlar. Ben evdeydim. Çağırdılar, ’Arabayı kurşunladılar’ dediler. Rastgele edilmiş. Ticari taksiden inmiş, arkasını dönmüş, silahıyla takır takır ateş etmiş. Aracın tamponundan girmiş, motoruna doğru gitmiş. Radyatörler patlamış. Şu karşımızdaki dükkanın sahibiymiş. Dükkana girmiş şu anda kapıyı açtı. Olay yeri inceleme ekipleri geldi. Tanıdık birisi değil. Adamı görmedik bile. Şoför de görmedi" dedi.